Συνδυάζοντας σοκολάτα και κρασί


Ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα συζήτησης –διαφωνίας μεταξύ των οινόφιλων είναι ο συνδυασμός οίνου και σοκολάτας. Άλλοι τον λατρεύουν και άλλοι τον μισούν.

Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτούς που μισούν τον συνδυασμό σοκολάτα-κρασί. Α) Η παραδοσιακή σχολή λέει ότι τα γλυκά τρόφιμα μπορούν να συνδυαστούν μόνο με οίνους που έχουν περισσότερη γλύκα από αυτούς. Και Β) η περισσότερη ποσότητα σοκολάτας που κυκλοφορεί στην αγορά δεν είναι πολύ καλή. Για να συνδυαστεί το καλό κρασί με τη σοκολάτα πρέπει να πάρουμε ως αυστηρή προϋπόθεση ότι θα είναι μια καλή σοκολάτα. Αλλά ακόμα κι έτσι, πρόκειται για δύσκολη υπόθεση.

Πρώτον, υπάρχουν τόσες πολλές single-estate σοκολατοποιίες που διαθέτουν μοναδικό terroir (ακριβώς όπως το κρασί) και κάθε μία έχει διακριτή, ξεχωριστή γεύση (ακριβώς όπως και το κρασί). Γι΄αυτό ο συνδυασμός σοκολάτας-κρασιού είναι παγίδα. Εκτός εάν ζητήσετε από έναν ειδικό να το κάνει για εσάς.

Όμως, ο ουρανίσκος του καθενός είναι διαφορετικός.

ΜΑΥΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ

Το μυστικό εδώ είναι να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ της πίκρας και της επιλογής του συνδυασμού κρασιού. Η γλυκύτητα ενός καλού tawny Port είναι πολύ καλή σε αυτή την περίπτωση, μια γλυκιά Μαυροδάφνη ωριμασμένη σε βαρέλι και φυσικά ένα Vinsanto 8 ετών είναι πάντα μια πολύ καλή λύση.

Ένα κρασί με βάθος και ωριμότητα που στηρίζει την πίκρα της σοκολάτας, σερβιρισμένο σε θερμοκρασία δωματίου είναι ιδανικός συνδυασμός.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ

Καθώς η περιεκτικότητα σε κακάο μειώνεται, ο συνδυασμός γίνεται δυσκολότερος. Ένα γλυκό oloroso ή ένα Pedro Ximénez είναι δημοφιλείς συνδυασμοί για τη σοκολάτα γάλακτος.

ΛΕΥΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ

Τεχνικά, η λευκή σοκολάτα δεν είναι καθόλου σοκολάτα αλλά ένα παράγωγο που περιέχει το λίπος του κακάο. Αλλά η κρέμα της είναι ένα πλεονέκτημα όταν πρόκειται για κρασί.

Δοκιμάστε τη με ένα ελαφρύ γλυκό κρασί από την Σάμο με GD Vajra Moscato d’Asti από το Πιεμόντε, με Ice Wine Vidal της Peller Estates από το Οντάριο ή με Royal Tokaji Blue Label 5 Puttonyos Aszú από την Ουγγαρία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ