Σεξ καρκίνος: Παρενέργειες της θεραπείας συχνά δεν αντιμετωπίζονται στις γυναίκες ασθενείς


Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι σεξουαλικές παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου συζητούνται πολύ λιγότερο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες ασθενείς, ακόμη και όταν η θεραπεία επηρεάζει άμεσα τα γεννητικά όργανα. Μεταξύ των ασθενών που υποβλήθηκαν σε βραχυθεραπεία για καρκίνο του προστάτη ή του τραχήλου της μήτρας σε κέντρο καρκίνου μεγάλου όγκου, 9 στους 10 άνδρες ρωτήθηκαν για τη σεξουαλική τους υγεία, σε σύγκριση με 1 στις 10 γυναίκες. Η μελέτη, η οποία βρήκε επίσης μια μικρότερη αλλά παρόμοια διαφορά στις κλινικές δοκιμές σε εθνικό επίπεδο, θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας για την Ακτινοβολία Ογκολογίας (ASTRO).

Τα ευρήματα δείχνουν μια ευκαιρία για τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα τις εμπειρίες των ασθενών τους με τη θεραπεία του καρκίνου. “Φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη σεξουαλική δυσλειτουργία με τους ασθενείς μας, όπου οι γυναίκες ασθενείς ερωτώνται για σεξουαλικά θέματα πολύ λιγότερο συχνά από τους άνδρες ασθενείς”, δήλωσε ο Jamie Takayesu, MD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ακτινοβολίας. Ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο του Michigan Rogel Cancer Center στο Ann Arbor, Mich. “Εξίσου σημαντικό, βλέπουμε αυτή την τάση σε εθνικό επίπεδο στις κλινικές δοκιμές.”

Καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας & στον προστάτη

Κάθε χρόνο, περίπου 13.000 ειδήσεις για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και περισσότερες από 220.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη διαγιγνώσκονται στις ΗΠΑ. ο καρκίνος επιβιώνει τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη διάγνωσή του. Επειδή αυτοί οι ασθενείς συχνά αναμένουν να ζήσουν πολύ καιρό μετά τη θεραπεία, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα μακροχρόνιων παρενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, είπε ο Δρ Takayesu. Με τη βραχυθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη ή του τραχήλου της μήτρας, οι γιατροί εισάγουν ραδιενεργές πηγές απευθείας στον όγκο, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα στα όργανα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Περίπου οι μισές από τις γυναίκες που λαμβάνουν βραχυθεραπεία τραχήλου της μήτρας εμφανίζουν σεξουαλικές παρενέργειες, συνηθέστερα αλλαγές στον κολπικό ιστό και ξηρότητα που μπορεί να προκαλέσουν πόνο και δυσφορία. Μεταξύ του ενός τέταρτου και του μισού των ανδρών που λαμβάνουν βραχυθεραπεία προστάτη θα παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία. Παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια, μετά ή πολύ μετά τη θεραπεία. Ο σχεδιασμός της μελέτης συνδύασε μια αναδρομική ανάλυση των ιδρυματικών δεδομένων με μια ανάλυση εθνικών κλινικών δοκιμών. Για τη θεσμική ανάλυση, οι ερευνητές εξέτασαν σημειώσεις συμβουλευτικής στα αρχεία 201 ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με βραχυθεραπεία για καρκίνο του προστάτη (n=75) ή καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (n=136) μεταξύ 2010 και 2021.

Ποια αποτελέσματα βρήκαν οι ερευνητές;

Βρήκαν μια έντονη διαφορά μεταξύ του πόσοι άνδρες και γυναίκες ασθενείς ρωτήθηκαν για τη σεξουαλική υγεία στην αρχική τους διαβούλευση—89% των ανδρών, σε σύγκριση με το 13% των γυναικών (p<0,001). Σε κανέναν από τους ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δεν αξιολογήθηκε η σεξουαλική του υγεία με ένα εργαλείο που αναφέρθηκαν από τον ασθενή (PRO), σε σύγκριση με το 81% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε επίσης πόσο συχνά αξιολογήθηκε η σεξουαλική υγεία σε κλινικές δοκιμές σε εθνικό επίπεδο αναλύοντας δοκιμές στη βάση δεδομένων κλινικών δοκιμών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (clinicaltrials.gov) που περιλάμβαναν βραχυθεραπεία για τον προστάτη (n=78) ή τον τράχηλο της μήτρας (n=53 δοκιμές). Καρκίνος.

 

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ