Νέα Μελέτη – Ηλικιωμένοι: Περισσότερες αποδείξεις ότι το εμβόλιο γρίπης μπορεί να προστατεύσει από Αλτσχάιμερ

Μια νέα μελέτη παρέχει περισσότερες ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ηλικιωμένων από τη νόσο του Αλτσχάιμερ (AD)

Σε μια μεγάλη ομάδα ηλικιωμένων ενηλίκων που ταιριάζουν με την τάση, εκείνοι που είχαν λάβει τουλάχιστον έναν εμβολιασμό γρίπης είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες από τους μη εμβολιασμένους συνομηλίκους να αναπτύξουν AD κατά τη διάρκεια 4 ετών. «Η λοίμωξη από τη γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, ιδιαίτερα σε ενήλικες 65 ετών και άνω.

Τα ευρήματα της μελέτης μας – ότι ο εμβολιασμός κατά του ιού της γρίπης μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας Αλτσχάιμερ για τουλάχιστον μερικά χρόνια – προσθέτουν στους ήδη επιτακτικούς λόγους εμβολίου για τη γρίπη ετησίως», είπε ο Avram Bukhbinder, MD, με την Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth, στο Χιούστον, στο Τέξας, στο Medscape Medical News.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από το Medscape Medical News, τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν παλαιότερες εργασίες των ίδιων ερευνητών που πρότειναν επίσης μια προστατευτική επίδραση του εμβολιασμού κατά της γρίπης στον κίνδυνο άνοιας.

Η τελευταία μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 13 Ιουνίου στο Journal of Alzheimer’s Disease 40% χαμηλότερος κίνδυνος Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας οποιασδήποτε αιτιολογίας μετά τον εμβολιασμό κατά της γρίπης σε επιλεγμένους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων βετεράνων και ασθενών με σοβαρές χρόνιες παθήσεις.

Ωστόσο, η επίδραση του αντιγριπικού εμβολιασμού στον κίνδυνο AD σε μια γενική κοόρτη ηλικιωμένων ενηλίκων στις ΗΠΑ δεν έχει χαρακτηριστεί.

Ο Bukhbinder και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα ισχυρισμών για να δημιουργήσουν μια ομάδα 935.887 εμβολιασμένων κατά της γρίπης και παρόμοιου αριθμού μη εμβολιασμένων ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των ατόμων στο αντίστοιχο δείγμα ήταν 73,7 έτη και το 57% ήταν γυναίκες. Όλοι ήταν ελεύθεροι από άνοια κατά τη διάρκεια της 6ετούς περιόδου μελέτης αναδρομής.

Κατά τη διάμεση παρακολούθηση 46 μηνών, 47.889 (5,1%) εμβολιασμένοι με τη γρίπη ενήλικες και 79.630 (8,5%) μη εμβολιασμένοι ενήλικες ανέπτυξαν AD.

Ο κίνδυνος AD ήταν 40% χαμηλότερος στην εμβολιασμένη ομάδα (σχετικός κίνδυνος, 0,60, 95% CI, 0,59 – 0,61).

Η απόλυτη μείωση κινδύνου ήταν 0,034 (95% CI, 0,033 – 0,035), που αντιστοιχεί σε έναν αριθμό που απαιτείται για τη θεραπεία του 29,4. Μηχανισμός Ασαφής «Η μελέτη μας δεν εξετάζει τον μηχανισμό(-ους) που κρύβουν την προφανή επίδραση του εμβολιασμού κατά της γρίπης στον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, αλλά προσβλέπουμε σε μελλοντική έρευνα που θα διερευνήσει αυτό το σημαντικό ερώτημα», δήλωσε ο Bukhbinder.

«Ένας πιθανός μηχανισμός είναι ότι, βοηθώντας στην πρόληψη ή τον μετριασμό της μόλυνσης από τον ιό της γρίπης και τη συστημική φλεγμονή που ακολουθεί μια τέτοια μόλυνση, το εμβόλιο της γρίπης βοηθά στη μείωση της συστηματικής φλεγμονής που μπορεί να είχε συμβεί διαφορετικά», εξήγησε.

Είναι επίσης πιθανό ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να προκαλέσει μη ειδικές για τη γρίπη αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα που συμβάλλουν στη μείωση της βλάβης που προκαλείται από την παθολογία της AD, συμπεριλαμβανομένων των πλακών αμυλοειδούς και των νευροϊνιδιακών μπερδεμάτων, είπε. «Για παράδειγμα, το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να μεταβάλει τα ανοσοκύτταρα του εγκεφάλου έτσι ώστε να είναι καλύτερα στην εκκαθάριση των παθολογιών του Αλτσχάιμερ, μια επίδραση που έχει παρατηρηθεί σε ποντίκια, ή μπορεί να επαναπρογραμματίσει αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού για να ανταποκριθούν στις παθολογίες του Αλτσχάιμερ με τρόπους που είναι λιγότερο πιθανό να βλάψουν τα κοντινά υγιή εγκεφαλικά κύτταρα, ή μπορεί να κάνει και τα δύο», σημείωσε ο Bukhbinder.

Ο ειδικός για τη νόσο Αλτσχάιμερ ζυγίζει Προσφέροντας προοπτική για τη μελέτη, η Heather M. Snyder, PhD, αντιπρόεδρος ιατρικών και επιστημονικών σχέσεων για την Ένωση Αλτσχάιμερ, είπε ότι αυτή η μελέτη “υποδεικνύει ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί να είναι πολύτιμος για τη διατήρηση της γνώσης και της μνήμης καθώς γερνάμε.

Αυτό είναι ακόμη πιο σχετικό σήμερα στο περιβάλλον της COVID-19.

“Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν το εμβόλιο της γρίπης, από μόνο του, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν οι βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης”, δήλωσε ο Snyder στο Medscape Medical News.

«Για παράδειγμα, είναι πιθανό οι άνθρωποι που εμβολιάζονται να φροντίζουν καλύτερα την υγεία τους με άλλους τρόπους και αυτά τα πράγματα αυξάνουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και άλλες άνοιες», σημείωσε.

«Είναι επίσης πιθανό να υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με την άνιση πρόσβαση και/ή τον δισταγμό εμβολίων και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τον πληθυσμό της μελέτης και τα αποτελέσματα της έρευνας», είπε ο Σνάιντερ.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ