Καρδίτσα: Βγήκαν στους δρόμους οι αγρότες – Παρατεταγμένα τα τρακτέρ στον Ε65 (pics&vid)

Δεκάδες τρακτέρ έχουν τοποθετήσει στον κόμβο του Δέλτα στον Ε65, στην άκρη του δρόμου, οι αγροκτηνοτρόφοι του νομού Καρδίτσας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της τοπικής Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Όπως τονίζουν, «ο μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα, της διεκδίκησης, της ανατροπής αυτής της πολιτικής που μας έφτασε στην εξαθλίωση, στο ξεκλήρισμα. Γιατί ό,τι κατακτήθηκε έως τώρα ήταν μέσα από αγώνες» αναφέρουν.

Σε δηλώσεις του το μέλος του δ.σ. της Ομοσπονδίας, Κώστας Τζέλλας, σημείωσε ότι στο προγραμματισμένο μπλόκο στον Ε65 συμμετέχουν αγρότες από διάφορες περιοχές της Καρδίτσας, «με αιχμή τις εξευτελιστικές τιμές στο βαμβάκι, αλλά και το κόστος παραγωγής, το ακατάσχετο, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τον ΕΛΓΑ και όλα τα ζητήματα που μας αφορούν. Καλούμε, τους συναδέλφους αγρότες απ’ όλον το Νομό να συμμετάσχουν στο μπλόκο με τα τρακτέρ, να είμαστε πιο δυνατοί, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε. Να κλείσουν τ’ αυτιά τους σ’ αυτούς που τους παίρνουν τηλέφωνο και τους ενοχλούν, λέγοντάς τους ότι δεν γίνεται τίποτα. Να καταλάβουν ότι μόνο μέσα από το δυναμικό αγώνα έχουμε μέλλον και θα κερδίσουμε κάποια πράγματα» ανέφερε.

Από την πλευρά του, το μέλος του δ.σ. της Ομοσπονδίας, Γιάννης Τσιούτρας, υποστήριξε πως «εδώ και τώρα διεκδικούμε λύσεις. Δεν πρέπει να περάσει ο κοινωνικός αυτοματισμός που έβαλε μπροστά με δηλώσεις η κυβέρνηση. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα» δήλωσε.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Οι αγροκτηνοτρόφοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, ικανοποιητικές τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να έχουν βιώσιμο εισόδημα. Παράλληλα, τονίζουν ότι πρέπει να σταματήσει το «αίσχος των ανοιχτών τιμών», ενώ ζητούν να ψηφιστεί άμεσα το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σε ανάλογες κινητοποιήσεις προχώρησαν από σήμερα και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Λάρισας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην gallery του άρθρου

Αναλυτικά το πλαίσιο των αιτημάτων των αγροτών, όπως καθορίστηκε στις συσκέψεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, καθώς και της ΕΟΑΣΚ με τους Αγροτικούς Συλλόγους έχουν ως ακολούθως:

 • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
 • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
 • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
 • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος του αφορολόγητου (12.000 ευρώ + 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).
 • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους
 • Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
 • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.α. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
 • Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
 • Να μην επιστραφούν οι αποζημιώσεις, (“πακέτο Χατζηγάκη”), που κέρδισαν με τους σκληρούς αγώνες τους οι αγρότες το 2008- 2009 όπως ζήτησε η ΕΕ και ψήφισε σχετικό νόμο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
 • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Όχι στην επιβολή πρόσθετου «περιβαλλοντικού» τέλους στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
 • Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο.

Δεκάδες τρακτέρ κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης των Φαρσάλων

Με συμβολική κατάληψη 65 τρακτέρ πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πλατεία Δημαρχείου στα Φάρσαλα συλλαλητήριο, στο πλαίσιο των αγροτικών κοινοποιήσεων, που είχε εξαγγείλει η ΕΟΑΣΝΛ, σε συνεργασία με τους αγροτικούς συλλόγους και με την συμμετοχή αγροτών της επαρχίας Φαρσάλων.

Ακολούθησαν ομιλίες από τον πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου Κατωχωρίου κ. Σωκράτη Αλειφτήρα, ο οποίος αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα των αγροτών, όπως η τιμή των προϊόντων, το κόστος παραγωγής και το ακατάσχετο των λογαριασμών, ενώ έκανε λόγο για την συσπείρωση φέτος των αγροτών λόγω της άκαρπης συνάντησης με το υπουργείο. Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα αγροτών της Επαρχίας Φαρσάλων κ. Μιχ. Τράντος ο οποίος τόνισε στην ομιλία οτι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο αγρότης είναι ανυπέρβλητα και απαγορευτικά για την συνέχιση του επαγγέλματος κάνοντας αναφορά στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τους δασικούς χάρτες. Κλείνοντας την σειρά των ομιλιών ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Ρίζος Μαρούδας, χαιρέτισε το σημερινό συλλαλητήριο στα Φάρσαλα μιλώντας για τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, όπως η φορολογία, οι χαμηλές και ανοιχτές τιμές οι ασφαλιστικές εισφορές, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, το υψηλό κόστος παραγωγής και η διεπαγγελματική βάμβακος όπου κάνουν κουμάντο οι εκκοκκιστές παρά οι αγρότες, ενώ μίλησε για άκαρπη συνάντηση με τον Υπουργό, τονίζοντας οτι η δύναμη μας είναι τα τρακτέρ.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί καθώς και περισσότερες φωτογραφίες στην gallery του άρθρου.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, karditsalive.net, ifarsala


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here