Αν δεν πιστεύεις σε εσένα, σε ποιον αξίζει να πιστεύεις;


«Πίστεψε σε σένα»- Believe In You. Τρεις λέξεις – ένα σύνθημα. Κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, χρειάζεται να μας το θυμίσουν για να το κάνουμε. Γιατί πραγματικά αν δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας, ποιο το νόημα; Και σε ποιον να πιστεύουμε; Είναι οι άλλοι τόσο καλύτεροι από εμάς;

Δεν θα ρωτήσω το αντίθετο, γιατί αυτό κάλλιστα μπορεί να συμβεί. Να μην πιστεύουμε εμείς στον εαυτό μας, αλλά να πιστεύουν οι άλλοι σε εμάς. Το γεγονός είναι ότι και το «Believe In You» (Πίστεψε σε σένα) και το “I Believe In You” (πιστεύω σε σένα) είναι εξίσου ενδυναμωτικά. Αν πιστεύει κάποιος σε εμάς ή αν πιστεύουμε εμείς στον εαυτό μας, μπορεί να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δηλαδή ό,τι πιστεύουμε, μας συμβαίνει και στην πραγματικότητα, γιατί δημιουργούμε τις συνθήκες για να συμβεί.

Μπορώ ή δεν μπορώ; – Ιδού η απορία;

Όπως ρωτάω πολύ απλά στα σεμινάριά μου τους συμμετέχοντες -Αν κάποιος λέει «μπορώ να κάνω κάτι» και ένας άλλος λέει «δεν μπορώ να κάνω αυτό», ποιος από τους δύο έχει δίκιο;

Η απάντηση είναι κανένας. Δεν ξέρουμε ακόμα, γιατί δεν έχει συμβεί το γεγονός. Η ιστορία θα δείξει αν μπορεί κάποιος και τι μπορεί. Το πρόβλημα είναι ότι αν κάποιος λέει «δεν μπορώ», όντως δεν θα μπορέσει, γιατί έχει εγκαταλείψει εξαρχής. Λέει «δεν μπορώ», το οποίο λειτουργεί σαν άλλοθι στον εαυτό του και δεν προσπαθεί ποτέ να μπορέσει.

Αν πιστεύω ότι μπορώ… μπορεί και να μπορέσω.

Αντιθέτως, αυτός που θα πει «μπορώ» επίσης δεν ξέρει ακόμα αν μπορεί, αλλά δεσμεύεται να μπορέσει. Για να είμαστε ακριβείς κάποιος που λέει «δεν μπορώ»… δεν θα μπορέσει και κάποιος που λέει «μπορώ»… μπορεί και να μπορέσει. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο αποτυχίας εδώ που τα λέμε. Αλλά αν είναι αποφασισμένος και πιστεύει στον εαυτό του, θα βρει τον τρόπο για να μπορέσει.

Το τι μπορώ ή δεν μπορώ, είναι πάντα σχετικό!

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το «δεν μπορώ» είναι στην ουσία μια ψευδαίσθηση. Γιατί αυτά που μπορούμε σήμερα, είναι αυτά που δεν μπορούσαμε χθες. Και αυτά που θα μπορούμε αύριο, είναι αυτά που δεν μπορούμε σήμερα. Άρα το τι μπορούμε ή δεν μπορούμε είναι σχετικό (είναι ρευστό). Εξαρτάται από τις συνθήκες, την απόφαση και τη γνώση.

Και να μην μπορείς, σημασία έχει το πώς νιώθεις…

Γιατί λοιπόν να μην λέμε εξαρχής ότι μπορούμε, για να ενδυναμώσουμε τον εαυτό μας; Έτσι και καλά θα αισθανόμαστε στο σήμερα και θα δυναμώνουμε τον εαυτό μας για να μπορεί όλο και περισσότερα. Γιατί όταν λες τη λέξη μπορώ, τι συναισθήματα νιώθεις;

Λογικά νιώθεις

– ικανότητα

– σιγουριά

– αυτοπεποίθηση

– ασφάλεια

Αν λες «πιστεύω στον εαυτό μου», τι συναισθήματα νιώθεις; Πάλι λογικά

– ικανότητα

– αυτοπεποίθηση

– δύναμη

– πίστη

– αισιοδοξία

Γιατί λοιπόν να μην προκαλούμε τέτοια θετικά συναισθήματα στον εαυτό μας; Τσάμπα είναι! Believe In You λοιπόν κάθε μέρα.

Δεν κοστίζει τίποτα η πίστη, αλλά είναι η βάση για ό,τι έχει αξία στη ζωή.

Επιμέλεια: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ