Σίσι προς Αιγυπτίους: «Δε σας αντέχω! Είστε χοντροί» – Το τρολάρισμα που ακολούθησε «εκτροχιάστηκε»

Τις τελευταίες τέσσερις μέρες Αιγύπτιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αστειεύονται με τα σχόλια του προέδρου τους Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι που επέπληξε τους πολίτες της χώρας ότι είναι υπέρβαροι – τη δεύτερη φορά που ο στρατηγός αναφέρεται στο ζήτημα τους τελευταίους μήνες.

Καθώς το Σάββατο 15 Δεκέμβριου η υπουργός Υγείας Χάλα Ζάγιεντ παρουσίαζε νέα στοιχεία για το σωματικό βάρος των Αιγυπτίων, ο Σίσι την διέκοψε.

«Γιατί το κάνουμε αυτό στον εαυτό μας;» διερωτήθηκε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, αναφερόμενος στον υψηλό δείκτη παχυσαρκίας των Αιγυπτίων. Συνέχισε μιλώντας για περίπου 20 λεπτά για το πώς οι Αιγύπτιοι πρέπει να γυμνάζονται περισσότερο.

Από τότε, διαδικτυακά μιμίδια (memes) που απεικονίζουν φανταστικά μέτρα καταστολής ενάντια στην παχυσαρκία έχουν πολλαπλασιαστεί.

Ένα από αυτά εμφανίζει μια γυναίκα κατά τη σύλληψή της από έναν αστυνομικό, να του λέει: «Τι έκανα λάθος; Έχω πάρει μόλις δύο κιλά».

Σε μια εκστρατεία ενημέρωσης και αντιμετώπισης της ηπατίτιδας C, κατά την μέτρηση του βάρους και του ύψους 17 εκατομμυρίων Αιγυπτίων, το 75% βρέθηκε υπέρβαρο, τόνισε κατά την παρουσίασή της η Ζάγιεντ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 63% των Αιγυπτίων είναι υπέρβαρο, εκ των οποίων περίπου το 36% που είναι παχύσαρκο, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά παγκοσμίως.

Ο Σίσι είπε ότι κάποιες φορές βλέπει παχύσαρκους ανθρώπους και σκέφτεται: «Γιατί δεν φροντίζει τον εαυτό της;» και «Μπορείς να περπατήσεις έτσι;»
Περίπου το 30% του πληθυσμού της χώρας – που αριθμεί σήμερα 98 εκατομμύρια – ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Υπάρχει μια σαφής συσχέτιση μεταξύ φτώχειας και παχυσαρκίας, αναφέρει ο ΠΟΥ. Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε μη μεταδοτικές ασθένειες, υπεύθυνες για τους περισσότερους θανάτους στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την αιγυπτιακή υπηρεσία του Οργανισμού.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, που έχει εμφανιστεί αρκετές φορές με το ποδήλατό του με αθλητικό εξοπλισμό, στηλίτευσε σε ένα συνέδριο νεολαίας τον Νοέμβριο το γεγονός ότι πολλοί φοιτητές είναι υπέρβαροι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην ίδια εκδήλωση, προκάλεσε αρνητικά σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς πολλοί είναι οι Αιγύπτιοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με μέτρα λιτότητας που επιφέρει το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα.

 


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here