6 αμπελουργικές περιοχές της Ευρώπης που όλοι θα ήθελαν να επισκεφθούν

Αυτές οι top οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης έχουν εξαιρετικά τοπία, ενδιαφέρουσα ιστορία και μερικά από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο. Τι περισσότερο θα μπορούσε να ζητήσει ένας οινόφιλος ταξιδιώτης;

Tοσκάνη, Ιταλία

Η περιοχή Chianti στην Τοσκάνη είναι μια από τις πιο όμορφες αμπελουργικές περιοχές στην Ιταλία και σ ολόκληρη την Ευρώπη. Έχει μοναδικά τοπία, με καταπράσινους, ήσυχους λόφους, που καλύπτονται από μεγάλους αμπελώνες, ελαιώνες και μικρά πετρόκτιστα χωριά. Εκτός από το Chianti, η Τοσκάνη φιλοξενεί επίσης σημαντικές αμπελουργικές περιοχές όπως το Brunello di Montalcino και το Vino Nobile di Montepulciano.

Ένας οινοτουριστικός οδηγός για να ταξιδέψετε μόνοι σας στη Νότια Τοσκάνη
Βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία στο κέντρο της Ιταλίας και έχει όλα αυτά για τα οποία οι επισκέπτες αγαπούν τη χώρα. Η Φλωρεντία είναι η πατρίδα των πιο διάσημων αναγεννησιακών έργων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του David του Michelangelo και του “The Birth of Venus” του του Botticelli και τα δύο στην γκαλερί Uffizi της πόλης. Οι πόλεις Lucca και Σιένα είναι η επιτομή του ιταλικού στιλ, προσφέροντας εξαιρετική κουζίνα και χαριτωμένη αρχιτεκτονική μέσα στα περίπλοκα αστικά κτήρια. Ο Πύργος της Πίζας και η Basilica του Ντουόμο είναι αρχιτεκτονικοί πολύτιμοι λίθοι, αναγνωρισμένοι σε όλο τον κόσμο.

Είναι όμως στην ύπαιθρο, όπου βρίσκεται η πραγματική γοητεία της Τοσκάνης. Η εξερεύνηση των κυματιστών λόφων, που είναι γεμάτοι με αμπέλια και κορυφαίες μεσαιωνικές πέτρινες πόλεις, είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσετε ποτέ, ειδικά όταν βιώνεται με ένα φημισμένο κρασί της Τοσκάνης στο χέρι.

 

2. Rioja, Ισπανία

Τα κρασιά από τη Rioja είναι αντάξια αυτών του Μπορντό και της Βουργουνδίας. Το Tempranillo είναι το κύριο σταφύλι της Rioja και τα περισσότερα κρασιά αναμειγνύονται με μικρότερες ποσότητες σταφυλιών Garnache, Graciano και Mazuelo

Επίσης, η περιοχή Rioja δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε. Σκαρφαλωμένη γύρω από την κοιλάδα του ποταμού Έβρου, έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτη. Ο συνδυασμός των περιτειχισμένων μεσαιωνικών χωριών, των ατελείωτων αμπελώνων και των ελαιώνων και του απέραντου μπλε ουρανού είναι μοναδικός και είναι λίγοι οι οινοτουρίστες που τον απολαμβάνουν, προς το παρόν.

Η περιοχή χωρίζεται σε τρία μέρη, κάθε ένα με τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Η Rioja Alta είναι η περιοχή όπου θα βρείτε τους παλιότερους αμπελώνες και την πόλη του Χάρο, που είναι γνωστή για το φεστιβάλ κρασιού. Η Rioja Alavesa είναι μέρος της ισπανικής βασκικής χώρας, με τις καλύτερες εμπειρίες στα όμορφα χωριά της Laguardia και του Samaniego. Η Rioja Baja στα νοτιοανατολικά είναι μια τεράστια, άνυδρη περιοχή που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα απολιθώματα δεινοσαύρων στην Ευρώπη.

3. Rhineland Pfalz, Γερμανία

Η περιοχή αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική αμπελουργική περιοχή και βρίσκεται στην κεντρική νοτιοδυτική Γερμανία, με ειδυλλιακά τοπία του ποταμού που κόβουν στα δυο την ορεινή ύπαιθρο. Το Pinot Gris καλλιεργείται εδώ και καιρό στην περιοχή του Pfalz. Είναι δύσκολη ποικιλία γι΄ αυτό τα καλύτερα κρασιά που βγαίνουν από αυτή την περιοχή θέλουν πολύ κόπο.

Κατά μήκος των συνόρων της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, το Rhineland Pfalz είναι μια περιοχή φημισμένη για την άγρια ομορφιά της. Φωλιασμένη μέσα στις κοιλάδες του Moselle και του Ρήνου, έχει γίνει ένα δημοφιλές μέρος για να κάνετε ποδηλασία και να περάσετε τις διακοπές σας με τους Γερμανούς και τους διεθνείς επισκέπτες.

Το φαράγγι του Ρήνου, ιδιαίτερα το τμήμα των 65χλμ. μεταξύ Koblenz και Bingen, είναι ένα καλό μέρος για να αρχίσετε την εξερεύνηση σας. Οι πεζοπόροι θα θέλουν να κατευθυνθούν προς το Westerwald και να δοκιμάσουν το νέο μονοπάτι Westerwald-Steig για μεγαλύτερες αποστάσεις. Το Koblenz, που βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Ρήνου και Μόζελ, φιλοξενεί πολυάριθμες εκκλησίες και μουσεία και μια θεαματική έκθεση πυροτεχνημάτων κάθε χρόνο. Το Worms φιλοξενεί το Backfischfes, το ετήσιο φεστιβάλ κρασιού.

4. Douro, Πορτογαλία

Το Douro είναι μια πορτογαλική περιοχή κρασιού που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του ποταμού Douro του Πόρτο. Η περιοχή προστατεύεται από τους ανέμους του Ατλαντικού λόγω των βουνών και έχει μεσογειακό κλίμα. Ενώ η περιοχή συνδέεται κυρίως με την παραγωγή οίνου Port, το Douro παράγει εξίσου πολύ επιτραπέζιο οίνο, ενισχυμένο και μη ενισχυμένο χύμα κρασί. Οι μη ενισχυμένοι οίνοι χαρακτηρίζονται συνήθως ως «οίνοι Douro».

Ο ποταμός είναι το σημείο αναφοράς της περιοχής, και περνάει μέσα από την κοιλάδα, προσφέροντας εκπληκτική θέα κατά μήκος του δρόμου. Το ταξίδι ως εδώ είναι η μισή διασκέδαση. Οι ποτάμιες κρουαζιέρες περνάνε από τις υδάτινες οδούς, σταματώντας στα γραφικά χωριά και προσφέροντας άφθονες ευκαιρίες για γευσιγνωσία τοπικών εδεσμάτων. Για μια πραγματική περιπέτεια, δοκιμάστε το τρελό παλιό τρένο από το σταθμό Sao Bento του Porto στο χωριό Pinhao. Ο σταθμός είναι διακοσμημένος με αρχαία πλακάκια αφιερωμένα στην καλλιέργεια αμπέλων.

Δεν είναι μόνο το κρασί στην κοιλάδα Duoro. Η περιοχή φιλοξενεί επίσης το Lamego, μία από τις ωραιότερες πόλεις της Βόρειας Πορτογαλίας, και το αρχαιολογικό πάρκο Vale do Coa, ένας παλαιολιθικός χώρος γνωστός για την προϊστορική τέχνη αποτυπωμένη στα βράχια. Τέλος, στο σημείο όπου το ποτάμι σηματοδοτεί το σύνορο μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας, θα βρείτε το Διεθνές Φυσικό Πάρκο Douro, ένα δημοφιλές μέρος για πεζοπορία και αναρρίχηση.

5.Κοιλάδα Λιγήρα, Γαλλία

Η κοιλάδα του Λίγηρα βρίσκεται στο μέσο τμήμα του ποταμού Λίγηρα στην κεντρική Γαλλία. Είναι γνωστός ως «Κήπος της Γαλλίας», λόγω της αφθονίας των αμπελώνων, των οπωρώνων και των καλλιεργούμενων εκτάσεων στις όχθες του ποταμού. Το κλίμα είναι ευνοϊκότερο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, καθώς ο ποταμός συχνά λειτουργεί ως σύνορο μεταξύ του βόρειου και του νότιου κλίματος στη Γαλλία. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά, αλλά οι επιρροές από τον Ατλαντικό μετριάζουν τη θερμοκρασία με αεράκι.

Λίγα λόγια για τον Λίγηρα και τον πολυποίκιλο χαρακτήρα των κρασιών του
Η σήμανση των συνόρων μεταξύ βορρά και νότου, και μόνο ένα σύντομο βήμα από το Παρίσι, η κοιλάδα του Λίγηρα ήταν πάντα εξαιρετικά στρατηγικής σημασίας. Οι Γάλλοι ευγενείς παραδοσιακά χτίζουν τα σπίτια τους εδώ. Εκατοντάδες παλάτια βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι, ενώ τα κάστρα βρίσκονται πάνω από τους λόφους. Πόλεις όπως η Orleans και η Tours ευημερούν στις εύφορες κοιλάδες της περιοχής.

Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε την κοιλάδα και τις αμέτρητες γοητείες της είναι με το ποδήλατο. Η διαδρομή ποδηλασίας Loire à Vélo ταξιδεύει 800 χλμ. Από το Nevers στο κέντρο της Γαλλίας μέχρι τις εκβολές του Λίγηρα. Το Les Châteaux à Vélo διαπερνά τα δάση γύρω από το Blois, το Chaumont και το Chambord. Υπάρχουν και άλλες πόλεις γύρω από τους παραποτάμους του Loire, όπως οι Indre, Cher και Vienne.

6. Languedoc, Γαλλία

Το Languedoc-Roussillon (συχνά αποκαλούμενο “Languedoc”) είναι μια ιστορική παράκτια περιοχή στη νότια Γαλλία που είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής κρασιού της Γαλλίας. Η μεγαλύτερη περίοδος καλλιέργειας (μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου) είναι πολύ ξηρή και η πλειοψηφία των ετήσιων βροχοπτώσεων συμβαίνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι πεδιάδες του Languedoc είναι οι πιο ζεστές και άγριες ​​περιοχές της Γαλλίας.

Είναι επίσης μια από τις πιο ποικίλες περιοχές της χώρας. Εκτείνεται από την ακτή της Μεσογείου και τα Πυρηναία στα νότια μέχρι το εθνικό πάρκο Cevennes στα βόρεια και είναι μια περιοχή με πολλές παραλίες, βουνά και μια ήσυχη ύπαιθρο.

Στα παράκτια σημεία θα βρείτε μεγάλες παραλίες και ενδιαφέρουσες πόλεις, όπως το Μονπελιέ, με την καλοδιατηρημένη μεσαιωνική συνοικία και το Νιμς, γνωστό για τους ρωμαϊκούς αρχαιολογικούς χώρους. Το υδραγωγείο Pont Du Gard, ένα από τα πιο εντυπωσιακά ρωμαϊκά τεχνικά επιτεύγματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ευρώπη, βρίσκεται επίσης εδώ. Στην ενδοχώρα βρίσκεται η μεσαιωνική οχυρωμένη πόλη Carcassonne και τα κάστρα Cathar Queribus και Peyrepertuse. Στα βόρεια, η άγρια ​​ψηλή χώρα είναι μια γη γεμάτη δάση, σπήλαια, φαράγγια, συμπεριλαμβανομένων των Gorges du Tarn.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here