Γκόντφρεϊ Χάουνσφιλντ – O Άγγλος ηλεκτρολόγος μηχανικός που μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1979


Ο Γκόντφρεϊ Χάουνσφιλντ (28 Αυγούστου 1919 – 12 Αυγούστου 2004) ήταν Άγγλος ηλεκτρολόγος μηχανικός που μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1979 με τον Allan MacLeod Cormack για τη συμμετοχή του στην ανάπτυξη της διαγνωστικής τεχνικής της αξονικής τομογραφίας ακτίνων Χ.

Το 1949, ο Χάουνσφιλντ άρχισε να εργάζεται στην EMI, Ltd. στο Hayes, Middlesex, όπου ερεύνησε συστήματα κατευθυνόμενων όπλων και ραντάρ. Ο Χάουνσφιλντ έδωσε εσφαλμένα αυτή την ημερομηνία ως το 1951 όταν έγραψε την αυτοβιογραφία του, η οποία είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του βραβείου Νόμπελ. Η σωστή ημερομηνία είναι 10 Οκτωβρίου 1949 όπως αναφέρεται σε μια βιογραφία του Χάουνσφιλντ. Στην EMI, άρχισε να ενδιαφέρεται για τους υπολογιστές και το 1958, βοήθησε στο σχεδιασμό του πρώτου εμπορικά διαθέσιμου υπολογιστή με όλα τα τρανζίστορ κατασκευασμένο στη Μεγάλη Βρετανία: τον EMIDEC 1100. Λίγο αργότερα, άρχισε να εργάζεται στον αξονικό τομογράφο στην EMI. Συνέχισε να βελτιώνει την αξονική τομογραφία, εισάγοντας έναν σαρωτή ολόκληρου σώματος το 1975, και ήταν ανώτερος ερευνητής (και μετά τη συνταξιοδότησή του το 1984, σύμβουλος) στα εργαστήρια.

Κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στη χώρα, ο Χάουνσφιλντ σκέφτηκε ότι μπορούσε κανείς να προσδιορίσει τι υπήρχε μέσα σε ένα κουτί λαμβάνοντας μετρήσεις ακτίνων Χ σε όλες τις γωνίες γύρω από το αντικείμενο. Στη συνέχεια άρχισε να κατασκευάζει έναν υπολογιστή που θα μπορούσε να λαμβάνει εισροές από ακτίνες Χ σε διάφορες γωνίες για να δημιουργήσει μια εικόνα του αντικειμένου σε «φέτες». Η εφαρμογή αυτής της ιδέας στον ιατρικό τομέα τον οδήγησε να προτείνει αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως υπολογιστική τομογραφία. Εκείνη την εποχή, ο Χάουνσφιλντ δεν γνώριζε τη δουλειά που είχε κάνει ο Κόρμακ στα θεωρητικά μαθηματικά για μια τέτοια συσκευή. Ο Χάουνσφιλντ κατασκεύασε ένα πρωτότυπο σαρωτή κεφαλής και τον δοκίμασε πρώτα σε έναν διατηρημένο ανθρώπινο εγκέφαλο, μετά σε έναν φρέσκο ​​εγκέφαλο αγελάδας από ένα κρεοπωλείο και αργότερα στον εαυτό του. Την 1η Οκτωβρίου 1971, η αξονική τομογραφία εισήχθη στην ιατρική πρακτική με μια επιτυχημένη σάρωση σε ασθενή με εγκεφαλική κύστη στο νοσοκομείο Atkinson Morley στο Wimbledon, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1975, ο Χάουνσφιλντ κατασκεύασε έναν σαρωτή ολόκληρου του σώματος. Οι αρχές της υπολογιστικής τομογραφίας που αναπτύχθηκαν από τον Χάουνσφιλντ παραμένουν σε χρήση σήμερα (2022).

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ