Sabrage: το άνοιγμα σαμπάνιας με σπαθί (vid)


Το θέμα του sabrage , δηλαδή η χρήση του σπαθιού ή ενός ξίφους για να ανοίξετε ένα μπουκάλι σαμπάνιας , είναι λίγο αμφιλεγόμενη. Υπάρχουν κάποιοι που το βλέπουν ως παράτολμη επιδειξιομανία , άλλοι ως σπατάλη του καλού κρασιού και ακόμη περισσότεροι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι απλά ένα κομμάτι της διασκέδασης .

Αυτοί που συνήθως γνωρίζουν ότι είναι αναπαράσταση των πράξεων των στρατευμάτων του Ναπολέοντα Βοναπάρτη , ξέρουν ποιοι στρατιώτες συγκεκριμένα ή γιατί ;

Οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι στα τέλη του 18ου και αρχές του 19ου αιώνα ήταν η χρυσή εποχή της στρατιωτικής τακτικής και οι καλύτερες και οι πιο μεγαλοπρεπίς στολές ήταν εκείνες του ιππικού – και ιδίως των Ουσάρων .

Ήταν οι πιο κομψοί από ό, τι γενικά πιστεύεται και ονομάζονταν ” la Gloire ” – η δόξα – στις εκστρατείες του Ναπολέοντα.

Είναι γνωστό ότι η σαμπάνια στο 18ο και 19ο αιώνα πουλιόταν χωρίς να έχει απομακρυνθεί το ίζημα και έτσι γυρίζοντας το μπουκάλι ανάποδα αυτό θα μπορούσε να συγκεντρωθεί στο στόμιο .

Σε μια πολιτισμένη εταιρεία οι υπηρέτες θα μπορούσαν να το ανοίξουν με όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια σε υγρό, αλλά όχι οι ουσάροι . Γιατί να τραβήξει το φελλό , όταν μπορούσε να το ανοίξει με το σπαθί και να προκαλέσει μια έκρηξη του αφρού της Champagne? Αυτός ήταν πολύ πιο τολμηρός τρόπος, ειδικά όταν υπήρχαν πρόθυμοι θεατές για να εντυπωσιάσει ;

Για τους Ουσάρους η παράσταση ήταν τα πάντα και το sabrage γρήγορα έγινε το “κάντο ” για ένα νεαρό beau sabreur να το κάνει , ένα είδος στρατιωτικού τρίκ στα πάρτυ. Δεν ήταν ένα νέο φαινόμενο το να στείλουν ένα φελλό στον αέρα σε ένδειξη παλικαριάς . Ο Jean – François de Troy είχε απεικονίσει το ίδιο πράγμα στο έργο του Le Déjeuner d’ Huîtres το 1735 ( φωτογραφία). Ακριβώς ότι οι ουσάροι είχαν ακραία λογική .

Κατά κάποιο τρόπο το sabrage λειτούργησε ως μια στοιχειώδη μορφή του dégorgement , η ξαφνική δύναμη του σπαθιού στο λαιμό, απελευθέρωνε την πίεση στη φιάλη και εξασφάλισε την αποβολή του ιζήματος, καθώς και κάθε σπασμένο γυαλί. Το αν αυτό ήταν σκόπιμο από την πλευρά των ουσάρων είναι αβέβαιο. Μπορεί να το είχαν παρατηρήσει, αλλά ο σκοπός τους ήταν ο πιο γρήγορος και επιδεικτικός τρόπος πρόσβασης στο κρασί. Αυτό ίσως είχαν περισσότερο απ ‘όλα στο μυαλό τους .

Η χήρα Clicquot είπε ότι την χαιρέτησαν Ουσάροι αξιωματικοί κάνοντας sabring Champagne προς τιμήν της, ακόμη και δεδομένου ότι οδηγούσαν γύρω γύρω με τα άλογά τους – ίσως είναι αυτό που την ενέπνευσε να πειραματιστεί με το remuage.

Εν πάση περιπτώσει, η μέθοδος του disgorgement βελτιώθηκε μεταγενέστερα, πρώτα με το χέρι και στη συνέχεια με μηχανικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ