Να γιατί είσαι κουρέλι! Η μητρότητα ισοδυναμεί με 2.5 δουλειές λένε οι έρευνες

Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν ημέρες αργίας ή διακοπών γενικότερα στην ανατροφή των παιδιών. Μια μελέτη που δημοσίευσε η Welch’s εξέτασε 2.000 μητέρες παιδιών ηλικίας μεταξύ πέντε και 12 ετών και διαπίστωσε ότι ο μέσος όρος εργασίας για μια μητέρα ανά εβδομάδα είναι 98. Δηλαδή, το μισό και κάτι παραπάνω μιας πλήρης απασχόλησης.

Σύμφωνα με την Welch, η μέση μαμά ξεκινάει γύρω στις 6:23 π.μ. και δεν σταματάει πριν τις 8:31 μ.μ. (για τις περισσότερες μαμάδες, αυτό το ωράριο αντιστοιχεί σε μια πραγματικά καλή μέρα όπου τίποτα δεν πήγε στραβά).

Τα αποτελέσματα της έρευνας, λοιπόν, υπογραμμίζουν αυτό που ξέρουμε όλοι: πόσο απαιτητικός μπορεί να είναι ο ρόλος της μαμάς και πόσο αναρίθμητα είναι τα καθήκοντα στα οποία καλείται να αντεπεξέλθει καθημερινά.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μια μαμά θα είναι πολύ τυχερή αν καταφέρει να εξασφαλίσει περίπου μία ώρα και επτά λεπτά για τον εαυτό της κάθε μέρα. Μάλιστα, τέσσερις στις δέκα γυναίκες που απάντησαν στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο δήλωσαν πως νιώθουν ότι η ζωή τους είναι μια ατελείωτη σειρά καθηκόντων όλη την εβδομάδα.

Ωστόσο πολλές μαμάδες βρίσκουν μέσα στη καθημερινότητα κάποιες νησίδες σωτηρίας, ώστε να πάρουν μια ανάσα, στις οποίες περιλαμβάνονται τα iPads, τα παιδικά τηλεοπτικά προγράμματα, οι βόλτες με το αυτοκίνητο που ηρεμούν ένα παιδί, το Netflix, η βοήθεια των παππούδων και τα μωρομάντηλα που σώζουν καταστάσεις.

Στον μακρύ κατάλογο της κούρασης συμπεριλαμβάνεται και ο καθημερινός αγώνας να ταίσουν το παιδί τους με υγιεινές τροφές, πράγμα το οποίο προσπαθεί με ευλάβεια το 72% των μαμάδων. Αυτό απαιτεί μια έξτρα κούραση, που δεν αφορά μόνο το καθημερινό μαγείρεμα, αλλά το τρέξιμο στο σούπερ μάρκετ και τις υπαίθριες αγορές προκειμένου να εξασφαλίσουν την πιο αγνή πρώτη ύλη. Οπότε μην νιώθετε ενοχές, λέει η επικεφαλής της έρευνας, αν μια στις τόσες, τους δώσετε μια πίτσα ή κάτι έτοιμο, ώστε να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα.

Στην καθημερινή «εργασία» προστίθενται και οι δουλειές που γίνονται αφού υποθέσουμε ότι μια μητέρα τέλειωσε με τα παιδιά για σήμερα. Κι αυτό είναι το συμμάζεμα του χάους που έχει απομείνει και φυσικά η προετοιμασία για την επόμενη μέρα.

Τα ευρήματα της έρευνας δεν μας λένε κάτι που δεν ξέρουμε. Ωστόσο αυτό που προκύπτει είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν όλοι: Οι μητέρες χρειάζονται υποστήριξη όχι μόνο από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και από το κράτος.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here