Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή;


Η γονιμότητα είναι ένα πολύτιμο αγαθό στη ζωή της γυναίκας, το οποίο όμως περιορίζεται φυσικά μετά από κάποια χρόνια. Εάν καθυστερείς τη σύλληψη για να δώσεις χρόνο στην ανάπτυξη μιας σχέσης, στην εξέλιξη μιας προηγμένης εκπαίδευσης ή στην δημιουργία μιας επιχείρησης ή καριέρας, είναι σημαντικό να σκεφτείς τις επιπτώσεις της ηλικίας στη γονιμότητά σου.

Η πιο γόνιμη ηλικία
Μια γυναίκα είναι πιο γόνιμη από την ηλικία των 18 έως 29 ετών. Πάνω από την ηλικία των 30 ετών, η γονιμότητα μειώνεται σταδιακά και αυτή η πτώση επιταχύνεται στα τέλη της δεκαετίας των 30 και στις αρχές της δεκαετίας των 40. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σύλληψη σε αυτές τις ηλικίες μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση για πολλές γυναίκες.

Γονιμότητα με τη βοήθεια της επιστήμης
Στην πραγματικότητα, φυσιολογική σύλληψη, χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας, της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είναι αρκετά σπάνια ήδη από την ηλικία των 43 ετών.
Ωστόσο, η κρυοσυντήρηση, σου επιτρέπει να αποθηκεύσεις ωάρια νεαρότερης ηλικίας με υψηλότερη γονιμότητα για μεταγενέστερη χρήση. Αυτή η στρατηγική μείωσης των κινδύνων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης κατά 5 έως και 10 φορές. Η κρυοσυντήρηση είναι επίσης μια επιλογή για τις γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση ή υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ή πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν επίσης τη γονιμότητα σου.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για κατάψυξη ωαρίων
Όταν συζητάς με το γιατρό σου για να αποφασίσετε τη ‘’σωστή ηλικία’’ για να καταψύξεις τα ωάρια σου, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη παράγοντες όπως το ιατρικό ιστορικό σου, την κατάσταση της σχέσης σου και τα σχέδια εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας, μαζί με την ηλικία μείωσης των ποσοστών γονιμότητας. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο μικρή είσαι, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα της κρυοσυντήρησης. Οι νεότερες γυναίκες παράγουν περισσότερα και καλύτερης ποιότητας ωάρια, έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες σύλληψης. Όσο περισσότερο επιλέγεις να καθυστερήσεις την προσπάθεια για εγκυμοσύνη, τόσο περισσότερο θα ωφεληθείς από την έγκαιρη κρυοσυντήρηση ωαρίων. Δεν υπάρχει ‘’ιδανική ηλικία’’ για την κατάψυξη ωαρίων. Η ηλικία είναι ανάλογη των επιλογών και του ιατρικού ιστορικού της κάθε γυναίκας.

Η κατάψυξη των ωάριων δεν είναι ανάγκη είναι επιλογή
Σε κάθε περίπτωση, η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια ασφαλής διαδικασία τόσο για την ίδια τη γυναίκα όσο και για τα παιδιά που γεννιούνται από κατεψυγμένα ωάρια.

Από τον Κωνσταντίνο Ε. Κωσταρά, Μαιευτήρα Γυναικολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ