Εξετάσεις: Οι ασθενείς επιθυμούν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους άμεσα


Όταν περιμένουμε τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων, οι μέρες μπορεί να φαίνονται σαν μια αιωνιότητα. Σε μια νέα έρευνα, οι ασθενείς στη συντριπτική τους πλειοψηφία λένε ότι θα ήθελαν τα αποτελέσματά τους αμέσως — ακόμα κι αν ο πάροχος τους δεν τα έχει εξετάσει ακόμη και ακόμη κι αν τα νέα είναι άσχημα.

Έρευνα για τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων

Τον Απρίλιο του 2021, τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανόνες που απαιτούν από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες να διαθέτουν όλα τα αποτελέσματα και τις κλινικές σημειώσεις άμεσα στους ασθενείς.

“Οι διαδικτυακές πύλες ασθενών έχουν αναδειχθεί ως σημαντικά εργαλεία για την αύξηση της αφοσίωσης των ασθενών”, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Catherine DesRoches, εκτελεστική διευθύντρια του OpenNotes, ενός κινήματος που επικεντρώνεται στην αύξηση της διαφάνειας πληροφοριών στην υγειονομική περίθαλψη που βασίζεται στο Beth Israel Deaconess Medical Center στη Βοστώνη. Είναι επίσης αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Επιτρέπουν στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, να συμμετέχουν στη λήψη ιατρικών αποφάσεων και να επικοινωνούν με τους κλινικούς γιατρούς», δήλωσε ο DesRoches σε δελτίο τύπου του ιατρικού κέντρου.

«Προηγούμενες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές του OpenNotes καθιέρωσαν την άμεση απελευθέρωση κλινικών σημειώσεων ως συνιστώμενη βέλτιστη πρακτική», πρόσθεσε ο DesRoches. «Ωστόσο, η άμεση κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των δοκιμών στους ασθενείς, συχνά προτού ο κλινικός ιατρός μπορέσει να παράσχει συμβουλές και πλαίσιο, δεν είχε ακόμη μελετηθεί ευρέως και παραμένει αμφιλεγόμενη».

Οι ερευνητές ανέλυσαν απαντήσεις στην έρευνα από περισσότερους από 8.100 ασθενείς και συνεργάτες φροντίδας που είχαν πρόσβαση στα αποτελέσματα των δοκιμών τους μέσω ενός λογαριασμού διαδικτυακής πύλης ασθενών μεταξύ Απριλίου 2021 και Απριλίου 2022.

Οι ασθενείς είχαν δοκιμαστεί στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis Health. University of Colorado Anschutz Medical Center στην Aurora; University of Texas Southwestern Medical Center στο Ντάλας και Vanderbilt University Medical Center στο Nashville.

Οκτώ στους 10 ασθενείς είχαν εξετάσει τουλάχιστον ένα αποτέλεσμα δοκιμής τον περασμένο μήνα. Περίπου το 57% ανέφερε φυσιολογικά ευρήματα. Περίπου το 90% αυτών με φυσιολογικά αποτελέσματα δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να λάβουν τα αποτελέσματά τους μέσω της πύλης ασθενών. Περίπου το 96% δήλωσαν ότι προτιμούν να λαμβάνουν αποτελέσματα μέσω της πύλης ασθενών μόλις είναι διαθέσιμα, ακόμα κι αν ο πάροχος δεν τα είχε εξετάσει ακόμη. Λιγότερο από το 8% ανέφερε ότι ανησυχούσε περισσότερο μετά την προβολή των αποτελεσμάτων των τεστ.

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς που είδαν τα αποτελέσματά τους πριν ακούσουν από έναν πάροχο ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν λιγότερο ανήσυχοι αφού εξέτασαν τα αποτελέσματά τους μέσω της πύλης. Σε εκείνους που είχαν αποτελέσματα που δεν ήταν φυσιολογικά, περίπου το 84% ανέφερε λιγότερη ή καθόλου αλλαγή στο επίπεδο ανησυχίας τους. Ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι ανησυχούν περισσότερο, ή πολύ πιο ανήσυχοι, από εκείνους που ανέφεραν φυσιολογικά αποτελέσματα, 17% έναντι 5%.

Ενώ οι ασθενείς που λαμβάνουν μη φυσιολογικά αποτελέσματα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανησυχίας, περισσότερο από το 95% που έλαβαν μη φυσιολογικά αποτελέσματα των δοκιμών εξακολουθούν να ανέφεραν ότι προτιμούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν άμεσα δημοσιευμένα αποτελέσματα μέσω της πύλης.

Η παροχή συμβουλών από την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης πριν από την παραγγελία των εξετάσεων συνδέθηκε με μειωμένη ανησυχία μεταξύ των ασθενών με μη φυσιολογικά αποτελέσματα.

«Οι ερωτηθέντες προτιμούσαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να λαμβάνουν τα αποτελέσματα των δοκιμών μέσω της πύλης ασθενών, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι βλέπουν τα αποτελέσματα πριν τα συζητήσουν με έναν επαγγελματία υγείας», δήλωσε η συν-συγγραφέας Liz Salmi, διευθύντρια επικοινωνίας και πρωτοβουλιών ασθενών του OpenNotes.

«Καθώς τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης συνεχίζουν να περιηγούνται σε αυτή τη νέα εποχή διαφάνειας των πληροφοριών υγείας, η εξισορρόπηση της προσδοκίας των ασθενών για άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες τους με την ανάγκη διαχείρισης της αυξημένης ανησυχίας είναι σημαντική», είπε στην ανακοίνωση.

Ο Salmi σημείωσε ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να κατανοηθεί καλύτερα η απόχρωση της ανησυχίας από τη λήψη μη φυσιολογικών αποτελεσμάτων των εξετάσεων, ειδικά καθώς σχετίζεται με μια πρόσφατα διαγνωσθείσα πάθηση, όπως η νόσος του Huntington ή ο καρκίνος.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ