Αυτοφροντίδα: Πώς ο μονογονεϊκός γονέας μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του;


Η ανατροφή των παιδιών μπορεί να σας τραβήξει σε τόσες πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Το ένα δευτερόλεπτο είναι η πιο υπέροχη εμπειρία ποτέ και το επόμενο βγάζεις και την τελευταία τρίχα από το κεφάλι σου! Η ανατροφή των παιδιών είναι δύσκολη και, μερικές φορές, μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη όταν το κάνετε μόνοι σας.

Αυτοφροντίδα γονιών και μονογονεϊκές οικογένειες

Γνωρίζατε ότι το 2011, για πρώτη φορά στην ιστορία του Καναδά, υπήρχαν περισσότερα νοικοκυριά άγαμων ατόμων παρά ζευγάρια με παιδιά; Και ότι μια στις τέσσερις οικογένειες έχει έναν γονέα επικεφαλής; Ανεξάρτητα από το πώς βρεθήκατε ελεύθερος – είτε από επιλογή είτε από απροσδόκητες συνθήκες – δεν νομίζω ότι πολλοί θα διαφωνούσαν ότι το να είσαι μόνος γονέας μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο.

Οι μονογονεϊκές οικογένειες έχουν δύναμη, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπλέον άγχος, κόπωση και πίεση. Όταν βιώνετε αυτή την ένταση, η εστίαση στην αυτοφροντίδα είναι τόσο σημαντική. Ακολουθούν οι πέντε κορυφαίες συμβουλές μας για την αυτοφροντίδα:

  • Δημιουργήστε ένα σύστημα υποστήριξης. Απευθυνθείτε στην οικογένεια και τους φίλους. μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Ακριβώς επειδή είστε μονογονέας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε μόνοι σας. Δημιουργήστε ένα δίκτυο ανθρώπων στους οποίους μπορείτε να βασιστείτε. Αναζητήστε άλλους μονογονείς. Μπορεί να είναι τόσο χρήσιμο να έχετε υποστήριξη από άτομα σε παρόμοιες καταστάσεις, να έχετε αυτήν την κοινή κατανόηση και να συζητάτε για παρόμοια θέματα.
  • Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Είναι καλύτερα για εσάς (και τα παιδιά σας) αν επαναφορτίσετε το μυαλό και το σώμα σας. Θα αισθάνεστε πιο υγιείς και θα είστε καλύτερος γονιός, γι’ αυτό κάντε το χωρίς ενοχές! Προσπαθήστε να βγείτε από το σπίτι και αν αυτό δεν είναι δυνατό κάντε ένα μεγάλο μπάνιο, διαβάστε ένα βιβλίο ή βρείτε ένα χόμπι.
  • Μην ξεχνάτε να δίνετε προτεραιότητα στην υγεία σας – η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και ο αρκετός ύπνος θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε δυνατοί για να αντιμετωπίσετε τις σωματικές και ψυχικές απαιτήσεις του να είστε μονογονέας.

  • Βάλτε όρια και μάθετε να λέτε όχι. Όταν είστε γονείς μόνοι σας, μπορεί να είστε πολύ αδύνατοι. Μην αισθάνεστε άσχημα που λέτε όχι μερικές φορές. Να είστε ρεαλιστές για το τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κάνετε ή τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να προσφέρετε. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να θέτετε μερικές ρεαλιστικές προσδοκίες.
  • Αυτή μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για αυτοστοχασμό. σκεφτείτε τον εαυτό σας για μια στιγμή. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας; Τι θα ήθελες να κάνεις για τον εαυτό σου; Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο πάθος. Μπορεί να είναι η τέλεια στιγμή για να μάθετε κάτι νέο ή να θέσετε νέους στόχους για τον εαυτό σας.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια θετική στάση – νέες, θετικές εμπειρίες θα βοηθήσουν εσάς και τα παιδιά σας να είστε δυνατοί και ανεξάρτητοι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ