Σεισμός στην Τουρκία – Παπαδόπουλος: «Μπορεί να διεγείρει κι άλλους σεισμούς στην Αν.Μεσόγειο»


Οι σεισμολόγοι κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και το κατά πόσο σχετίζεται με τα ρήγματα στην Ελλάδα

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία. Ο σεισμός σημειώθηκε σε σχετικά μικρό εστιακό βάθος περίπου 17 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, πράγμα που σημαίνει ότι έγινε αισθητός με πολύ μεγαλύτερη ένταση από ό,τι αν ήταν πιο βαθιά στον φλοιό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ξήγησε ότι δεν θέλει να κινδυνολογήσει και παρέπεμψε στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου περιγράφει αναλυτικά τι συνέβη στη νότια Τουρκία.

Συγκεκριμένα ο έγκριτος σεισμολόγος δήλωσε: «Σφοδρότατος επιφανειακός σεισμός μεγέθους 7,8 στη ΝΑ Τουρκία (Άδανα) κοντά στα σύνορα με τη Συρία (Χαλέπι). Αναφέρονται πολλές καταρρεύσεις κτιρίων με πολλά θύματα, δυστυχώς. Κλασική περίπτωση μεγάλου σεισμού με μετακίνηση οριζόντιας ολίσθησης κατά μήκος του μεγάλου ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας (ΕΜSC). Ναι! Αυτός είναι ένας σεισμός που έχει τις γεωφυσικές προϋποθέσεις να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.»

Τουρκία – Ευθύμιος Λέκκας: Ο σεισμός έγινε σε ρήγμα χιλιομέτρων – «Θα έχουμε πολλά θύματα»

Για τον σεισμό μίλησε στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος σχολίασε και τη σεισμική δόνηση που έγινε τα ξημερώματα στον Αρχάγγελο της Ρόδου.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν ισχυρότατο σεισμό της τάξεως των 7,8 βαθμών (σ.σ. της κλίμακας Ρίχτερ) σαν προκαταρκτικό μέγεθος, ο οποίος έχει προκαλέσει πολύ σημαντικές βλάβες», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας.

«Θεωρώ ότι και οι ζημιές και τα θύματα θα είναι πολλαπλάσια. Είναι ένας σεισμός που έχει εκδηλωθεί σε ένα ρήγμα χιλιομέτρων που αρχίζει από τη Νεκρά Θάλασσα και τελειώνει στο κέντρο της Τουρκίας. Δεν είναι το ρήγμα της Ανατολίας. Είναι το δυτικό ρήγμα που οριοθετεί τη διείσδυση της αφρικανικής πλάκας στην Τουρκία […] και έχει δώσει τους μετασεισμούς των 6,7 Ρίχτερ», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες γιατί ο σεισμός έγινε στις 4:00 τα ξημερώματα τα κτίρια είναι πολύ υποδεέστερα από τα δικά μας. «Παρότι φαίνονται σύγχρονα οι (αντισεισμικοί) κανονισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας τους σεισμούς. Τα χαρακτηρίζει η υπερβολή χωρίς να είναι αντισεισμικά θωρακισμένα με υλικά κατασκευής όχι ποιοτικά. Είναι κτίρια με πολύ μεγάλη τρωτότητα σε μικρότερους σεισμούς. Φανταστείτε ποια είναι η καταστροφή που έχει γίνει στην περιοχή.

Σεισμός στη Ρόδο 4,2 Ρίχτερ

Σχετικά με τη σεισμική δόνηση των 4,2 Ρίχτερ που αναστάτωσε τους κατοίκους στη Ρόδο ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι ναι μεν είναι «σεισμός σε κομβικό σημείο, όμως ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε κανένα πρόβλημα».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ απέφυγε να απαντήσει αν ήταν ο κύριος σεισμός λέγοντας στην ΕΡΤ ότι πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του φαινομένου και να αποφανθούν.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ