Ποιο είναι το περίφημο «Ψαράκι του πεντικιούρ»;


Έχει γεμίσει πια ο τόπος με Fish Spa. Εκεί ο πελάτης βουτάει τα πόδια του σε μια λεκάνη με νερό γεμάτη με δεκάδες σκουρόχρωμα ψαράκια, που συρρέουν για να του καθαρίσουν τα πόδια (αλλά και τους αγκώνες και τα γόνατα) από τα νεκρά κύτταρα. Γιατί; Επειδή τα νεκρά κύτταρα του δέρματος είναι το φαγητό του ανατολίτικου αυτού ψαριού που ονομάζεται Garra Rufa και έγινε γνωστό ως ψάρι του πεντικιούρ.

Ακίνδυνα πιράνχας που κάνουν φυσική θεραπεία
Μπορεί να κατευθύνονται επάνω σου με την ταχύτητα των πιράνχας, όμως η αίσθηση που αφήνουν καθώς… γευματίζουν στο δέρμα σου είναι ένα διαρκές γαργάλημα που μοιάζει με ελαφριά δόνηση μασάζ και μια μικρή αλλά διασκεδαστική ανατριχίλα. Χάρη στις διατροφικές τους προτιμήσεις και ένα ένζυμο του στόματός τους τα Garra Rufa μπορούν και καθαρίζουν την επιδερμίδα αφήνοντάς την υγιή. Τα μικρά τους σαγόνια προωθούν με αυτόν τον τρόπο την ανάπλαση νέων κυττάρων, βοηθούν πληγές να επουλωθούν γρηγορότερα, ενώ ανακουφίζουν τη δερματική φαγούρα και κάνουν τις ουλές λιγότερο εμφανείς. Ταυτόχρονα δημιουργούν μια αίσθηση ευεξίας στο σώμα.

Τα μικρά ρουφήγματα που κάνουν σε διάφορα σημεία των ποδιών είναι εντελώς ακίνδυνα και ενδέχεται μάλιστα, όπως λέγεται, να ενεργοποιούν σημεία βελονισμού. Έχουν τη φήμη θεραπευτικών ψαριών, που μπορούν να γιατρέψουν (ή τουλάχιστον να ανακουφίσουν) την ψωρίαση και το έκζεμα.

Θεωρητικά, ένας χρόνος 15-30 λεπτών στις ορέξεις των Garra Rufa είναι αρκετός για μια ικανοποιητική περιποίηση ποδιών. Ωστόσο οι πιο τολμηροί σε άλλες χώρες προτιμούν την ολόσωμη παράδοση στα μικρά σαγόνια βάζοντας όλο το σώμα τους μέσα στο νερό.

Η μόνη περίπτωση να μην σε πλησιάσουν είναι να μην έχεις καθαρίσει καλά το δέρμα σου πριν μπεις στο νερό, με αποτέλεσμα να κουβαλάς χημικές ουσίες που τα ενοχλούν.

Από τα ποτάμια της Ανατολής στα spa της Δύσης
Τα Garra Rufa ζουν σε λεκάνες που μαζεύουν τα νερά των ποταμών κυρίως στη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και την Τουρκία. Το μήκος τους μπορεί να φτάσει τα 12 εκατοστά. Έχουν χρησιμοποιηθεί για καθαρά θεραπευτικούς σκοπούς σε θερμά λουτρά της Τουρκίας, καθώς και σε ιαματικές πηγές και λουτρά της Κίνας και της Κορέας. Το 2006 η χάρη τους έφτασε μέχρι την Ευρώπη, την Αμερική, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη. Λίγο αργότερα έφτασαν και στην Ελλάδα προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε διάφορα Fish Spa.

Προσοχή στις απομιμήσεις
Όπως συμβαίνει με πολλά άλλα πράγματα, έτσι και το Garra Rufa έχει τις απομιμήσεις του: Πρόκειται για το κινέζικο ψάρι Chin-Chin ή Doctor Fish, όπως το αποκαλούν οι Κινέζοι, για το οποίο λέγεται ότι μπορεί να προκαλέσει ζημιά (μικροσκοπικές πληγές) στο δέρμα αντί για καλό. Είναι πιο ανοιχτόχρωμο και μεγαλύτερο σε μέγεθος και φημολογείται ότι διαθέτει κοφτερά δόντια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ