Ποια είναι η ιστορία της κάλτσας που κρεμάμε στο τζάκι τα Χριστούγεννα;

Κάθε χρόνο είναι παράδοση να κρεμάμε την περίοδο των Χριστουγέννων πάνω από το τζάκι μια κάλτσα, όπου σύμφωνα με το έθιμο στο σημείο αυτό θα αφήσει ο Άγιος Βασίλης τα δώρα των γιορτών. Όμως ξέρετε ποια είναι η ιστορία που οδήγησε στο να καθιερωθεί αυτό το έθιμο;

H άγνωστη ιστορία πίσω από το έθιμο
Υπήρχε κάποτε ένας ευγενικός και καλόκαρδος κύριος όπου η γυναίκα του είχε πεθάνει από βαριά αρρώστια και τον είχε αφήσει απογοητευμένο να μεγαλώσει τις τρεις κόρες τους. Αφού έχασε όλα του τα χρήματα σε ανώφελες και κακές επενδύσεις, η οικογένειά του χρειάστηκε να μετακομίσει σε μια χωριάτικη καλύβα, ενώ οι τρεις κόρες έκαναν μόνες το μαγείρεμα, το ράψιμο και το καθάρισμα του σπιτιού. Όταν ήρθε ο καιρός να παντρευτούν, ο πατέρας έπεσε σε μεγαλύτερη κατάθλιψη που οι κόρες του δεν θα έβρισκαν να παντρευτούν, χωρίς προίκα και χρήματα για να δώσουν στη νέα οικογένεια του συζύγου τους.

Μια νύχτα που οι κόρες είχαν πλύνει και απλώσει τα ρούχα και τις κάλτσες τους στο τζάκι για να στεγνώσουν, έπεσαν για ύπνο. Ο Άγιος Βασίλης γνώριζε την απόγνωση και την ατυχία του πατέρα και σταμάτησε στο σπίτι του. Κοίταξε μέσα από το παράθυρο και είδε ότι η οικογένεια είχε πέσει για ύπνο. Επίσης, παρατήρησε τις κάλτσες των κοριτσιών που κρέμονταν στο τζάκι. Και τότε του ήρθε η έμπνευση και αφού πήρε από το πουγκί του τρία μικρότερα πουγκιά με χρυσό, πήγε και τα πέταξε με προσοχή από την καμινάδα ώστε να πέσουν μέσα στις κάλτσες. Το επόμενο πρωί που ξύπνησαν οι κόρες, βρήκαν για μεγάλη τους έκπληξη τις κάλτσες τους να περιέχουν χρυσάφι. Έτσι, ο ευγενής πατέρας τους θα κατάφερνε να δει τις κόρες του να ζουν ευτυχισμένες και μια καλή ζωή, και έζησε πολλά χαρούμενα χρόνια και ο ίδιος.

Το έθιμο σε διάφορες χώρες του πλανήτη
Τα παιδιά όλου του κόσμου συνέχισαν την παράδοση να κρεμούν κάλτσες τα Χριστούγεννα στο τζάκι τους με την ελπίδα να τις γεμίσει ο Άγιος Βασίλης. Αυτό το έθιμο κρατά σε πολλές χώρες με μερικές παραλλαγές. Στη Γαλλία τα παιδιά τις βάζουν δίπλα στο τζάκι, ενώ στην Ολλανδία τις γεμίζουν με άχυρο και καρότα για τα ελαφάκια του Άγιου Βασίλη. Στην Ουγγαρία τα παιδιά γυαλίζουν τα παπούτσια τους πριν τα βάλουν δίπλα στο τζάκι ή το παράθυρο. Στην Ιταλία τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους έξω στα Θεοφάνια για να τα βρει η καλή μάγισσα. Και τέλος, στο Πούερτο Ρίκο τα παιδιά βάζουν κάτω από τα κρεβάτια τους πρασινάδα και λουλούδια για τις καμήλες των τριών Μάγων.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here