Ερντογάν: Συνεχίζει τα «παζάρια» στο ΝΑΤΟ – Κατανοείστε τις ευαισθησίες μας


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλεί τους συμμάχους «να κατανοήσουν τις ευαισθησίες της Τουρκίας σε θέματα ασφαλείας και να την υποστηρίξουν»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι περιμένει από τους συμμάχους της χώρας του στο ΝΑΤΟ να κατανοήσουν τις ευαισθησίες της σε θέματα ασφαλείας και να την υποστηρίξουν.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, επανέλαβε ότι η σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν χρειάζεται να κάνουν τον κόπο να μεταβούν στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εγκρίνει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς να επιστρέψει τους «τρομοκράτες».

«Δεν μπορούμε να πούμε ναι», επανέλαβε. «Να υποστηρίζεις την τρομοκρατία και να ζητάς την υποστήριξή μας είναι ασύμβατο», είπε.

Sabah: Oι δέκα όροι που θέτει ο Ερντογάν σε Σουηδία και Φινλανδία

Η εφημερίδα Sabah ανέφερε ότι οι τουρκικές αρχές έχουν ετοιμάσει έναν κατάλογο με 10 απαιτήσεις για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ώστε να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι στο θέμα της ένταξης των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η λίστα των «όρων» που θέτει η κυβέρνηση Ερντογάν σε Ελσίνκι και Στοκχόλμη έχει ως εξής:

  1. Σουηδία και η Φινλανδία, ειδικότερα, πρέπει να «αποφασίσουν για μια θέση» σχετικά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
  2. Να αποτρέψουν τη διεξαγωγή εκδηλώσεων στα κοινοβούλιά τους από άτομα που συνδέονται με τρομοκρατικές δομές
  3. Να σταματήσουν την παροχή υλικής βοήθειας στις λεγόμενες Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας (SNS) στη Συρία, οι οποίες συνδέονται κατά την Άγκυρα με το PKK
  4. Να επιτάχυνουν την έκδοση στην Τουρκία προσώπων που συνδέονται με «τρομοκράτες»
  5. Να σταματήσουν τις επαφές με εκπροσώπους κουρδικών ομάδων που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία.
  6. Να διακόψουν τους δεσμούς τους με τα φυγόδικα και καταζητούμενα μέλη της FETO (της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν) που εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.
  7. Να μην λάβουν μέτρα κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας
  8. Να καθιερώσουν τακτικές επαφές και συνεργασία για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας
  9. Να δεσμεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς προσώπων και οργανώσεων που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις
  10. Να μην επιτρέψουν στο έδαφός τους δραστηριότητες μη κυβερνητικών οργανώσεων με αντιτουρκικό προσανατολισμό – πράγμα που θα μπορούσε να αφορά ακόμη και σε κυπριακές οργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sabah, TASS


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ