Στον «αέρα» τα αναδρομικά των ειδικών φρουρών: Τι έχει συμβεί

Αναδρομικά | Ειδικοί φρουροί: Εκτός της ρύθμισης που έχει προωθήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την επιστροφή αναδρομικών ποσών, φαίνεται πως βρίσκονται μέχρι στιγμής οι συνολικά 6.000 ειδικοί φρουροί, με τον γ.γ. του σωματείου ειδικών φρουρών, Στράτο Μαυροειδάκο, να προαναγγέλλει κινητοποιήσεις.

«Τα περασμένα χρόνια πήραμε το 50% των χρημάτων. Όμως πλέον τα “μπλε γιλέκα” θα βγουν στους δρόμους», είπε ο κ. Μαυροειδάκος, τονίζοντας ότι η κίνηση θα είναι αιφνιδιαστική και δεν θα ανακοινωθεί από πριν.

Επί της ουσίας, οι αστυνομικοί που εξαιρέθηκαν από τη διάταξη για τα αναδρομικά είναι οι ειδικοί φρουροί, οι οποίοι εξομοιώθηκαν µμισθολογικά µε τους αστυφύλακες, όταν πήραν προαγωγή στον αμέσως επόμενο βαθμό.

Στη σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Ειδικών Φρουρών αναφέρονται τα εξής: «Ομολογία του αρχηγείου συνιστά η παραδοχή ότι στις ρυθμίσεις του ν. 4575/2018, για την αποκατάσταση του υπολοίπου 50% των αποδοχών των ενστόλων, οφείλεται το όλο πρόβλημα. Με κοινή λογική, για την αναγνώριση της βούλησης του νομοθέτη στην αναγκαιότητα που οδήγησε στη συνειδητή και ορθή αύξηση του βασικού μισθού του Λοχία και των αντιστοίχων -που αφορά και στους Ε.Φ. και τους προερχομένους εξ αυτών αστυνομικούς- σε 718 ευρώ με το ν. 4093/2012 και τη διατήρησή του με το ν. 4307/2014, θα έπρεπε να εισαχθεί εξαίρεση για την κατηγορία αυτή των στελεχών, με αναφορά στα ορθώς-ως προαναφέρθηκε- ισχύοντα από 1-8-2012. Με τη διατήρηση δηλαδή, ως προς τον υπολογισμό του βασικού μισθού στα 718 ευρώ, ώστε αφενός να αποφευχθούν αρνητικά χρηματικά υπόλοιπα αφετέρου οι δικαιούχοι Ε.Φ. και οι προερχόμενοι εξ αυτών αστυνομικοί να απολαύσουν το υπόλοιπο 50% των αναδρομικών της χρονικής περιόδου 2012-2014 και το σύνολο των δικαιουμένων του υπολοίπου έως και το 2016, έστω ακόμη και μόνο για αναδρομικά επί των επιδομάτων τους».

Πού εστιάζεται το πρόβλημα

Όπως φαίνεται, κατά τη διαδικασία κατάρτισης του ισοζυγίου πληρωμών για την καταβολή των αναδρομικών ποσών στα ειδικά μισθολόγια και ειδικότερα στους ένστολους, προέκυψε ότι 4.609 άτομα από το αστυνομικό προσωπικό δεν είναι δικαιούχοι. Πρόκειται κυρίως για ειδικούς φρουρούς καθώς και αστυφύλακες – υπαρχιφύλακες, που προέρχονται από Ειδικούς Φρουρούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, το ζήτημα αυτό προέκυψε καθώς:

– με τις διατάξεις του Ν. 4093/2012 οι παραπάνω κατηγορίες προσωπικού έλαβαν αύξηση στο βασικό μισθό και το χρονοεπίδομα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αστυνομικούς, των οποίων ο βασικός μισθός, το χρονοεπίδομα και λοιπά επιδόματα μειώθηκαν,

– με τις διατάξεις του Ν.4307/2014 έλαβαν αναδρομικές αποδοχές για την 3ετία 2012 έως και 2014, καθώς λόγω της μεταβολής των συντελεστών, επήλθε αύξηση στα επιδόματα ειδικής απασχόλησης, ευθύνης, εξομάλυνσης και ειδικών συνθηκών, ενώ ο ως άνω βασικός τους μισθός και το χρονοεπίδομα παρέμειναν σταθερά. Συνεπώς έλαβαν τότε αναδρομικά επί των ως άνω επιδομάτων,

– με τις πρόσφατες διατάξεις του Ν.4575/2018 τα αναδρομικά υπολογίστηκαν με βάση τις συνολικές αποδοχές (περιλαμβανόμενων των παραπάνω επιδομάτων) που ίσχυαν την 31-07-2012, με αποτέλεσμα να προκύπτουν χρηματικά ποσά για επιστροφή από μέρους τους.

Τονίζεται ωστόσο ότι, σύμφωνα με την εκδοθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση, τα ποσά αυτά δεν θα επιστραφούν.

Για όλα τα παραπάνω ενημερώθηκε αναλυτικά το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής (Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α) από αρμόδιους αξιωματικούς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here