Οι πιο σημαντικές συμβουλές για να παραμείνετε υγιείς φέτος τα Χριστούγεννα


Το έχετε ζήσει ουκ ολίγες φορές: κάθε χρόνο στις γιορτές τρώτε πολύ, τρώτε ανεξέλεγκτα, ξενυχτάτε, κουράζεστε και τελικά καταλήγετε κουρασμένοι, με ένα τεράστιο φούσκωμα, κακή διάθεση και ταλαιπωρημένο ανοσοποιητικό. Για να μην συμβούν και φέτος τα ίδια, χρειάζεται να προσέξετε μαζί με την καλή ξεκούραση και τον ποιοτικό ύπνο και τη διατροφή σας. Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν.

Τρώτε καλό πρωινό
Ειδικά τις ημέρες των εορτών που ξέρετε ότι σας περιμένουν τραπέζια και οικογενειακές μαζώξεις, είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε την ημέρα σας σωστά και να μην φτάνετε στις συγκεντρώσεις πεινασμένοι. Ξεκινήστε με ένα γενναίο μπολ με βρώμη, κράνμπερι και κανέλα, για να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, που βοηθά στον έλεγχο της όρεξης αργότερα. Μπορείτε να προσθέσετε αντί για γάλα, λίγο γιαούρτι που είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό και συμβάλλουν στη διατήρηση της χλωρίδας του εντέρου, τώρα που οι κραιπάλες πρόκειται να το ταλαιπωρήσουν με πολύ αλκοόλ και κακή διατροφή.

Φάτε έξυπνα σνακ
Αν φτάσετε πεινασμένοι στο πάρτι ή τη συγκέντρωση που είστε καλεσμένοι, το πιθανότερο είναι ότι θα πέσετε μετά μανίας στα καναπεδάκια και σε ό,τι παχυντικό έχει να προσφέρει. Αν, όμως, φροντίσετε πριν φτάσετε να έχετε καταναλώσει ένα καλό και υγιεινό σνακ ώστε να είστε χορτάτοι, θα φάτε λιγότερο χωρίς να καταπιέζεστε. Δοκιμάστε να φάτε πριν το πάρτι ένα γιαούρτι με λίγη μπανάνα, καθώς η πρωτεΐνη του γιαουρτιού καθυστερεί την κένωση του στομάχου, το οποίο καθυστερεί την επίδραση του κρασιού. Την ίδια στιγμή το κάλιο της μπανάνας βοηθά στην ισορροπία του υπερβάλλοντος νατρίου που κατά πάσα πιθανότητα καταναλώνετε αυτές τις ημέρες, από πατατάκια, ελιές και διάφορα αλμυρά εδέσματα. Άλλα σνακ που μπορείτε να φάτε πριν το πάρτι είναι λίγο ψωμί ολικής με φιστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο με μήλο, μούσλι με γάλα ή λίγη σούπα λαχανικών.

Φροντίστε να ενυδατώνεστε
Την ημέρα που πρόκειται να βγείτε και την επόμενη, φροντίστε να τηρήσετε σε κάθε περίπτωση τα 6-8 ποτήρια νερό, συμπεριλαμβάνοντας και λίγο τσάι στην ενυδάτωση του οργανισμού σας. Να θυμάστε ότι ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο και αν συνδυαστεί με τις διουρητικές επιδράσεις του αλκοόλ, καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την πρόσληψη υγρών. Το τσάι και ο καφές βοηθούν στην πρόσληψη υγρών, αν και θα πρέπει να τα προτιμήσετε χωρίς καφεΐνη, η οποία έχει διουρητικές ιδιότητες. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό κι έχετε πάντα δίπλα σας ένα μπουκαλάκι, ώστε να πίνετε κάθε λίγο κι όχι μόνο όταν διψάσετε, καθώς τον χειμώνα δεν διψάμε πολύ εύκολα.

Μην παρασυρθείτε στον μπουφέ
Ο μπουφές μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικός με το πλήθος λαχταριστών επιλογών να αραδιάζονται μπροστά μας. Αν πρόκειται να πάτε σε γιορτή που έχει μπουφέ, πρώτον φροντίστε, όπως είπαμε, να μην φτάσετε πεινασμένοι και δεύτερον να φερθείτε έξυπνα. Γεμίστε το μισό σας πιάτο με σαλάτα και λαχανικά, ώστε να μείνει λίγος χώρος για τα υπόλοιπα και στο άλλο μισό προσθέστε λίγη πρωτεΐνη (κοτόπουλο, σολομό κ.ο.κ.) και λίγο υδατάνθρακα. Έτσι θα έχετε ένα πλήρες, χορταστικό και υγιεινό γεύμα, χωρίς υπερβολές. Ακόμη καλύτερα; Πάρτε ένα μικρότερο πιάτο.

Γλιτώστε τα hangover
Μην πέσετε στην παγίδα να μην φάτε, επειδή πρόκειται να βγείτε για ποτό και δεν θέλετε να υπερφορτωθείτε με θερμίδες. Το αλκοόλ παρέχει στον οργανισμό μας μόνο κενές θερμίδες, που σημαίνει ότι αν χάσετε γεύματα, θα χάσετε και θρεπτικά συστατικά, μόνο και μόνο για να λάβετε θερμίδες χωρίς καμία ουσία. Ο οργανισμός σας, όμως, χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για να αποτοξινωθεί, συν του ότι το ποτό με άδειο στομάχι, σίγουρα δεν θα καταλήξει καλά. Φροντίστε να έχετε φάει πάντα πριν βγείτε για ποτό, προτιμώντας ένα πρωτεϊνούχο γεύμα με καλά λιπαρά και βάλτε στόχο να μην πιείτεπάνω από ένα αλκοολούχο ποτό την ώρα. Προτιμήστε αυτά με το ανοιχτό χρώμα, καθώς συνήθως έχουν λιγότερα χημικά υπο-προϊόντα που μπορεί να κάνουν ένα hangover χειρότερο.

Τι να φάτε το επόμενο πρωί
Έπειτα από ένα εορταστικό ξενύχτι με αλκοόλ, μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε είναι ομελέτα με λαχανικά. Προσθέστε της μανιτάρια που περιέχουν βιταμίνες Β για ενέργεια, ντομάτες για βιταμίνη C, κρεμμύδια για τις ενώσεις θείου, οι οποίες κάνουν καλό στο συκώτι. Αν έχετε και σπανάκι στην κουζίνα σας, προσθέστε μια χούφτα, καθώς αποτελεί την ιδανική πηγή φυλλικού οξέος, που βοηθάει τον οργανισμό να επιδιορθώσει το DNA. Τα αυγά αποτελούν επίσης εξαιρετική επιλογή, γιατί μας παρέχουν χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που κάνει καλό στο συκώτι. Προσθέστε της και λίγο πιπέρι καγιέν ή μια ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι και για δώσετε ώθηση στην κυκλοφορία του αίματος και να επισπεύσετε την ανάκαμψή σας μετά το αλκοόλ. Αν δεν έχετε διάθεση για μαγειρεμένο πρωινό, τότε μπορείτε να φτιάξετε ένα smoothie με φρούτα όπως μπανάνες, πορτοκάλια και ακτινίδιο, τα οποία είναι πλούσια σε κάλιο, που βοηθά στην αναπλήρωση ηλεκτρολυτών που χάθηκαν λόγω των διουρητικών επιδράσεων του αλκοόλ.

Αυτό που πρέπει να εξασφαλίσετε είναι έπειτα από μια βραδιά κραιπάλης, ακόμη κι αν είχατε φάει πολύ, να μην χάσετε γεύματα για να «ισοφαρίσετε». Αυτό που έχει σημασία σε μια διατροφή είναι η ισορροπία κι αν φροντίζετε να τρώτε υγιεινά και σωστά το περισσότερο διάστημα, μπορείτε να «ξεφύγετε» χωρίς να φτάνετε σε ακραία μέτρα στη συνέχεια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ