Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Συνεδριάζει σήμερα το Συντονιστικό Όργανο των φορεών – Στο τραπέζι κινητοποιήσεις, η απάντηση του υπουργείου Υγείας


Σύσκεψη με την παρουσία του Προέδρου του Π.Ι.Σ. και όλων των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας έχει προγραμματίσει για σήμερα το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ., για να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες του κλάδου. Προηγήθηκε απόφαση για κινητοποιήσεις του κλάδου και ακολούθησε η απάντηση του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης για τις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν τα διαγνωστικά κέντρα, τόνισε:

«Το πρόβλημα του claw back είναι υπαρκτό και με συγκεκριμένες ενέργειες όπως τη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού και για το 2021 και για το 2022 προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Παράλληλα θεσμοθετούμε και διαρθρωτικά μέτρα.

Ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί με έναν και μοναδικό σκοπό: να σέβεται τα χρήματα του ασφαλισμένου του και να του διασφαλίζει τις καλύτερες παροχές. Οι αλλαγές που ψηφίστηκαν για εφαρμογή real time ελέγχου και ποιοτικών κριτηρίων θα εφαρμοστούν και όσοι επιθυμούν να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες.

Ιδιωτικές δομές, που είναι αποκλειστικά και μόνο συμβαλλόμενες με τον ΕΟΠΥΥ, δεν είναι δυνατόν να εξαγγέλλουν μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, του μεγαλύτερου τους, εάν όχι του μοναδικού τους, πελάτη.

Μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους παρόχους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν.

Είναι προφανές ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκ ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκ. το χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του».

Μετά την αυστηρή προειδοποίηση του υπουργού Υγείας, το Συντονιστικό επανήλθε χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες απειλές» τις δηλώσεις κ. Πλεύρη, σημειώνοντας πως «τέτοιες συμπεριφορές δεν αρμόζουν σε δημοκρατικά πολιτεύματα!».

Σύμφωνα με το Συντονιστικό, «τα διαγνωστικά εργαστήρια τα πολυιατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί κλείνουν γιατί είναι κοντά στην καταστροφή. Έχουμε εκφράσει την αγανάκτησή μας παντοιοτρόπως στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος έχει παραδεχτεί την αδικία του μέτρου του claw back, πλην όμως δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο συγκράτησης της δαπάνης και ενίσχυσης της Π.Φ.Υ. για να μην υπάρχει το ληστρικό claw back.

Συνέπεια αυτού είναι, μεγάλο μέρος των εξετάσεων του ελληνικού λαού να τις πληρώνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί. Έχουμε γίνει χορηγοί των διαγνωστικών εξετάσεων που εκτελούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ εδώ και 10 χρόνια», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, υποστηρίζρι το Συντονιστικό «δεν είμαστε αποκλειστικά συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά πέραν της ιδιωτικής πελατείας που έχουν τα ιατρεία και οι μονάδες μας, έχουμε συμβάσεις με άλλα ασφαλιστικά ταμεία (όπως ΕΥΔΑΠ κ.λ.π.), καθώς και με ασφαλιστικές

εταιρείες και θα απέχουμε από την παροχή υπηρεσιών υγείας καθολικά!».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ