Προβληματισμός στην Κύπρο για κοινή ναυτική άσκηση ΗΠΑ – Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο

Σειρά ερωτημάτων ως προς τον ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο έχει εγείρει στην Λευκωσία η κοινή ναυτική άσκηση που πραγματοποίησαν νοτιοδυτικά της Κύπρου τουρκικές και αμερικανικές δυνάμεις και μάλιστα σε μια περιοχή, η οποία είχε δεσμευτεί από τους Τούρκους με παράτυπη NAVTEX την προηγούμενη Δευτέρα (17/12/2018).

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», την κοινή άσκηση, με παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκάλυψε με ανακοίνωση αλλά και με tweet του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου αλλά και το tweet συνοδεύνται και από σειρά φωτογραφιών τουρκικών πλοίων και αμερικανικής φρεγάτας να πλέουν δίπλα-δίπλα.
Το γεγονός, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δημιουργεί σειρά ερωτημάτων, αφού μαρτυρεί συμμετοχή του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ σε κατάφωρη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

tweet

Ειδικότερα, το τουρκικό tweet ανέφερε πως «στις 17 Δεκεμβρίου 2018 διεξήχθησαν θαλάσσιες ασκήσεις στα διεθνή ύδατα, στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, με τη συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων. Συμμετείχαν οι φρεγάτες TCG GOKCEADA και TCG GEMLIK, ένα ελικόπτερο και αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας, όπως και η πυραυλάκατος του αμερικανικού ναυτικού USS D. COOK».

Σε τέσσερις φωτογραφίες, που δημοσιεύει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το υπό αμερικανική σημαία πολεμικό πλοίο βρίσκεται σε διάφορες πλεύσεις ανάμεσα στις δύο υπό τουρκική σημαία φρεγάτες.
Εμφανές είναι το θέμα που τίθεται, λόγω του γεγονότος ότι η κοινή άσκηση έγινε σε περιοχή δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσω παράτυπης Navtex, που όχι μόνο παραβίασε τις διαδικασίες έκδοσης τέτοιων ειδοποιήσεων, αλλά ταυτόχρονα παραβίαζε και τις Navtex προστασίας της περιοχής πλεύσης των πλοίων υποστήριξης της γεώτρησης της αμερικανικής ExxonMobil στο τεμάχιο 10, αλλά και άλλη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ίδια περιοχή για πολυεθνική άσκηση στην οποία κατά διαστήματα συμμετέχουν και πάλι οι ίδιες οι ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία εξέδωσε την εν λόγω NAVTEX την περασμένη Κυριακή, ακριβώς την ώρα που ξεκινούσε η συνάντηση της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ κυρίας Λουτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, «δεσμεύοντας» για πολυεθνική άσκηση μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός των τεμαχίων 5, 6, 7 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ.
Στον τίτλο της NAVTEX γινόταν λόγος για «πολυεθνικές ασκήσεις ναυτικού» και στο κείμενό της επεξηγείται ότι θα συμμετέχουν «τουρκικές και συνδεδεμένες» ναυτικές δυνάμεις.

Να σημειωθεί ότι επρόκειτο για θαλάσσια περιοχή μήκους 175 χλμ και πλάτους 70 χλμ, της οποίας τα βορειότερα όρια έφταναν σε απόσταση 30 χλμ από το Ακρωτήρι και το Πισσούρι. Στα νότιά της όρια έφτανε σε απόσταση 40 χλμ από το σημείο που διεξάγεται η γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη-1» του τεμαχίου 10.

Πηγή πληροφορίων: Φιλελεύθερος Κύπρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here