ECDC: Συνιστά προληπτικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων


Μέσα σε έναν μήνα έχουν εντοπιστεί κρούσματα της ασθένειας σε 12 χώρες – εκτός Αφρικής. Εξαιτίας της παρουσίας του ιού στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – ECDC – αναμένεται σήμερα (23/5) να προτείνει προληπτικό εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Σήμερα το ECDC ανακοίνωσε 67 νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία. Υπενθυμίζεται ότι το ύποπτο κρούσμα που είχε βρεθεί στη χώρα μας δεν συνδέεται με την ευλογιά των πιθήκων, αφού ο τουρίστας από την Κεφαλονιά βρέθηκε τελικά θετικός στον ιό της ανεμοβλογιάς.

Το ECDC συνιστά στις Ευρωπαϊκές χώρες να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων. Παράλληλα, προτείνει να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών, να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα των εμβολίων κατά της ευλογιάς, των αντιικών και του προστατευτικού εξοπλισμού για τους επαγγελματίες υγείας.

Όπως δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Αμόν, «οι περισσότερες από τις τρέχουσες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί με ήπια συμπτώματα και για τον ευρύτερο πληθυσμό, η πιθανότητα εξάπλωσης είναι πολύ χαμηλή». Ωστόσο, η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως τα μικρά παιδιά, οι έγκυες, και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα.

ECDC: Εάν ο ιός μεταδοθεί από άνθρωπο σε ζώο, μπορεί να γίνει ενδημικός

Παράλληλα, το ECDC, σημειώνει ότι είναι πιθανό να μεταδοθεί ο ιός από άνθρωπο σε ζώο. Εάν αυτό συμβεί και ο ιός εξαπλωθεί στον ζωικό πληθυσμό, υπάρχει κίνδυνος η ασθένεια να γίνει ενδημική στην Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό, το ECDC συνιστά να υπάρχει στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ των υγειονομικών αρχών του ανθρώπου και των κτηνιατρικών, για τη διαχείριση των εκτεθειμένων κατοικίδιων ζώων και την πρόληψη μετάδοσης του ιού στην άγρια ζωή.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ