Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το σκληρό περιεχόμενο του ηχητικού ντοκουμέντου της δολοφονίας Κασόγκι

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΚΛΗΡΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Σε πέντε βαλίτσες τοποθετήθηκε το τεμαχισμένο πτώμα του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, οι οποίες μεταφέρθηκαν στην οικεία του προξένου της Σαουδικής Αραβίας όπου οι τουρκικές αρχές πιστεύουν ότι εξακολουθεί να βρίσκεται.

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες και οι διάλογοι που καταγράφηκαν πριν και μετά τη δολοφονία, αποκαλύπτονται στο βιβλίο των ερευνητών δημοσιογράφων Αμντουαχμάν Σιμσέκ, Φερχάτ Ουνλού και Ναζίφ Καραμάν με τίτλο «Διπλωματική βαρβαρότητα».

NINTCHDBPICT000442990284

Σε συνέντευξή τους στην εφημερίδα «Χουριέτ» οι τρεις δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι οι ίδιοι δεν έχουν ακούσει την κασέτα της δολοφονίας Κασόγκι , ωστόσο επικαλούνται αξιόπιστες πηγές της Τουρκίας. «Ελάχιστοι έχουν ακούσει την κασέτα. Κανείς πέραν των αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών και των επικεφαλής πέντε κρατών του κόσμου δεν άκουσε τις κασέτες», αναφέρουν , προσθέτοντας ότι ο αρχηγός της ΜΙΤ είχε ενημερώσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τα ευρήματά τους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος άκουσε την κασέτα που είναι στα αραβικά με μετάφραση.

Οι τρεις δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι, όπως γράφουν και στο βιβλίο, δεν είναι σαφές πως αυτή η κασέτα βρέθηκε στα χέρια των τουρκικών αρχών, ωστόσο έπειτα από την καταγγελία της αρραβωνιαστικιάς του Κασόγκι στις 17:45, την μέρα της εξαφάνισης, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες πήραν το ηχητικό.

DqHhfQXXcAE7DGK

Το ηχητικό ντοκουμέντο της δολοφονίας

Όπως αναφέρουν, σε αυτό ηχητικό υπάρχουν οι συνομιλίες της ομάδας εκτέλεσης πριν τις 13:14 που ο Κασόγκι μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για συνομιλία του αρχηγού της ομάδας εκτέλεσης Μιτρίπ και του προέδρου της Ιατροδικαστικής Αρχής της Σαουδικής Αραβίας Τουμπεϊκί, τις οποίες μάλιστα άκουσε και η αρχηγός της CIA Τζίνα Χάσπελ.

Σε αυτή τη συνομιλία ακούγονται να λένε: «Πρώτα θα του πούμε ΄θα σε πάμε στο Ριάντ και αν δεν έρθει θα τον σκοτώσουμε εδώ και θα απαλλαγούμε από το πτώμα του».

Σύμφωνα με τους τρεις δημοσιογράφους, μετά που η Τζίνα Χάσπελ άκουσε το ηχητικό επικράτησε σιωπή στην αίθουσα. Το ηχητικό άκουσαν και οι επικεφαλείς των μυστικών υπηρεσιών Βρετανίας και μάλιστα οι μεταφραστές τους δάκρυσαν.

Οι τρεις δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν ακόμη ότι στο ηχητικό που έχουν στα χέρια τους οι τουρκικές αρχές, ο Τουμπεϊκί λέει «Εγώ δούλευα πάντοτε με τα πτώματα. Γνωρίζω καλά να τεμαχίζω. Μέχρι στιγμής δεν δούλεψα σε `ζεστό` πτώμα αλλά και εκείνο θα το κανονίσω εύκολα. Συνήθως όταν κόβω πτώματα, βάζω ωτοασπίδες και ακούω μουσική. Πίνω τον καφέ μου και καπνίζω το τσιγάρο μου…».

Ο ίδιος λέει ακόμη: «Ο Κασόγκι έχει ύψος 1.80 περίπου. Οι κλειδώσεις του κόβονται εύκολα αλλά για να τεμαχιστεί το πτώμα θα πάρει χρόνο. Συνήθως το ζώο κόβεται κρεμασμένο. Προηγουμένως δεν το είχα κάνει στο έδαφος. Μετά που θα το τεμαχίσω, εσείς να το τυλίξετε σε σακούλες, να το βάλετε στις βαλίτσες και να το βγάλουμε».

Οι τρεις δημοσιογράφοι λένε πως όταν ο Κασόγκι μπήκε στο προξενείο, τον συλλαμβάνουν. «Αφήστε το χέρι μου, τί νομίζετε ότι κάνετε;» τους λέει. Τον πηγαίνουν στο γραφείο του προξένου και ο Μιτρίπ του λέει: «Έλα κάθισε, θα σε πάμε στο Ριάντ». Ο Κασόγκι απαντά: «Εγώ στο Ριάντ δεν πάω».

JamalKhashoggiCCTV221018c

Σύμφωνα πάντα με το ηχητικό που επικαλούνται οι ερευνητές δημοσιογράφοι, βγάζουν τα μαχαίρια και τα βάζουν στο τραπέζι και ο Κασόγκι καταλαβαίνει ότι θα τον σκοτώσουν, αλλά δεν κλονίζεται. Η ομάδα εκτέλεσης για να τον πνίξει πρώτα του κλείνει το στόμα: «Μην μου κλείνετε το στόμα, έχω άσθμα, μην το κάνετε, θα με πνίξετε», είναι η τελευταία φράση του Κασόγκι.

Στη συνέχεια για πέντε λεπτά στο ηχητικό ακούγεται ο Κασόγκι να μουγκρίζει. Μετά τη δολοφονία ο Τουμπεϊκι πριν ξεκινήσει να τεμαχίζει το πτώμα, ανοίγει τις φλέβες από το χέρι του Κασόγκι και αφήνει το αίμα να τρέξει ώστε να μην γεμίσει παντού ο χώρος με αίματα κατά τον τεμαχισμό. Στη συνέχεια ακούγεται οι ήχος ‘τακ τουκ’ από τον τεμαχισμό, κρατάει μισή ώρα. Κάποια στιγμή ακούγεται ο Τουμπεϊκί να λέει: «Γρήγορα φέρτε σακκούλες, τί κάθεστε;».

Που είναι το πτώμα;

Για το πού βρίσκεται το πτώμα, οι τρεις δημοσιογράφοι λένε ότι όλες οι ενδείξεις δείχνουν το πηγάδι στην κατοικία του προξένου και ότι οι τουρκικές αρχές πιστεύουν ότι βρίσκεται εκεί. Ωστόσο μπορεί να είναι και κάπου αλλού στην κατοικία αλλά με βάση τη Σύμβαση της Βιέννης δεν υπάρχει δυνατότητα για παράνομη ή μυστική έρευνα στην κατοικία.

JamalKhashoggiCCTV221018b

Στο βιβλίο δημοσιεύονται φωτογραφίες από ένα αυτοκίνητο με πινακίδες 34 CC 1865 το οποίο πλησιάζει την κατοικία προξένου στις 15.05, στις 15.09 βγαίνει ο Μιτρίπ από το όχημα και κατευθύνεται προς το γκαράζ της κατοικίας. Στις 15.12 το όχημα μπαίνει στο γκαράζ και πέντε βαλίτσες μεταφέρονται μία – μία στο κτίριο. Οι βαλίτσες αυτές μπαίνουν στο κτίριο, αλλά δεν βγαίνουν ποτέ.

Οι τρεις δημοσιογράφοι λένε πως αν δεν είχε αποκαλυφθεί η δολοφονία Κασόγκι η «ομάδα Τίγρης» την οποία ίδρυσε ο διάδοχος πρίγκηπας Μοχάμμεντ Μπιν Σέλμαν θα συνέχιζε να δραστηριοποιείται στην Τουρκία.

Όπως λένε πρόκειται για μια 30μελή ομάδα με 10 πυρήνες οι οποίες έκαναν παρακολουθήσεις και άλλες παράνομες δραστηριότητες στην Τουρκία. Αυτή η ομάδα παρακολουθούσε προφανώς και τον Κασόγκι ενώ πριν τη δολοφονία είχε κάνει και έρευνα στο δάσος Βελιγραδίου έξω από την Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας χώρο για να θάψουν το πτώμα, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Όσο για τον Τουμπεϊκί αναφέρουν ότι η πηγή τους την οποία ονομάζουν «βαθύ λαρύγγι» τους ανέφερε πως δεν έχει συλληφθεί στην Σαουδική Αραβία όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, αλλά ζει σε μια πολυτελή βίλα με την οικογένειά του.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here