ΕΚΤ προς Ευρωτράπεζες: Αποκαλύψτε τώρα την έκθεσή σας στην Credit Suisse


Η ΕΚΤ εξέτασε αν θα πρέπει να κάνει κάποια δημόσια δήλωση για τον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό, ωστόσο αποφάσισε να μην το κάνει υπό τον φόβο ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη αναταραχή στις αγορές.

Να αποκαλύψουν την έκθεσή τους στην Credit Suisse ζήτησε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, η ΕΚΤ εξέτασε αν θα πρέπει να κάνει κάποια δημόσια δήλωση για τον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό, ωστόσο αποφάσισε να μην το κάνει υπό τον φόβο ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη αναταραχή στις αγορές.

Σημειώνεται ότι αύριο συνεδριάζει το συμβούλιο της ΕΚΤ και αναλυτές θεωρούν ότι παρά τους τριγμούς που έχουβν προκαλέσει στις αγορές οι εξελίξεις γύρω από την Credit Suisse δεν θα κάνει πίσω και θα προχωρήσει και σε νέα αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως η Ευρωτράπεζα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο στον απόηχο όσων συμβαίνουν με την Credit Suisse ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που προειδοποιούν ότι αν συνεχίσει να αυξάνεται το κόστος του χρήματος, η Γηραία Ηπειρος είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με μια νέα τραπεζική κρίση.

Και δεν είναι τυχαίο που ο νομπελίστας οικονομολόγος, Νουμπιέλ Ρουμπινί, με δηλώσεις του στο Bloomberg προειδοποίησε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος η Ευρώπη να ζήσει στιγμές Lehman Brothers.

Εντωμεταξύ, η Credit Suisse υπό το βάρος των δυσμενών εξελίξεων, τη μετοχή της να καταρρέει και τα CDS να εκτοξεύονται, απηύθυνε έκκληση στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να προχωρήσει σε δημόσια δήλωση στήριξης για την τράπεζα.

Όπως ανέφεραν πηγές στους Financial Times, το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε μετά την βουτιά έως και 25% της μετοχής της Credit Suisse και την αναστολή διαπραγμάτευσης.

Ανάλογη δήλωση στήριξης ζήτησε η Ελβετική Τράπεζα και από την Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FINMA). Μέχρι στιγμής πάντως ούτε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ούτε η FINMA δεν έχουν κάνει γνωστές τις προθέσεις τους, αναφορικά με μια πιθανή δήλωση στήριξης της Credit Suisse.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ