7 συνήθειες που κάνουν τα παιδιά επιτυχημένους ενήλικες


Τα ξεχωριστά προσόντα των επιτυχημένων ενηλίκων, έχουν απασχολήσει μελετητές και δημοσιογράφους, αφού τόσο τα άρθρα όσο και οι επιστημονικές έρευνες μετρούν, ήδη, αμέτρητες σελίδες. Ωστόσο, οι πετυχημένοι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά που υιοθέτησαν συνήθειες πάνω στις οποίες έχτισαν, σταδιακά, τα θεμέλια μιας πετυχημένης ζωής.

Εμείς βρήκαμε έρευνες και επιστημονικές μελέτες με τις παιδικές συνήθειες των πετυχημένων ενηλίκων, τις συγκεντρώσαμε, τις μελετήσαμε και σας παραθέτουμε.

 

Φάτε όλοι μαζί

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τα παιδιά που τρώνε τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα με ολόκληρη την οικογένεια, έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, κατάθλιψη αλλά και παραβατικές συμπεριφορές. Επιπλέον, έχουν πλουσιότερο λεξιλόγιο, περισσότερη αυτοεκτίμηση και καλύτερους βαθμούς.

Παρόλο που είναι δύσκολο για την σύγχρονη ελληνική οικογένεια να καθιερώσει το καθημερινό οικογενειακό γεύμα, αξίζει να το προσπαθήσετε. Συγκεντρωθείτε γύρω από το τραπέζι της κουζίνας τουλάχιστον για το δείπνο, συζητήστε τα νέα της ημέρας, ανταλλάξτε απόψεις και περάστε χρόνο με τα παιδιά σας.

Περιορίστε την οθόνη

Οι έρευνες για την μόνιμη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει η οθόνη στον εγκέφαλο των παιδιών είναι, πλέον, πολλές. Η παρατεταμένη χρήση τους παρεμποδίζει την ανάπτυξη συγκεκριμένων ικανοτήτων όπως την συγκέντρωση προσοχής, διάφορες κοινωνικές δεξιότητες και την ανάπτυξη του λεξιλογίου τους.

Περιορίστε, λοιπόν, την χρήση της τηλεόρασης, του υπολογιστή και του κινητού αντικαθιστώντας την με δραστηριότητες που επιδρούν θετικά στην ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες συνιστούν μηδενική επαφή με την οθόνη για παιδιά κάτω των 18 μηνών και μόλις μία ώρα για παιδιά από 2 έως 5 ετών. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, κρούουν τον κώδονα του κινδύνου στους γονείς, αφού συχνά η χρήση του υπολογιστή αντικαθιστά τον επαρκή ύπνο, την άσκηση και την κοινωνικοποίηση των νέων.

Εργαστείτε έξω από το σπίτι

Το να μένει μία μητέρα στο σπίτι με το παιδί είναι σίγουρα μία προνομιακή κατάσταση με πολλά οικογενειακά οφέλη. Εάν, ωστόσο, οι συνθήκες δεν σας το επιτρέπουν, αποενοχοποιηθείτε και ειδικά εάν έχετε κορίτσια! Ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν πως όταν οι μητέρες εργάζονται εκτός σπιτιού, οι κόρες τους γίνονται πιο αυτόνομες, υπεύθυνες και με μεγάλες πιθανότητες να διεκδικήσουν διοικητικές θέσεις στο μέλλον. Παράλληλα, έχουν υψηλές επαγγελματικές και οικονομικές φιλοδοξίες.

Ενθαρρύνετε την υπομονή των παιδιών αντί για την άμεση ικανοποίηση των επιθυμιών τους

Το 1972 έγινε το κλασικό, πλέον, πείραμα Marshmallow, κατά το οποίο τοποθέτησαν ένα marshmallow μπροστά από ένα μικρό παιδί με την υπόσχεση να του δώσουν ακόμα ένα , με την προϋπόθεση να μην φάει αμέσως το πρώτο. Έπειτα, άφησαν το παιδί μόνο για 15 λεπτά.

Τα παιδιά που πήραν μέρος στο πείραμα παρακολουθήθηκαν από τους ερευνητές για τα επόμενα 40 χρόνια, για να διαπιστωθεί, τελικά, πως εκείνα που αντιστάθηκαν στον πειρασμό ανέπτυξαν, με τα χρόνια, καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες, υπέφεραν λιγότερο από άγχος, είχαν καλύτερες σχολικές επιδόσεις και απέφυγαν την παχυσαρκία και την κατάχρηση ουσιών.

Για να βοηθήσετε τα παιδιά να οικοδομήσουν αυτήν την ικανότητα, εκπαιδεύστε τα να έχουν συνήθειες που πρέπει να ολοκληρώνουν καθημερινά, ακόμη και όταν δεν θέλουν ή δεν τους αρέσουν.

Διαβάστε τους εξωσχολικά βιβλία

«Συγκρίναμε παιδιά με κοινό κοινωνικό υπόβαθρο σε συγκεκριμένες δοκιμασίες και ανακαλύψαμε πως τα δεκάχρονα που διάβαζαν εξωσχολικά βιβλία πάνω από μία φορά την εβδομάδα, είχαν υψηλότερες επιδόσεις στα 16 τους» γράφει στo Gurdian η βρετανίδα ψυχολόγος Dr Alice Sullivan, και συνεχίζει: «Με άλλα λόγια, η ανάγνωση για ευχαρίστηση συνδέθηκε με μεγαλύτερη πνευματική πρόοδο, πιο πλούσιο λεξιλόγιο, σωστότερη ορθογραφία και επιτυχίες στα μαθηματικά».

Η φιλαναγνωσία καλλιεργείται από τους γονείς και αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες κληρονομιές που μπορούμε να αφήσουμε στα παιδιά μας. Η ανάγνωση βιβλίων δεν βοηθάει μόνο στην έκφραση, την γραμματική ή το λεξιλόγιο, αλλά διευρύνει το πνεύμα και την φαντασία του παιδιού, συμβάλλει στην ωρίμανσή του και οξύνει την κριτική του σκέψη. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να διαβάζετε στα παιδιά σας καθημερινά, έστω και για λίγο. Σύντομα, θα έρθει η μέρα που θα διαβάζουν μόνα τους και η ανάγνωση θα είναι η πιο ευχάριστη στιγμή της μέρας τους.

Ενθαρρύνετε τα ταξίδια

Τα ταξίδια είναι το πιο άμεσο και γρήγορο μάθημα που μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά. Η επίσκεψη σε μια άλλη χώρα προσφέρει βιωματικές γνώσεις γεωγραφίας, ιστορίας και ξένων γλωσσών. Παράλληλα, οι έφηβοι που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, παρατηρείται πως αναπτύσσουν πιο εύκολα χαρακτηριστικά όπως τον σεβασμό σε άλλους πολιτισμούς και εθνικότητες, αυτοεκτίμηση, προσαρμοστικότητα και ευαισθησία, οξυμένη αντίληψη και περισσότερη πνευματική περιέργεια.

Εάν, λοιπόν, μπορείτε, είτε κάντε ταξίδια στο εξωτερικό με την οικογένειά σας, είτε ενθαρρύνετε τους έφηβους να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα που προγραμματίζουν ταξίδια. Εάν, πάλι, είναι πολύ δύσκολο να επισκεφθείτε κάποια άλλη πόλη του κόσμου, κάντε ταξίδια εντός συνόρων.

Αφήστε τα παιδιά να αποτύχουν

Παρόλο που μπορεί να ακούγεται σκληρό, είναι ένα από τα πολυτιμότερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας. Η αποτυχία τα προετοιμάζει ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε κατάσταση, να προσαρμόζονται ευκολότερα και να προσπαθούν.

Με την πάροδο του χρόνου, τα παιδιά που έχουν βιώσει την ήττα γίνονται πιο ανθεκτικά και θέτουν δυσκολότερους στόχους αφού δεν φοβούνται να αποτύχουν. Δείξτε εμπιστοσύνη στα παιδιά σας, αφήστε τα ελεύθερα και σταθείτε δίπλα τους ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Εξάλλου, η επιτυχία και η αποτυχία είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος, που βοηθούν στην ανεξαρτητοποίηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού.

Μην αφήνετε, λοιπόν, στην τύχη κάποια πράγματα που μπορεί να φαίνονται ανούσια και ασήμαντα στην βαριά καθημερινότητά σας. Βοηθήστε τα παιδιά να αποκτήσουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για το μέλλον τους, εστιάζοντας στις λεπτομέρειες. Εξάλλου, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά…και το λένε και οι επιστήμονες!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ