Ύπνος: Εντάσσεται στην ανανεωμένη λίστα των απαραίτητων στοιχείων για την υγεία της καρδιάς


Ο σωστός ύπνος είναι απαραίτητος και ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα βαθμολόγησης για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου επαναπροσδιορίζεται για να το αντικατοπτρίζει αυτό. Από το 2010, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία είπε ότι επτά τροποποιήσιμα συστατικά – η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα, η υγιεινή διατροφή και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα – είναι βασικά για την ιδανική καρδιαγγειακή υγεία. Αυτά τα στοιχεία, που ονομάστηκαν Life’s Simple 7, έγιναν ένας κοινός τρόπος για τους γιατρούς και τους ασθενείς να αξιολογούν και να συζητούν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Αποτελεί επίσης βασικό ερευνητικό εργαλείο, που χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 2.500 επιστημονικές εργασίες.

Η διάρκεια ύπνου ενώνεται με αυτές τις επτά πρωτότυπες μετρήσεις σε ένα αναθεωρημένο εργαλείο βαθμολόγησης, που τώρα ονομάζεται Life’s Essential 8, το οποίο δημοσιεύτηκε την Τετάρτη ως προεδρική συμβουλευτική AHA στο περιοδικό Circulation. Η ενημέρωση είναι κάτι πολύ περισσότερο από την προσθήκη ύπνου, είπε ο πρόεδρος της AHA, Δρ. Donald Lloyd-Jones, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας εμπειρογνωμόνων που συνέταξε τη συμβουλευτική. Η νέα βαθμολογία ενσωματώνει 12 χρόνια έρευνας και ενισχύει την αξιολόγησή της για τη διατροφή, την άσκηση και πολλά άλλα. “Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι, στην πραγματικότητα, μια στιγμή ενδυνάμωσης, μια στιγμή αισιοδοξίας για τους ανθρώπους να σκεφτούν θετικά για την υγεία τους”, δήλωσε ο Lloyd-Jones, καρδιολόγος, επιδημιολόγος και πρόεδρος προληπτικής ιατρικής στο Northwestern University Feinberg.

“Και αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να το μετρήσουν σήμερα, να το παρακολουθούν με την πάροδο του χρόνου και να επικεντρωθούν σε τρόπους διατήρησης και βελτίωσης του”. Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται κατά μέσο όρο επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα, λέει η συμβουλή. Για τα παιδιά, η ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία. Ο Lloyd-Jones, ο οποίος ηγήθηκε της δημιουργίας των αρχικών επτά κατηγοριών το 2010, είπε ότι η σημασία του ύπνου ήταν ξεκάθαρη ακόμη και τότε. Αλλά ήταν δύσκολο να συμφωνήσουμε για το πώς θα βαθμολογηθεί, επειδή οι πληροφορίες ύπνου δεν συλλέγονταν σε μεγάλες εθνικές βάσεις δεδομένων. “Τώρα είναι”, είπε, και “η επιστήμη μας έδειξε πώς ο ύπνος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καρδιαγγειακής υγείας”. Η συμβουλευτική σημειώνει ότι τόσο ο πολύς όσο και ο πολύ λίγος ύπνος συνδέονται με καρδιακές παθήσεις και ότι η κακή υγεία του ύπνου συνδέεται με την κακή ψυχολογική υγεία, μια σημαντική κινητήρια δύναμη των καρδιακών παθήσεων.

“Και φυσικά, ο ύπνος επηρεάζει και τις άλλες επτά μετρήσεις εδώ”, είπε ο Lloyd-Jones. Η Cheryl Anderson, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, χαρακτήρισε το Life’s Essential 8 “μεγάλη υπόθεση” τόσο για επαγγελματίες υγείας όσο και για άτομα που θέλουν να κατανοήσουν την καρδιαγγειακή τους υγεία. Ο Άντερσον, ο οποίος συνέταξε τη συμβουλευτική, είπε ότι η ενημέρωση είναι “μια πραγματικά καλή αναγνώριση του πώς έχει αλλάξει η επιστήμη και της ικανότητάς μας να προσαρμοζόμαστε σύμφωνα με τις αλλαγές”. Οι αναθεωρήσεις εισάγουν μια μέτρηση 100 σημείων για την υγεία της καρδιάς, η οποία μπορεί να ληφθεί διαδικτυακά στη διεύθυνση www.heart.org/lifes8. Η νέα βαθμολογία αντικαθιστά μια κλίμακα 14 βαθμών και τροποποιεί αρκετές από τις αρχικές κατηγορίες. Για το κάπνισμα, για παράδειγμα, το παλιό μέτρο θεωρούσε μόνο την παραδοσιακή χρήση τσιγάρου.

Η νέα βαθμολογία περιλαμβάνει τη χρήση νικοτίνης και την έκθεση από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς και τις επιπτώσεις της έκθεσης από δεύτερο χέρι. Μετατοπίζεται επίσης από την έμφαση στη συνολική χοληστερόλη υπέρ της μέτρησης της μη HDL χοληστερόλης. Τώρα υπολογίζεται αφαιρώντας την «καλή» HDL χοληστερόλη από τη συνολική χοληστερόλη, αφήνοντας μόνο μια μέτρηση των κακών τύπων χοληστερόλης. Το νέο εργαλείο επεκτείνει επίσης τον τρόπο αξιολόγησης της γλυκόζης στο αίμα. Το σύστημα επιτρέπει την ακριβέστερη αξιολόγηση των επιπέδων άσκησης, είπε ο Lloyd-Jones. Και βλέπει τη διατροφή με έναν νέο τρόπο. “Παλιότερα, είχαμε πέντε πολύ αδέξιες μετρήσεις ναι-ή-όχι για να πούμε εάν κάποιος είχε υγιεινή διατροφή ή όχι. Και αυτό δεν ήταν πραγματικά κατάλληλο για όλους τους διαφορετικούς τύπους διατροφικών προτύπων και κουλτούρων.”

Ο Άντερσον είπε ότι το νέο συστατικό δίαιτας αξιολογεί πόσο πιστά ακολουθεί κάποιος έναν τύπο δίαιτας Διατροφικές Προσεγγίσεις για να σταματήσει την υπέρταση ή DASH. Ωστόσο, αν και το μέτρο διευρύνει τα τρόφιμα που αξιολογούνται, οι άνθρωποι δεν πρέπει να επικεντρώνονται σε μεμονωμένα είδη, είπε ο Άντερσον. “Θέλουμε να σκεφτούμε ολόκληρο το πακέτο. Δεν υπάρχει ένα τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό που θα αναθεωρήσει πλήρως την καρδιαγγειακή υγεία κάποιου.” Ορισμένα βασικά στοιχεία της υγείας της καρδιάς, όπως το άγχος, δεν αποτελούν μέρος της νέας βαθμολογίας. “Το άγχος είναι πραγματικό”, είπε ο Lloyd-Jones. “Είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής όλων μας. Αλλά είναι δύσκολο να μετρήσουμε πώς εσωτερικεύουμε αυτό το στρες και ποια είναι η επίδραση στην κατάσταση της υγείας μας.”

Η συμβουλευτική συζητά τη σημασία τόσο της ψυχολογικής υγείας όσο και των κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που είναι γνωστοί ως κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας, οι οποίοι περιλαμβάνουν το εάν κάποιος έχει πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη ή ένα ασφαλές μέρος για άσκηση. Όμως, παρόλο που ο Lloyd-Jones τα αποκάλεσε θεμελιώδη για την υγεία της καρδιάς, είπε ότι τέτοιοι παράγοντες δεν μπορούν να συνοψιστούν σε κάτι που ταιριάζει στο σύστημα βαθμολόγησης. Το παλιό σύστημα βαθμολόγησης ταξινόμησε τις απαντήσεις στις επτά κατηγορίες του είτε ως κακές, ενδιάμεσες ή ιδανικές. Λιγότερο από το 1% των ανθρώπων στις Η.Π.Α. σε όλες τις ηλικιακές ομάδες έφτασε στο γενικό “ιδανικό” επίπεδο, κυρίως λόγω της διατροφής.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ