Διαβήτης: Τα μωβ λαχανικά και φρούτα έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο που ανέλυσε τα αποτελέσματα της έρευνας για το θέμα, ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μειωθεί μέσω της κατανάλωσης ανθοκυανινών, των κόκκινων, μωβ και μπλε χρωστικών που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τους κονδύλους. Αυτές οι χρωστικές έχουν θετικό αντίκτυπο στον ενεργειακό μεταβολισμό, τη μικροχλωρίδα του εντέρου και τη φλεγμονή. Το άρθρο ανακάλυψε επίσης ότι η ευεργετική επίδραση των ανθοκυανινών στον διαβήτη ενισχύεται όταν ακυλιώνονται, πράγμα που σημαίνει ότι μια ομάδα ακυλίου συνδέεται με τα τμήματα σακχάρου της ανθοκυανίνης.

Μεγάλη ποσότητα ακυλιωμένων ανθοκυανινών μπορεί να βρεθεί στις μωβ πατάτες, στις μωβ γλυκοπατάτες, στα ραπανάκια, στα μωβ καρότα και στα κόκκινα λάχανα, ενώ τα μύρτιλλα και οι μουριές περιέχουν κυρίως μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες. Οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες απορροφώνται ελάχιστα στην πέψη, αλλά έχουν προβιοτικές ιδιότητες και μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη πιο αποτελεσματικά από τις μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες.

«Οι μελέτες έχουν δείξει ότι, εκτός από την αλλαγή των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων, η ακυλίωση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο απορροφώνται και μεταβολίζονται οι ανθοκυανίνες», λέει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Kang Chen στη Μονάδα Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Turku, Φινλανδία. Οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες είναι πιο αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά από τις μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες και μπορούν επίσης να βελτιώσουν τον εντερικό φραγμό που επιτρέπει την απορρόφηση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Επιπλέον, οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες διατηρούν την ομοιόσταση της μικροχλωρίδας του εντέρου, καταστέλλουν τις προφλεγμονώδεις οδούς και ρυθμίζουν τους μεταβολισμούς της γλυκόζης και των λιπιδίων. «Ο γονότυπος του φυτού καθορίζει το είδος των ανθοκυανινών που παράγουν. Γενικά, τα μοβ λαχανικά περιέχουν πολλές ακυλιωμένες ανθοκυανίνες. Επίσης, οι μωβ πατάτες, ειδικά η φινλανδική ποικιλία που ονομάζεται «Synkeä Sakari», είναι άφθονη σε ακυλιωμένες ανθοκυανίνες», λέει ο Chen.

Οι ακυλιωμένες ανθοκυανίνες ταξιδεύουν μέσω του σώματός μας από την ανώτερη γαστρεντερική οδό προς το κόλον όπου μεταβολίζονται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Οι μεταφορείς γλυκόζης εμπλέκονται στην απορρόφηση της ανθοκυανίνης, αλλά διαφορετικοί μεταφορείς γλυκόζης είναι υπεύθυνοι για την απορρόφηση των ακυλιωμένων και μη ακυλιωμένων ανθοκυανινών. Οι ακυλιωμένες και μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες έχουν επίσης διαφορετικές επιπτώσεις στα ένζυμα που εμπλέκονται στο μεταβολισμό. «Η τελευταία έρευνα έδειξε ότι οι ακυλιωμένες και μη ακυλιωμένες ανθοκυανίνες μπορούν να επηρεάσουν τον διαβήτη τύπου 2 με διαφορετικούς τρόπους», συνοψίζει ο Chen.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ