Iλαρά στα παιδιά: «Καμπανάκι» ΠΟΥ και Unicef


Τα κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 79% τους πρώτους δύο μήνες του 2022.

Η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιούν τις κοινότητες για αυτό που λένε ότι είναι μια «τέλεια καταιγίδα» συνθηκών για κρούσματα ιλαράς στα παιδιά.

Οι υπηρεσίες επεσήμαναν ότι τα αναφερόμενα κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 79% τους πρώτους δύο μήνες του 2022, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σχεδόν 17.338 περιπτώσεις ιλαράς αναφέρθηκαν παγκοσμίως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022, έναντι 9.665 κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2021. Οι χώρες με τα μεγαλύτερα κρούσματα περιλαμβάνουν τη Σομαλία, την Υεμένη, τη Νιγηρία, το Αφγανιστάν και την Αιθιοπία. Υπήρξαν 21 μεγάλα και ενοχλητικά κρούσματα τους τελευταίους 12 μήνες, από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022, με τα περισσότερα να αναφέρονται στην Αφρική και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτός ο αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρεται.

Η Αφρική κατέγραψε αύξηση 400% στην ιλαρά, σε περισσότερα από 17.000 κρούσματα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Ο ΠΟΥ είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι «ανησυχητικό σημάδι αυξημένου κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια και θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερες εστίες» που επηρεάζουν εκατομμύρια παιδιά. Ο Οργανισμός σημείωσε ότι οι διαταραχές που σχετίζονται με την πανδημία της COVID-19, η ανισότητα των εμβολίων και η εκτροπή των πόρων από τη συνήθη ανοσοποίηση αφήνουν τα παιδιά χωρίς προστασία από την ιλαρά και άλλες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια.

Ο κίνδυνος έχει αυξηθεί περαιτέρω από τα χαλαρά μέτρα μετριασμού της COVID-19 και τον εκτοπισμό λόγω συγκρούσεων και κρίσεων.

“Καθώς η ιλαρά είναι πολύ μεταδοτική, τα κρούσματα τείνουν να εμφανίζονται γρήγορα όταν μειώνονται τα επίπεδα εμβολιασμού.

Οι υπηρεσίες ανησυχούν ότι τα κρούσματα ιλαράς θα μπορούσαν επίσης να προειδοποιήσουν για κρούσματα άλλων ασθενειών που δεν εξαπλώνονται τόσο γρήγορα”, ανέφερε. “Η πανδημία COVID-19 διέκοψε τις υπηρεσίες ανοσοποίησης, τα συστήματα υγείας έχουν κατακλυστεί και βλέπουμε τώρα μια αναζωπύρωση θανατηφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ιλαράς.

Για πολλές άλλες ασθένειες, ο αντίκτυπος αυτών των διαταραχών στις υπηρεσίες ανοσοποίησης θα είναι αισθητός για τις επόμενες δεκαετίες.

«Ο Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, είπε σε μια δήλωση:

«Τώρα είναι η στιγμή να επαναφέρουμε τον απαραίτητο εμβολιασμό και να ξεκινήσουμε εκστρατείες catch-up, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια που σώζουν ζωές». Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο ιός της ιλαράς εξαπλώνεται μέσω του αέρα και είναι πολύ μεταδοτικός. Τα κρούσματα ιλαράς αυξάνονται μεταξύ των παιδιών μετά το lockdown για την COVID Μπορεί επίσης να είναι σοβαρό, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, ειδικά σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών.

Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους που νοσούν από ιλαρά στις ΗΠΑ θα νοσηλευτεί, ένας στους 1.000 θα παρουσιάσει εγκεφαλικό οίδημα και ένας έως τρεις στους 1.000 θα πεθάνει – ακόμη και με την καλύτερη φροντίδα.

Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι ο ιός της ιλαράς αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας ένα παιδί πιο ευάλωτο σε άλλες μολυσματικές ασθένειες για μήνες μετά τη μόλυνση. Δύο δόσεις του εμβολίου κατά της ιλαράς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά από την ιλαρά, αλλά οι διαταραχές έχουν καθυστερήσει την εισαγωγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου ιλαράς σε πολλές χώρες.

Το 2020, 23 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τα βασικά παιδικά εμβόλια μέσω συνήθων υπηρεσιών υγείας: ο υψηλότερος αριθμός από το 2009 και 3,7 εκατομμύρια περισσότερα από το 2019.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ