8 πράγματα που δείχνουν το χαρακτήρα σου πριν καν μιλήσεις


Δεν μπορείς να κρυφτείς

Πολύ συχνά, μέσα στην καθημερινότητα μας, γνωρίζουμε νέους ανθρώπους είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο, και ασυνείδητα ή μη, παίρνουμε αποφάσεις σχετικά με το πώς θα πορευτούμε μαζί τους, αν θα συνεργαστούμε ή αν θα συνεχίσουμε να κρατάμε μια επαφή. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τους άλλους όταν μας γνωρίζουν, ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιούμε.

Σύμφωνα με επαγγελματίες ομιλητές, στο τέλος επικρατεί το ένστικτο. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι είμαστε θύματα της πρώτης εντύπωσης, αλλά ότι τείνουμε να δίνουμε περισσότερη σημασία σε 7 σημεία της συμπεριφοράς αυτού που έχουμε απέναντι μας, βγάζοντας συμπεράσματα, ακόμη και άδικα.

Αυτά είναι τα επτά σημεία στα οποία κρίνεται η επικοινωνία και συμπάθεια με τους άλλους, σύμφωνα με τους υπεύθυνους ανθρώπινου δυναμικού πολυεθνικών, ομιλητές και εκπαιδευτές διαπραγματευτών:

1. Ο τρόπος που ντυνόμαστε

Είτε μας αρέσει είτε όχι, τείνουμε να συγκρατούμε τον τρόπο με τον οποίο ντύνεται κάποιος και θυμόμαστε λεπτομέρειες όπως αν θέλει να εντυπωσιάσει, αν είναι άνετος με αυτά που φοράει, αν κάνει υπερπροσπάθεια ή αν αγνοεί τις περιστάσεις και το dress code. Σύμφωνα με τους ειδικούς, με βάση αυτά έχουμε ένα πολύ καλό δείγμα της προσωπικότητας που έχουμε απέναντι μας.

2. Πώς αντιδράμε στις προκλήσεις

Πώς διαχειριζόμαστε κάτι που μπορεί να μας συμβεί; Αντιδρούμε με ψυχραιμία ή δείχνουμε ότι νιώσαμε άβολα; Οι απροετοίμαστες αντιδράσεις, είναι και οι πιο “φλύαρες” για την προσωπικότητα μας και οι πιο επίφοβες να αποκαλύψουν πτυχές, που θα προτιμούσαμε να παραμείνουν κρυφές.

Διάβασε επίσης: 5 tips για να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις

3. Ο τρόπος που σωπαίνουμε

Ποια είναι η αντίδραση μας στη σιωπή; Κάνουμε το πρώτο βήμα για να τη σπάσουμε ή περιμένουμε από κάποιον άλλο να πει την πρώτη κουβέντα; Από αυτές τις λεπτομέρειες μπορεί κάποιος γρήγορα να κρίνει αν έχουμε ηγετικές τάσεις, αν πειθαρχούμε στην εκάστοτε συνθήκη ή αν απλώς να αδιαφορούμε.

4. Τα χέρια μας

Σε τι κατάσταση είναι τα νύχια μας; Τι συμπεράσματα βγαίνουν από τις κινήσεις των χεριών μας; Σύμφωνα με σύμβουλους επιχειρήσεων και υπεύθυνους HR, η προσωπικότητα ενός εργαζομένου αντανακλάται στα χέρια του.

5. Τα παπούτσια μας

Τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες θεωρείται ένα είδος υπογραφής. Καθαρά ή απεριποίητα, άνετα ή εξεζητημένα έχουν κάτι να πουν για τον ιδιοκτήτη τους και για τις συνήθειες του.

6. Τα μάτια και τα δόντια μας

Το βλέμμα και το χαμόγελο παίζουν καταλυτικό ρόλο στο συμπέρασμα μας για έναν άνθρωπο. Τα καθαρά μάτια και το αυθόρμητο χαμόγελο μας κρατούν κοντά σε έναν άνθρωπο. Αντίστοιχα, κάποιος που αποφεύφει την οπτική επαφή και δεν χαμογελάει καθόλου ή χαμογελάει ψεύτικα μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε άβολα ή άσχημα.

7. Η αποδοχή μας σε μια προσφορά

Πώς αντιδρούμε, όταν μας χαρίζουν κάτι; Ευχαριστούμε; Ανταποδίδουμε; Πόσο χώρο αφήνουμε για αλληλεπίδραση με συναδέλφους και νέες γνωριμίες; Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει πρόβλημα με το να είμαστε τυπικοί, αλλά υπάρχει όταν τα επίπεδα ενσυναίσθησης και εγκαρδιότητας είναι χαμηλά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ