Μήπως ο φούρνος μικροκυμάτων καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών;


Οποιαδήποτε μέθοδος μαγειρέματος, θα επηρεάσει τα θρεπτικά συστατικά στο φαγητό σας. Και όσο και αν φαίνεται περίεργο, η θερμότητα μπορεί να ενισχύσει ορισμένα από αυτά όπως το λυκοπένιο στις ντομάτες, καθιστώντας τα πιο εύπεπτα. Σημασία έχει ο χρόνος και η θερμοκρασία μαγειρέματος καθώς και πόση ποσότητα υγρού χρησιμοποιούμε.

Το μαγείρεμα, γενικά, καταστρέφει ορισμένες βιταμίνες. Αλλά όχι στο ποσοστό που πολλοί φοβούνται. Η βιταμίνη C, η θειαμίνη (Β1), το παντοθενικό οξύ (B5) και το φυλλικό οξύ (B9) επηρεάζονται από τη θερμότητα, αλλά το φυλλικό οξύ απαιτεί θερμοκρασίες πάνω από τους 100°C για να καταστραφεί και η έλλειψη παντοθενικού οξέος είναι σπανιότατη. Όλα τα άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά των τροφίμων – υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες, ίνες και μέταλλα – είτε δεν επηρεάζονται είτε γίνονται πιο εύπεπτα από τη θερμότητα. Το μαγείρεμα ανοίγει τα φυτικά κύτταρα, γεγονός που αυξάνει τη διαθέσιμη στον οργανισμό μας ποσότητα από αυτά. Το σώμα απορροφά πολύ περισσότερο από τα αντιοξειδωτικά βήτα-καροτένιο και φαινολικό οξύ από τα καρότα και το λυκοπένιο στις ντομάτες, όταν μαγειρεύονται. Δεν υπάρχει τίποτα στα μικροκύματα που να καταστρέφει τα τρόφιμα περισσότερο από άλλες μεθόδους μαγειρέματος. Στην πραγματικότητα, ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί πραγματικά να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Το βράσιμο των λαχανικών τείνει να απομακρύνει τις διαλυτές βιταμίνες στο νερό του μαγειρέματος και οι ηλεκτρικοί φούρνοι εκθέτουν τα τρόφιμα σε πολύ μεγαλύτερους χρόνους μαγειρέματος και υψηλότερες θερμοκρασίες. Επειδή τα μικροκύματα διεισδύουν στα τρόφιμα, τα θερμαίνουν πολύ πιο γρήγορα, οπότε υπάρχει λιγότερος χρόνος για να σπάσουν οι βιταμίνες και δεν δημιουργούν μια περισσότερο ψημένη εξωτερική κρούστα στα φαγητά. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φαγητά που έχουν μαγειρευτεί στα μικροκύματα έχουν περίπου τα ίδια επίπεδα θρεπτικών ουσιών με όσα έχουν προετοιμαστεί στον ατμό. Όσο λιγότερο νερό χρησιμοποιούμε για να μαγειρέψουμε τα λαχανικά, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά θα διατηρηθούν. Το πλεονέκτημα του μαγειρέματος στο φούρνο μικροκυμάτων είναι ότι συχνά δεν χρειάζεται να προσθέσουμε το νερό που θα χρειαζόμασταν αν τα βράζαμε και έτσι δεν απομακρύνονται πολλές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

Εάν χρησιμοποιείτε ήδη τα μικροκύματα, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές μας για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα τρόφιμα και, ιδιαίτερα, τα λαχανικά.

Ανακατεύετε συχνά
Για να αποφύγετε τυχόν μόλυνση των τροφίμων, σιγουρευτείτε ότι ανακατεύετε το φαγητό ειδικά όταν θερμαίνετε το ρύζι.

Προσθέστε λίγο νερό
Για τα λαχανικά, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε πολύ νερό. Λίγες κουταλιές αρκούν και είναι λιγότερο πιθανό να ξεπλυθούν και τα θρεπτικά συστατικά.

Μην τα παραμαγειρεύετε
Για να αποφύγετε πιθανή απώλεια θρεπτικών συστατικών, μαγειρέψτε τα για μικρότερο χρονικό διάστημα. Δεν χρειάζεται να λιώσουν.

Κατανοήστε πώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων σας
Αποφύγετε το να μείνουν μισοψημένα ή να μαγειρευτούν περισσότερο από ότι πρέπει, με το να μάθετε πόσο δυνατός σε ισχύ είναι ο φούρνος μικροκυμάτων σας.

Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα και ασφαλή πιάτα
Τα γυάλινα σκεύη και όσα φέρουν την ένδειξη «κατάλληλα για χρήση στα μικροκύματα» είναι η σωστή και ασφαλής επιλογή.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ