Οστεοπόρωση διατροφή: Οι 6 χειρότερες τροφές για την οστεοπόρωση


Όταν πρόκειται για την υγεία των οστών, η διατροφή παίζει κρίσιμο ρόλο και η λήψη όλων των σωστών βιταμινών και μετάλλων είναι απαραίτητη. Ωστόσο, αν και είναι καλό να γνωρίζετε τι πρέπει να συμπεριλάβετε περισσότερο στη διατροφή σας, μπορεί να είναι εξίσου απαραίτητο να καταλάβετε τι δεν πρέπει να τρώτε. Και ενώ δεν υπάρχει κάτι που να ταιριάζει σε όλους για την υγεία και την ευεξία, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης σε ορισμένους.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εστιάσετε στη διατροφή σας για να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο καθώς μεγαλώνετε. Η οστεοπόρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες και γυναίκες σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά εντοπίζεται πιο συχνά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και σε αυτές που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση. Γι’ αυτό, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είστε, μπορεί να θέλετε να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στη διατροφή σας και να βεβαιωθείτε ότι κάνετε ό,τι μπορείτε για να διατηρήσετε τα οστά σας σε φόρμα.

Τι να κόψετε από τη διατροφή σας για τη βέλτιστη υγεία των οστών;

Θυμηθείτε, είναι καλύτερο να συνεργαστείτε με έναν διαπιστευμένο διαιτολόγο ή διατροφολόγο για να λάβετε τις σωστές διατροφικές αποφάσεις για τις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Μην αποκλείετε τυχαία τα τρόφιμα! Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικές τροφές που συνήθως αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και γιατί:

Καφεΐνη

Όσοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση μπορεί να θέλουν να περιορίσουν την καφεΐνη τους. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αύξηση της απέκκρισης ασβεστίου στα ούρα. Δεδομένου ότι το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για την υγεία των οστών, θέλετε να διασφαλίσετε ότι απορροφάται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Εάν έχετε ή διατρέχετε κίνδυνο για οστεοπόρωση, οι ερευνητές από τη μελέτη του 2021 συμβουλεύουν να είστε προσεκτικοί σε όσους υπερβαίνουν την ημερήσια πρόσληψη 800 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης από καφέ, τσάι, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά ή συμπληρώματα καφεΐνης.

Τροφές υψηλές σε νάτριο

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού ή χλωριούχου νατρίου συνδέεται με την αύξηση της απέκκρισης ασβεστίου. Όταν η πρόσληψη αλατιού είναι πολύ υψηλή, τα νεφρά σας δεν μπορούν να αποβάλουν αρκετά γρήγορα την περίσσεια χλωρίου στο σώμα και αρχίζουν να τραβούν τα αποθέματα βάσης από τα οστά για να διατηρήσουν μια ισορροπία, οδηγώντας σε χαμηλότερη απορρόφηση ασβεστίου στο σώμα.

Εάν δεν είστε σίγουροι τι σημαίνει «υψηλό νάτριο», μπορεί να θέλετε να προσέχετε τα καπνιστά ή αλλαντικά, τα κατεψυγμένα και προσυσκευασμένα γεύματα, τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Το CDC συνιστά στους ενήλικες να περιορίζουν την ημερήσια πρόσληψη νατρίου στα 2.300 χιλιοστόγραμμα. Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου μπορεί επίσης να προκαλέσει το σώμα να συγκρατήσει περίσσεια νερού, η οποία καταπονεί τα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και τα νεφρά.

Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά δεν έχουν την καλύτερη φήμη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, ωστόσο, είναι ότι μπορεί επίσης να σχετίζονται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος οστών. Εκτός από τους κινδύνους για την υγεία των οστών, τα αναψυκτικά μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην παχυσαρκία, στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στα οδοντικά προβλήματα και σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Δοκιμάστε να ανταλλάξετε το απογευματινό σας αναψυκτικό με κάτι όπως ανθρακούχο νερό για να προστατέψετε τα οστά σας.

Πίτουρο Σιταριού

Το πίτουρο σιταριού είναι μια άλλη τροφή που έχει βρεθεί ότι εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου στον οργανισμό. Αν και κατά τα άλλα είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, τα υψηλά επίπεδα φυτικών αλάτων στο πίτουρο σιταριού μπορούν να λειτουργήσουν ενάντια στο ασβέστιο εάν καταναλώνετε και τα δύο ταυτόχρονα.

Εάν εξακολουθείτε να θέλετε να συμπεριλάβετε το πίτουρο σίτου στη διατροφή σας για τα άλλα οφέλη του για την υγεία, μπορεί να θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το τρώτε χωριστά από όταν καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, σαρδέλες, ορισμένα όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φυλλώδη λαχανικά. .

Υπερβολικό αλκοόλ

Οι μικρές ποσότητες αλκοόλ δεν έχουν αποδειχθεί ότι επηρεάζουν σημαντικά την υγεία των οστών. Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρόνια βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των οστών και ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος όταν αυτές οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ ξεκινούν από νεαρή ηλικία. Το CDC συνιστά να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ σε δύο ή λιγότερα ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ή λιγότερο για τις γυναίκες.

Επεξεργασμένο κρέας

Το επεξεργασμένο κρέας είναι ένα ακόμη είδος τροφής που μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του ασβεστίου. Εκτός από τον πιθανό αντίκτυπό της στην υγεία των οστών, οι δίαιτες που περιλαμβάνουν υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος είχαν συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη.

Εάν διατρέχετε κίνδυνο για οστεοπόρωση ή άλλες παθήσεις, οι επιστήμονες συνιστούν να περιορίσετε την πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος σε δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα ή να το ανταλλάξετε με εναλλακτικές όπως κοτόπουλο, ψάρι ή φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όταν είναι δυνατόν.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ