Παραμύθια: μήπως είναι σαν θρίλερ για τα παιδιά;


Η αθώα κοκκινοσκουφίτσα μόνο καλό θέλει να κάνει. Να πάει στην άρρωστη γιαγιά της λίγο φαγητό. Κι όμως έρχεται αντιμέτωπη με τα κοφτερά δόντια ενός λύκου, που λίγο πριν έχει κατασπαράξει τη γιαγιά της. Ο κοντορεβυθούλης χάνεται στο δάσος και πόση μα πόση αγωνία ζούμε, μέχρι να ξαναβρεί το δρόμο του. Η σταχτοπούτα ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ταπεινωμένη από τη μητριά της. Η Χιονάτη κυνηγημένη κι αυτή από μια κακιά μητριά, καταλήγει σ’ ένα σπίτι νάνων και κάποτε πεθαίνει μέχρι να την αναστήσει κάποιος που δίχως να την ξέρει και πάρα πολύ καλά, τυχαίνει να την αγαπά αληθινά. Όσο για τα τρία γουρουνάκια; Ανεξαρτητοποιούνται πολύ γρήγορα και φτιάχνουν τα δικά τους σπίτια. Ο κακός λύκος τα καταδιώκει και εκείνα ξεσκίζουν την κοιλιά του και τη γεμίζουν με πέτρες. Στο τέλος βρίσκει τραγικό χαμό πνιγμένος στο ποτάμι. Πολύ άγχος τα παραμύθια. Όχι; Μήπως είναι σαν να βάζεις το παιδί να δει θρίλερ;

Τα παραμύθια διευρύνουν τη φαντασία των παιδιών, μπορούν να επηρεάσουν την ονειροπόλησή τους. Οι ιστορίες των παραμυθιών μιλούν στα παιδιά με συμβολισμούς. Τα παιδιά μέσα από τα παραμύθια συναντιούνται με έναν κόσμο που δεν έχει καμία σχέση με τον κόσμο που ζουν. Ξέρουν δηλαδή ότι δεν πρόκειται για ιστορίες αληθινές. Στην καθημερινότητά του ένα παιδί δεν έρχεται σε επαφή με λύκους, δεν βλέπει νάνους ή καθρέφτες που μιλάνε και οι κολοκύθες γίνονται σούπα και όχι άμαξα!

Μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά μαθαίνουν πώς να αγωνίζονται για να βρουν λύσεις σε προβλήματα. Δεν αποκτούν εφιάλτες με τα παραμύθια, δεν νιώθουν απειλή ή ανασφάλεια. Εκείνο που πρέπει οι γονείς να προσέχουν είναι ποια παραμύθια απευθύνονται στο παιδί τους ανάλογα με την ηλικία του ή ποια έκδοση του ίδιου παραμυθιού. Ένα παιδί μικρότερο των 5 ετών πιθανόν δεν είναι έτοιμο να ακούσει ότι ο λύκος κατάπιε τη γιαγιά. Ενώ ένα παιδί μεγαλύτερο των 5 ετών έχει ώριμη και δεκτική φαντασία για τέτοιες ιστορίες. Τα παραμύθια ευτυχώς κυκλοφορούν σε διάφορες εκδόσεις ώστε να μπορέσετε να διαλέξετε την κατάλληλη για το δικό σας παιδί. Δείτε προσεκτικά την εικονογράφηση και όταν δέχεστε ως δώρα παραμύθια από φίλους ή συγγενείς, ξεφυλλίστε το πριν το δώσετε στο παιδί σας. Δώστε σημασία στη λεπτομέρεια. Πώς περιγράφει το στοιχειωμένο σπίτι το παραμύθι του παιδιού σας; Με ποιες λέξεις και με ποιες εικόνες.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ