Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που αγνοούμε


Πολλές φορές ένας επίμονος πόνος στον αστράγαλο ή το μούδιασμα στα χέρια μπορεί να υποδηλώνουν ότι πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια σοβαρή αυτόνοση νόσο που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις. Είναι δύσκολο, όμως, να εντοπιστεί καθώς τα συμπτώματά της μοιάζουν με εκείνα άλλων ασθενειών. Mπορεί να προσβάλλει τον καθένα αν και οι περισσότεροι ασθενείς είναι μεταξύ 40 έως 50 ετών με τις γυναίκες να κινδυνεύουν τρεις φορές περισσότερο από τους άνδρες. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο να δίνετε σημασία στα προειδοποιητικά σημάδια που στέλνει το σώμα σας και να μην τα αγνοείτε εφόσον επιμένουν

Κόπωση
Ένα άτομο που πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα αισθάνεται εξαντλημένο και έχει ελάχιστα αποθέματα ενέργειας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει στην καθημερινότητά του. Συχνά παρατηρείται μειωμένη σεξουαλική διάθεση αλλά και καταθλιπτικές συμπεριφορές. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη φλεγμονή των αρθρώσεων που ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις, λόγω των χημικών ουσιών που παράγονται από αυτήν.

Ακαμψία αρθρώσεων
Ένα από τα πρώιμα σημάδια της συγκεκριμένης νόσου είναι η ακαμψία των αρθρώσεων, η οποία εμφανίζεται συχνά στα δάχτυλα και διαρκεί αρκετές ημέρες. Αυτό συμβαίνει συνήθως, αν το άτομο μένει ακίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η γενικότερη δυσκαμψία του σώματος παρουσιάζει κοινά συμπτώματα με εκείνα της οστεοαρθρίτιδας. Η διαφορά έγκειται ότι ο πόνος στην ρευματοειδή αρθρίτιδα επιμένει περισσότερο.

Πόνοι στις αρθρώσεις
Από τα πιο συχνά συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι ο πόνος στις αρθρώσεις και μπορεί να εκδηλωθεί ταυτόχρονα και στα χέρια και στα πόδια, αλλά και στους αστραγάλους. Η φλεγμονή προκαλεί την παραγωγή επιπλέον αρθριτικού υγρού.

Ερυθρότητα των αρθρώσεων
Η φλεγμονή προκαλεί διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και επιτρέπουν την ροή περισσότερου αίματος με αποτέλεσμα το δέρμα να αποκτά κοκκινωπή απόχρωση. Είναι ένα συχνό σημάδι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας που πολλοί δεν συσχετίζουν με την νόσο.

Οφθαλμική φλεγμονή
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα εμφανίζουν συμπτώματα μιας άλλης αυτοάνοσης πάθησης, το λεγόμενο σύνδρομο Sjogren, το οποίο χαρακτηρίζεται από ξηροφθαλμία και ξηροστομία, εξαιτίας της φλεγμονής που εμποδίζει τους αδένες να υγραίνονται.

Παρόλο που δεν έχει βρεθεί ακόμα θεραπεία για την ρευματοειδή αρθρίτιδα υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές αγωγές που επιβραδύνουν την εξέλιξή της και μειώνουν τις βλάβες που μπορεί να προκληθούν στις αρθρώσεις. Το σημαντικό όμως είναι να είμαστε σε εγρήγορση σε ότι αφορά την υγεία μας και να μην αγνοούμε τα σημάδια που επιμένουν. Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να μην εκδηλώνονται γρήγορα, αλλά είναι ύπουλα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ