Γήρανση: Είναι πράγματι η ηλικία απλώς μια κατάσταση του μυαλού;


Είναι πράγματι η ηλικία απλώς μια κατάσταση του μυαλού; Ίσως όχι ο αριθμός, αλλά το πώς μπορεί να γερνάμε. Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι η νοοτροπία ενός ατόμου – πώς νιώθει όταν γερνάει – μπορεί να προβλέψει πόσο περισσότερο και πόσο καλά θα ζήσει καθώς περνούν τα χρόνια. Αρκετές μελέτες τα τελευταία 20 χρόνια υποδεικνύουν ότι τα άτομα με πιο  θετική στάση σχετικά με τη γήρανση ζουν περισσότερο και πιο υγιή από αυτά που έχουν αρνητική αντίληψη για τη διαδικασία γήρανσης. Πρόσφατα, μια μεγάλη μελέτη σε σχεδόν 14.000 ενήλικες άνω των 50 ετών εξέτασε ακόμη πιο βαθιά τους τρόπους με τους οποίους η θετική σκέψη για τη γήρανση θα μπορούσε να επηρεάσει τη σωματική υγεία, τις συμπεριφορές υγείας και την ψυχολογική ευεξία ενός ατόμου.

Δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι είχαν την υψηλότερη ικανοποίηση από τη γήρανση είχαν 43% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών παρακολούθησης σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη ικανοποίηση. Τα άτομα με υψηλότερη ικανοποίηση είχαν επίσης μειωμένο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις, καθώς και καλύτερη γνωστική λειτουργία. Τα άτομα με πιο θετική στάση σχετικά με τη γήρανση ήταν επίσης πιο πιθανό να συμμετέχουν σε συχνή σωματική δραστηριότητα και λιγότερο πιθανό να έχουν προβλήματα ύπνου σε σχέση με τους λιγότερο ικανοποιημένους συνομηλίκους τους. Ήταν επίσης λιγότερο μοναχικοί, λιγότερο πιθανό να είναι καταθλιπτικοί, πιο αισιόδοξοι και είχαν ισχυρότερη αίσθηση του σκοπού.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ νοοτροπιών και συμπεριφορών υγείας», είπε ο Έρικ Κιμ, ανώτερος ερευνητής της μελέτης και επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά. «Το ένα οδηγεί στο άλλο». Για παράδειγμα, ενώ οι ηλικιωμένοι τείνουν να χρησιμοποιούν προληπτικές υπηρεσίες υγείας λιγότερο συχνά από τους νεότερους ή μεσήλικες, μια μελέτη που έγραψε ο Kim στο περιοδικό Preventive Medicine δείχνει ότι όσο πιο ικανοποιημένοι είναι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών με το πώς γερνούν, τόσο πιο πιθανό είναι να υποβληθούν σε έλεγχο χοληστερόλης ή να υποβληθούν σε έλεγχο για καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας ή του προστάτη.

Αλλά κόβει και τους δύο τρόπους. Αν και η θετική στάση μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές που προάγουν την καλή υγεία, «αν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κακή υγεία είναι αναπόφευκτη με την ηλικία, αυτή μπορεί να είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία που τους αποτρέπει από συμπεριφορές που θα βοηθήσουν στη γήρανση», είπε ο Kim, συνεργάτης ερευνητής στο Κέντρο Υγείας και Ευτυχίας στο Harvard T.H. Chan School of Public Health στη Βοστώνη. “Τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι απόψεις που έχουμε για τη γήρανση είναι μεταβλητές. Μπορούμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας”, δήλωσε η Hannah Giasson, η οποία συνέγραψε τη μελέτη Προληπτικής Ιατρικής με τον Kim και άλλους. Είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Edson College of Nursing and Health Innovation του Πανεπιστημίου Arizona State University στο Phoenix και ειδικεύεται στη σχέση μεταξύ των απόψεων των ανθρώπων για τη γήρανση και της υγείας και της ευημερίας τους.

Διατηρήστε την αίσθηση του σκοπού

Μερικοί άνθρωποι δεν είναι σίγουροι τι να κάνουν με τον εαυτό τους αφού συνταξιοδοτηθούν, είπε η Κιμ. Προτείνει την εύρεση έργων που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες ενός ατόμου. «Οι σκοποί των ανθρώπων μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικοί», είπε. Εάν η οικογένεια είναι υψηλή προτεραιότητα, βρείτε πράγματα να κάνετε που συμβάλλουν στην οικογένεια, όπως να βοηθήσετε στη φροντίδα των εγγονιών. Εάν η διατήρηση είναι μια ισχυρή αξία, βρείτε έργα που συμβάλλουν στην υγεία του περιβάλλοντος. «Η εθελοντική εργασία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γίνει αυτό», είπε.

Αναγνωρίστε τα αρνητικά μηνύματα για τη γήρανση – και απορρίψτε τα

Η έρευνα δείχνει ότι τα αρνητικά στερεότυπα σχετικά με τη γήρανση εσωτερικεύονται κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου και μπορούν να βλάψουν τη σωματική και γνωστική υγεία καθώς μεγαλώνει ένα άτομο. «Αναπτύξτε μια επίγνωση αυτών των μηνυμάτων», προτείνει η Giasson. «Καταλάβετε πώς μας επηρεάζουν». Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να πιστεύει ότι η κακή σωματική υγεία είναι αναπόφευκτη για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, επομένως δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθούμε να παραμείνουμε δραστήριοι. Ωστόσο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης, η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη τύπου 2 και μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και να μειώσει τον κίνδυνο πτώσεων.

Παραμείνετε κοινωνικά ενεργοί

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μπορεί να χάσουν αγαπημένα πρόσωπα, όπως συζύγους, μέλη της οικογένειας ή φίλους. Εάν ένας σύζυγος ήταν υπεύθυνος για τη διατήρηση των κοινωνικών δικτύων και αυτό το άτομο πεθάνει, ο σύζυγος που απομένει μπορεί να γίνει μόνος και πιο κοινωνικά απομονωμένος. Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά είναι παράγοντες κινδύνου για κακή σωματική και ψυχική υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά και συμβάλλουν στην κακή ικανοποίηση από τη ζωή, την κατάθλιψη, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και τη δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ