Ημέρες Ιμίων στα ελληνοτουρκικά: Συνεδριάζει εκτάκτως το συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Καταιγιστικές εξελίξεις – Η Αθήνα απαντά στις προκλήσεις της Άγκυρας και ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο – Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά το μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο – Θορυβήθηκαν οι Τούρκοι από τις ηχηρή δήλωση Αποστολάκη

Οι νέες προκλήσεις από το καθεστώς Ερντογάν στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ κινούνται πέραν κάθε ορίου, γεγονός που αναγκάζει την Ελλάδα να αλλάξει στρατηγική, να υψώσει τους τόνους απέναντι στον «σουλτάνο» και να θωρακίσει την άμυνά της.

Ο Τούρκος πρόεδρος και το καθεστώς τους εκβιάζουν και απειλούν πλέον καθημερινά. Πολλοί εκτιμούν πως πρόκειται για κινήσεις εσωτερικής κατανάλωσης, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τον κίνδυνο που εγκυμονεί αυτή η τακτική.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις δεκάδες παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά, την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας και την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι στα άκρα.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο είναι τέτοια που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα και φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της εμπόλεμης σύρραξης.

Και δεν εννοούμε απλά ενός «θερμού» επεισοδίου… εννοούμε κανονική μάχη που θα έβαζε «φωτιά» σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια καθώς, η ένταση θα ξεπερνούσε τα όρια ενός «τοπικού» επεισοδίου.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η λογική είναι άγνωστη λέξη για τον «σουλτάνο» Ερντογάν, είναι πιθανό η Τουρκία να επιχειρήσει μία «κλιμακούμενη» επίθεση κατά της Ελλάδας. Κλιμακούμενη εννοούμε πως με αφορμή ένα επεισόδιο στο Αιγαίο ή τον Έβρο, θα υψώσει πολεμικούς τόνους και θα κινηθεί προβοκατόρικα.

Για την Ελλάδα, οποιαδήποτε επιθετική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί μονόδρομο… δεν μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια, ούτε να παρακαλάει για βοήθεια των μεγάλων δυνάμεων. Πρέπει να απαντήσει και να δράσει αστραπιαία και να απαντά σε κάθε τουρκική πρόκληση.

Αυτό ακριβώς έκανε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελος Αποστολάκης. Ο στρατηγός έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία πως σε περίπτωση που επιχειρήσουν να πατήσουν το πόδι τους σε ελληνική βραχονησίδα, η Ελλάδα θα τους ισοπεδώσει.

Είναι αλήθεια πως ούτε η στρατιωτική ούτε η πολιτική ηγεσία μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες δηλώσεις. Η Ελλάδα άλλωστε επιλέγει πάντα το δρόμο της διπλωματίας και πατάει στο Διεθνές Δίκαιο για να απαντήσει στις προκλήσεις.

Η κατάσταση ωστόσο με τους Τούρκους έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που τις δηλώσεις Αποστολάκη δεν αποδοκίμασε κανείς. Αντιθέτως, ο στρατηγός είδε την πολιτική ηγεσία να στηρίζει τις δηλώσεις του και τον πρωθυπουργό και Εξωτερικών, Αλέξη Τσίπρα να συγκαλεί εκτάκτως σήμερα Παρασκευή (21/12) το συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών «την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00, θα συγκληθεί, στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου θα αποτελέσει η ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της επόμενης περιόδου, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά».

Για να φτάσουμε όμως στη σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, είχε προηγηθεί έναν μπαράζ προκλητικών δηλώσεων αλλά και ενεργειών, με την Άγκυρα σε πολλές περιπτώσεις να δείχνει τις επιθετικές της διαθέσεις. Μάλιστα ο Ελληνας πρωθυπουργός που βρίσκεται στην  5η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, έστειλε από Τελ Αβίβ σαφές μήνυμα στο καθεστώς Ερντογάν τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το χρονικό των παραβιάσεων και των προκλήσεων 

Από νωρίς σήμερα το πρωί (20/12) τουρκικά αεροσκάφη άρχισαν να πραγματοποιούν πτήσεις σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, παραβιάζοντας το FIR Αθηνών. Ελληνικά μαχητικά γρήγορα βρέθηκαν στους ουρανούς και αναχαίτησαν τους Τούρκους, οι οποίοι επέστρεψαν και πάλι στις βάσεις τους. Οι αερομαχίες κράτησαν για περίπου τρεις ώρες, με τα ραντάρ της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας να καταγράφουν συνεχείς παραβιάσεις.

Λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας από το Καστελόριζο, δύο Τουρκικά μαχητικά βρέθηκαν πάνω από το νησί. Σύμφωνα με υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζεύγος τουρκικών F- 16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης στις 08:42 σήμερα και ένα λεπτό αργότερα (08:43) πέταξε πάνω από το Καστελλόριζο, σε ύψος 4.000 ποδιών. Στις 08:44 το ζεύγος των τουρκικών αεροσκαφών εξήλθε του FIR Αθηνών.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here