Τι άθλημα να κάνεις ανάλογα με τους fitness στόχους που έχεις βάλει


Αίσθηση αυτοεκτίμησης. Ιδιοσυγκρασία νικητή. Ψυχοσύνθεση μαχητή. Ομαδικό πνεύμα. Εγωιστικό φρόνημα. Και ταυτόχρονα εκτόμορφος, μεσόμορφος, ενδόμορφος.

Όποιο από όλα αυτά τα εσωτερικά ή εξωτερικά χαρακτηριστικά κι αν περιγράφουν τον εαυτό σου, μπορούν να αναβαθμιστούν ή και να ισορροπήσουν με το κατάλληλο χόμπι-σπορ που θα διαλέξεις για τον ελεύθερο χρόνο σου. Δεν μιλάμε για αθλήματα που απαιτούν στρατιωτική πειθαρχία και θρησκευτική προσήλωση, όπως η πυγμαχία, οι πολεμικές τέχνες ή το σκουός, αλλά για τα απλά σπορ που παίζεις με τους φίλους σου ή μόνος σου κάθε Σαββατοκύριακο, με σκοπό να τονώσεις σώμα και πνεύμα -ιδρώνοντας τη φανέλα. Μπάλα, ποδήλατο, σκι, κολύμπι, ορειβασία. Τέτοια πράγματα.

Παρακάτω, διαπρεπείς προπονητές δίνουν τις καλύτερες συμβουλές για το χόμπι που σου αξίζει να παίζεις -και να διακριθείς.

Ποδόσφαιρο
> Ιδανικό για: Καύση λίπους
> Κάψιμο θερμίδων: 612 την ώρα
«Παίζοντας μπάλα μειώνεις το σωματικό λίπος και αυξάνεις τις μυϊκές ίνες τόσο της βραδείας όσο και της ταχείας συστολής», λέει ο Dylan Jones, καθηγητής φυσικής αγωγής και γυμναστής ποδοσφαιρικών σωματείων του Λονδίνου.

«Η συνεχής εναλλαγή μεταξύ γρήγορων σπριντ και ελαφρού τρεξίματος χρησιμοποιεί αερόβια και αναερόβια ενέργεια, βοηθώντας να κάψεις περισσότερες θερμίδες, συγκριτικά με το τρέξιμο στο δρόμο ή στο διάδρομο», εξηγεί.

Κολύμπι
> Ιδανικό για: Βελτίωση της στάσης του σώματος
> Κάψιμο θερμίδων: 476 την ώρα
«Επειδή η κολύμβηση δεν είναι επιβαρυντική για τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις, είναι εξαιρετική προπόνηση για αποθεραπεία από τραυματισμούς, αρμονική ενδυνάμωση των μυών σε όλο το σώμα και αύξηση της καρδιαγγειακής αντοχής», λέει η Harkirat Garcha, φυσικοθεραπεύτρια και ειδική προπονήτρια αθλητικής αποκατάστασης.

«Επίσης, η κολύμβηση έχει την ικανότητα να σε ψηλώνει, επειδή διατάσσονται οι μύες και ξεκλειδώνουν οι αρθρώσεις, όπως και οι χόνδροι της σπονδυλικής στήλης», προσθέτει η Garcha.

Ποδηλασία
> Ιδανική για: Χτίσιμο δυνατών ποδιών
> Κάψιμο θερμίδων: 612 την ώρα
«Εκτός από τα προφανή οφέλη στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων αλλά και στην απώλεια βάρους, η ποδηλασία έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να είναι πολύ πιο ασφαλής άσκηση ενδυνάμωσης των ποδιών σε σύγκριση με προπονήσεις αντιστάσεων ή το τρέξιμο, επειδή έχει λιγότερες επιπτώσεις στα ισχία, στα γόνατα και στους αστραγάλους», λέει η Garcha.

Ορειβασία
> Ιδανική για: Γράμμωση και ευλυγισία
> Κάψιμο θερμίδων: 680 την ώρα
«Παρόμοια με ένα καλλισθενικό πρόγραμμα ασκήσεων με το ίδιο το σωματικό βάρος, η ορειβασία και η αναρρίχηση, μολονότι ενέχει κάποιους κινδύνους, αποτελεί το ιδανικό σπορ για λειτουργική δύναμη και μια αρμονική γράμμωση του συνόλου των μυών του σώματος», λέει ο Jones.

«Επίσης, ένας ορειβάτης αποκτά ασύγκριτη δύναμη στους ώμους, τους βραχίονες, τους καρπούς και την παλάμη, συν μια ασυναγώνιστη ευλυγισία σε όλο τον κορμό -δεξιότητες εφάμιλλες του Spiderman», συμπληρώνει ο προπονητής.

Σκι στο χιόνι
> Ιδανικό για: Εκρηκτικότητα, ισορροπία, ενέργεια
> Κάψιμο θερμίδων: 408 την ώρα
«Το καλό με την προπόνηση σε χαμηλές θερμοκρασίες, είναι ότι αναγκάζει το σώμα να παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, πράγμα που σημαίνει ότι όταν επιστρέψεις στο επίπεδο της θάλασσας, οι μύες σου θα τροφοδοτούνται με περισσότερο οξυγόνο από το αίμα που θα κυλά σ’ αυτούς. Και αυτό μόνο θετικές επιδράσεις έχει στην ολική αύξηση της ενέργειας και της δύναμής σου», λέει ο Matt Roberts, αθλητής χειμερινού τριάθλου και προσωπικός προπονητής.

«Επιπλέον, κάνοντας συχνά σκι, οι συνεχείς συστροφές του κορμού ενισχύουν τον πυρήνα και βελτιώνουν την ισορροπία και την ευελιξία του συνόλου των μυών του σώματός σου» προσθέτει.

Άρση βαρών
> Ιδανική για: Τα πάντα όλα!
> Κάψιμο θερμίδων: 340 την ώρα
Ξέρουμε τι θα πεις: τα βάρη δεν είναι χόμπι-σπορ, αλλά ρουτίνα στο γυμναστήριο. Ναι, αλλά κανείς δεν έχασε αγοράζοντας γη -ή χτίζοντας γερά θεμέλια στο σπιτικό του. Και επειδή μπορεί κανένα από τα παραπάνω αθλήματα να μη σε ενθουσιάζουν ή να μη σου ταιριάζουν, αφιέρωσε τα Σαββατοκύριακά σου σε μια προπόνηση με βαράκια ή μπάρες.

«Είναι ο απόλυτος τρόπος για να βελτιώσεις τη δύναμη και την αντοχή σου, το σίγουρο στοίχημα για να μεταμορφώσεις το σώμα σου, με μακροπρόθεσμα οφέλη στην συνολική σου υγεία», τονίζει ο Roberts.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ