Ζαπορόζιε σε Οικουμενικό Πατριάρχη: «Το επόμενο βήμα είναι να ισχυριστείτε ότι είστε δημιουργός του κόσμου»

Ανοιχτή επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο απέστειλε ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε και Μελιτουπόλεως κ. Λουκάς, μετά από επιστολή πρόσκληση που του εστάλη από το Φανάρι για να συμμετάσχει στην λεγόμενη «Ενωτική Σύνοδο» το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου.

Ο Μητροπολίτης Λουκάς της Κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, απέστειλε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη μια σκληρή επιστολή, όπου μεταξύ άλλων αποκαλεί τον Πατριάρχη «υπήκοο της Τουρκικής Δημοκρατίας».

«Αγαπητέ πιστέ υπήκοε της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Βαρθολομαίε! Έχουμε μάθει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι στέλνετε προσκλήσεις για το “συμβούλιο των ασεβών” (Ψαλμός 1: 1) μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων. Εν προκειμένω, επιτρέψτε μου να εκφράσω σε εσάς και στους απεσταλμένους σας, την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου για τις προσπάθειες που καταβάλλετε μέσω της ουκρανικής κρατικής κατασκευής και την εξαπάτηση των κανόνων του κανονικού δικαίου για την καταστροφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που προηγουμένως αναγνωρίσατε ως μοναδική κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία!» – τονίζει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Λουκάς.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος τονίζει: «Δυστυχώς, πιθανότατα δεν γνωρίζετε το σοφό ρητό του λαού μας: “Η αγάπη δεν μπορεί να εξαναγκαστεί.” Οι πράξεις σας, είναι ενός ανθρώπου τυφλωμένου από την απατηλή λάμψη της καισαρικής εξουσίας. Με τη συμμετοχή σας, σε πολιτικά σχέδια που αποσκοπούν στη διάσπαση της ενότητας της Εκκλησίας, έχετε ήδη θέσει το καθεστώς σας, ως πρώτος τιμημένος ιεράρχης στην Ορθοδοξία σε σοβαρή αμφιβολία».

«Δηλώνετε σήμερα ότι στο πρόσωπό σας εκπροσωπείτε την “Μητέρα Εκκλησία” για τον ουκρανικό λαό. Ωστόσο, για κάποιο λόγο ενεργείτε ως ιδεολογικός εμπνευστής μιας εκστρατείας μεγάλης κλίμακας, που έχει ως στόχο να υποκινήσει το μίσος για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, την κατάσχεση των ιερών τόπων της, την καταδίωξη του ποιμνίου της και την υπονόμευση της θέσης της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία υπέρ της ορμής της Ουνιτικής «σταυροφορίας» στις γηγενείς Ορθόδοξες χώρες! Τι είδους μητέρα βοηθά να βασανιστεί το παιδί της;» – προσθέτει στην επιστολή του ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε προσθέτει: «Εκείνοι που περιμένουν την ταχεία έλευση του Τόμου δεν φοβούνται να φωνάξουν τέτοια συνθήματα στις συναθροίσεις τους: «Θάνατος στον εχθρό»! Ενώ κάτω από τα τείχη της Επισκοπικής μας διοίκησης φωνάζουν: “Μάρτυρες της Μόσχας, όπως οι κομμουνιστές!” Έτσι αντιμετωπίζουν οι νέοι μαθητές σας και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας στο σύνολό της, ευρισκομένων στην Ευχαριστιακή κοινωνία με το Έθνος που σας έχει ανατεθεί.».

«Τραγικά πράγματα στέκονται πίσω από αυτά τα συνθήματα: η κυριαρχία της πολιτικής σκοπιμότητας σε κάθε σημαντικό ζήτημα της ζωής της Εκκλησίας, η βασιλεία της ολικής δίωξης εναντίον μιας Εκκλησίας που δεν αντιστοιχεί στη γενική ιδεολογική γραμμή της κυβερνητικής ελίτ, η βεβήλωση ιερών τόπων και αντικειμένων, και η διαστρέβλωση των κανόνων από τους μακροχρόνιους αντιπάλους της Ορθοδοξίας, οι οποίοι τώρα αποκρύπτονται ενεργά μέσα στα ρούχα των υποστηρικτών του αυτοκέφαλου σχεδίου που προωθείται από εσάς» συμπληρώνει ο Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Επίσης ο Ουκρανός Ιεράρχης κάνει λόγο συμφέροντα, αλλά και πολιτικές που θυμίζουν Καίσαρα και όχι Βυζάντιο.

«Πάνω από 500 χρόνια πριν, ήταν ακριβώς η προδοσία της Ορθόδοξης πίστης από την Κωνσταντινούπολη και η αναχώρησή της στην Unia με τη Ρώμη και όχι οι γεωπολιτικές συνθήκες εκείνης της εποχής που έγιναν η κινητήρια δύναμη πίσω από την Ορθοδοξία στην ανεξαρτησία από το Βυζάντιο τα εδάφη των Ρώς » – υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Λουκάς.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε τονίζει: «Σας ευχαριστώ, κύριε Βαρθολομαίε, για τη βοήθεια στη σωτηρία μας. Το μόνο πράγμα που οι κληρικοί (τους οποίους ο θρόνος σας φαντάζει να είναι δικοί τους για κάποιο παράλογο λόγο) και το ποίμνιο να σας ρωτήσουν είναι: Τι σας εμπόδισε να μας ακούσετε την άνοιξη; Γιατί έχει θολώσει έτσι το μυαλό σας, και θεωρείτε τον εαυτό σας Πατριάρχη ολόκληρου του κόσμου; Ίσως το επόμενο βήμα σας, να είναι ο ισχυρισμός ότι έχετε δημιουργήσει αυτόν τον κόσμο εκ του μηδενός;»

Επιμέλεια: Κορίνα Σαντοριναίου

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here