5 λόγοι για να μάθεις στο παιδί σου τον εθελοντισμό


Πώς μπορεί να καταλάβει ένα παιδί ότι υπάρχουν εργασίες για τις οποίες δεν πληρωνόμαστε αλλά έχουν τόσα να μας χαρίσουν όσα όλο το χρυσάφι του κόσμου; Πολύ απλά, όντες και εμείς εθελοντές η απάντηση είναι ολοφάνερη μπροστά τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού (5 Δεκεμβρίου) και σίγουρα στην περιοχή σας κάποια εθελοντική δράση θα λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή. Και όχι μόνο σήμερα, προφανώς. Τον εθελοντισμό δεν τον θυμόμαστε μόνο σήμερα, ή μόνο λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Ο εθελοντισμός είναι μέρος της ζωής μας, της καθημερινότητάς μας.

Ακόμα κι αν δεν είστε οργανωμένοι σε κάποιον σύλλογο ή εθελοντική ομάδα, σίγουρα μπορείτε να βοηθήσετε στο συσσίτιο της εκκλησίας για τους απόρους, να κάνετε φροντιστήριο σε παιδιά οικογενειών χωρίς οικονομικούς πόρους, να κάνετε τα ψώνια της γιαγιάς που μένει παραδίπλα, να δωρίσετε τα ρούχα που δεν φοράνε πια τα παιδιά σας- ένα σωρό απλές πράξεις που το μόνο που χρειάζονται είναι λίγος χρόνος.

Ο εθελοντισμός είναι βάλσαμο για την ψυχή. Κανένας δεν πρέπει να μας λέει ευχαριστώ όταν προσφέρουμε. Εμείς θα πρέπει να ευχαριστούμε για τη δυνατότητα που μας δίνεται να νιώθουμε άνθρωποι.

Και να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά σας θα ακολουθήσουν το δικό σας παράδειγμα. Και τότε, τα οφέλη θα είναι τεράστια καθώς ο εθελοντισμός:

1. Δημιουργεί συναισθηματική σταθερότητα.

2. Αναπτύσσει το αίσθημα αλληλεγγύης και κοινωνικού πνεύματος.

3. Βοηθά στην καλύτερη αυτοεικόνα και αυτοεκτίμηση.

4. Αναπτύσσει το αίσθημα παροχής βοήθειας αλλά και την ασφάλεια ότι όταν κάτι χρειαστώ κι εγώ, θα με βοηθήσουν.

5. Μαθαίνει την κοινωνική υπευθυνότητα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ