Έτσι «κρατούν» τους Τουρκοκύπριους στο χέρι: Τους «τάζουν» μέχρι και νερό από την Τουρκία

Δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ποτέ το καθεστώς η μια πλευρά να είναι ο ιδιοκτήτης του νησιού και η άλλη πλευρά να αντικρίζεται ως «μπάλωμα», ως μειονότητα, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, σε διάλογο που είχε ενώπιον των ΜΜΕ κατά την συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Μπεκίρ Πακντεμιρλί ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία, ως μια εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει, όπως πάντα, να στηρίζει την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ευημερία της Κύπρου.

 

Πλέον είναι προϋπόθεση η αλλαγή νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής ηγεσίας στο θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Ακιντζί.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Τούρκος Υπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στα κατεχόμενα και χθες συναντήθηκε με τον Μουσταφά Ακιντζί ενώ υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον «υπουργό γεωργίας», Ερκούτ Σιαχαλί.

Ο κ. Πακντεμιρλί δήλωσε ότι το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση για την Τουρκία και στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα των Τ/κ και θα βρίσκονται πάντοτε δίπλα τους.

Η Τουρκία και οι Τ/κ, πρόσθεσε, κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για την λύση του Κυπριακού, ωστόσο λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς, όπως είπε, δεν μπόρεσε να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.

2311229

Μίλησε δε για στρεβλή νοοτροπία της «ε/κ διοίκησης» – κατά την έκφρασή του – που βλέπει τον τ/κ «λαό», όπως είπε, ως μια μειονότητα. Όσο δεν το δέχονται αυτό οι ίδιοι οι Τ/κ, άλλο τόσο δεν μπορούν να το αποδεχθούν οι Τούρκοι, συνέχισε ο Τούρκος Υπουργός, λέγοντας ότι «χρειάζεται η αναζήτηση νέων δρόμων για την λύση του Κυπριακού». Αυτοί οι δρόμοι, είπε, θα πρέπει να αναζητηθούν σε διαβούλευση μαζί με την μητέρα πατρίδα, όπως αποκάλεσε την Τουρκία.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε σε άδικο αποτέλεσμα κάνοντας λόγο στο ότι μετά το δημοψήφισμα του 2004, η ε/κ πλευρά που είχε πει όχι, έγινε αποδεκτή ως μέλος της ΕΕ.

Υπάρχει σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ πραγματοποιεί επαφές με τους δύο ηγέτες και τις εγγυήτριες χώρες. Σε αυτή την προσπάθεια, είπε, υπάρχουν κάποια σημεία που αποτελούν την «λυδία λίθο» και σε αυτά προεξέχει η πολιτική ισότητα.

Ποτέ δεν έγινε και μπορεί να γίνει αποδεκτό το καθεστώς η μία πλευρά να είναι ιδιοκτήτης του νησιού και η άλλη πλευρά να αντικρίζεται ως μπάλωμα, ως μειονοτική κοινότητα, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί.

Cyprus

Στο σύστημα που προβλέπεται να δημιουργηθεί, έχει καταγραφεί στα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν θα υπάρχουν σχέσεις πλειοψηφίας – μειοψηφίας, είναι καταγεγραμμένο ότι οι δύο κοινότητες θα έχουν σχέσεις πολιτικής ισότητας, συνέχισε.

Η πολιτική ισότητα περιέχει κατά τον κ. Ακιντζί και την αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. Το τελευταίο διάστημα, όπως είπε, ο ε/κ ηγέτης στο θέμα της λειτουργικότητας του κράτους αναπτύσσει ένα αφήγημα προσπαθώντας να περάσει μια αντίληψη πως το κοινό κράτος (ομοσπονδιακό) θα το διοικούν οι ίδιοι (οι Ε/κ) και οι Τ/κ θα υπάρχουν εκεί ως μειονότητα.

«Αυτό δεν είναι εφικτό για μας ούτε να το κατανοήσουμε ούτε να το αποδεχτούμε. Κανένας Κύπριος ηγέτης στην Κύπρο δεν μπορεί να το εγκρίνει αυτό. Όσο η ε/κ πλευρά δεν ξεπερνά αυτή την νοοτροπία, κρίμα που δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος», ανέφερε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι μια σωστή και δίκαιη λύση που θα εμπεριέχει την πολιτική ισότητα, θα μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο από πεδίο έντασης, σε περιοχή συνεργασίας, προσθέτοντας ότι στον τομέα της ενέργειας θα φανεί πως αποκλείοντας τους Τ/Κ και την Τουρκία, δεν μπορεί να φτάσει (η ε/κ πλευρά) πουθενά.

Θα πρέπει να ανοιχθούν δρόμοι, ώστε να μπορέσει και το νερό (από την Τουρκία) να χρησιμοποιηθεί σε όλο το νησί, πρόσθεσε.

Στην ενεργειακή πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο, είπε ο Τ/κ ηγέτης, Τουρκοκύπριοι και Τουρκία δεν πρέπει να αφήνονται εκτός γιατί αυτό θα δημιουργήσει νέες εντάσεις. Όλες οι προειδοποιήσεις του, συνέχισε, «έμειναν στον αέρα» λέγοντας ότι την Κύπρο υπάρχουν προσεγγίσεις που δεν εξυπηρετούν το όραμα της λύσης.

akinzi

Ο Τούρκος Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι ο αγροτικός τομέας θα συνεισφέρει στο 20% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος του ψευδοκράτους με τον αγωγό μεταφοράς νερού 5 εκ κυβικών μέτρων που πρόκειται να λειτουργήσει στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι δίδουν μεγάλη σημασία στις επενδύσεις στην γεωργία.

Το νερό είναι ζωή, ανέφερε από την πλευρά του ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας ότι η έλευση νερού από την Τουρκία στο ψευδοκράτος είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

water

Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να συλλεχθεί το νερό που σε κάποιες περιοχές στα κατεχόμενα τρέχει προς το παρόν στη θάλασσα και να χρησιμοποιηθεί στην γεωργία και αλλού, ώστε να έχει όφελος η οικονομία του τόπου. «Πιστεύω ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή στην γεωργία με την έλευση αυτού του νερού», ανέφερε.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here