Aνακαλύφθηκε σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και όσφρησης


Η σχέση μεταξύ όσφρησης και σωματικού βάρους ήταν σχετικά άγνωστη περιοχή έρευνας μέχρι τώρα. Ερευνητές του University of Otago στη Νέα Ζηλανδία ανακάλυψαν πρόσφατα σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και ικανότητας όσφρησης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Obesity Reviews.

Οι ερευνητές συνέλεξαν έρευνες για τη σχέση μεταξύ σωματικού βάρους και όσφρησης. Συνέλεξαν επίσης πληροφορίες για 1.500 ανθρώπους από εμπειρικές και κλινικές έρευνες.

Η Dr. Mei Peng, του University of Otago, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ισχυρή σχέση μεταξύ του σωματικού βάρους ενός ανθρώπου και της ικανότητας όσφρησης- όσο καλύτερα μπορεί να μυρίσει κάποιος τόσο πιθανότερο είναι να είναι αδύνατος ή το αντίστροφο.

Η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι η όσφρηση παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη διατροφική συμπεριφορά, επειδή επηρεάζει τον τρόπο που εντοπίζουμε και επιλέγουμε μεταξύ διαφόρων γεύσεων. Φτωχή αίσθηση όσφρησης μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές και αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που ήταν πιο κοντά στην παχυσαρκία είχαν μειωμένη ικανότητα όσφρησης και εντοπισμού οσμών. Με βάση αυτά τα ευρήματα, υπέθεσαν ότι η παχυσαρκία αλλάζει τον μεταβολισμό ενός ανθρώπου, που επηρεάζει τις οδούς επικοινωνίας μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 2 εγχειρήσεις. Στην αφαίρεση στομάχου και γαστρικού μπαϊπάς.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η αφαίρεση στομάχου θα μπορούσε να βελτιώσει την ικανότητα όσφρησης, ενώ άλλες βαριατρικές εγχειρήσεις δεν έχουν την ίδια επίδραση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ