Πώς θα βγάλουμε από τη ζωή μας τους τοξικούς ανθρώπους

adult; alive; attractive; beautiful; bloom; brunette; calm; caucasian; cheerful; closed; closeup; cute; eyes; female; floral; flower; fresh; freshness; front; gift; girl; hair; hand; happy; holding; holiday; horizontal; human; nature; one; peaceful; people; person; pink; portrait; pretty; smell; smiling; spring; studio; view; woman; young

Κυρίως τώρα που διανύουμε ακόμα λίγο περίοδο γιορτών, επιδιώκουμε να βρισκόμαστε με δικούς μας ανθρώπους που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα. Καμιά φορά όμως τυχαίνει να ερχόμαστε σε επαφή και με άτομα τοξικά που λειτουργούν σαν… δηλητήριο.

Καθημερινά ακούμε για το πόσο επιβλαβή για την υγεία μας είναι τα τοξικά απόβλητα και τα τοξικά αέρια.

Πόσα όμως γνωρίζουμε για τους «τοξικούς» ανθρώπους, δηλαδή όλους όσοι ρουφούν τη θετική μας ενέργεια και την αισιοδοξία, χαλούν μονίμως τη διάθεσή μας και μάς κάνουν τη ζωή δύσκολη μόνο και μόνο με την παρουσία τους;

Είναι εκείνη η συνάδελφος που μόλις μπεις στο γραφείο, αντί για «καλημέρα» θα αναστενάξει και θα σου πει για ακόμα μια φορά πόσο χάλια είναι η ζωή της.
Και εκείνη η φίλη που θα σου πει ότι αδυνάτισες, για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι δε σου ταιριάζει και τόσο πολύ.
Και εκείνος ο θείος που κάθε φορά που τηλεφωνάει σού μαυρίζει την ψυχή.
Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να βλάψουν όχι μόνο την ψυχική μας ισορροπία, αλλά και την ίδια μας την υγεία.

Όλοι περιτριγυριζόμαστε από τοξικούς ανθρώπους. Μπορεί να είναι φίλοι, συγγενείς, συνεργάτες, σύντροφοι, γονείς.

Τα συναισθήματα που μας δημιουργούν είναι ποικίλα και τις περισσότερες φορές εάν εστιάσουμε την προσοχή μας στα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας θα δούμε πως σωματικά νιώθουμε «περίεργα» όταν είμαστε κοντά στους ανθρώπους αυτούς.

Μπορεί να νιώθουμε έναν κόμπο στο λαιμό, έναν πόνο στο στομάχι, μια έντονη ταχυκαρδία, ξηροστομία.

Οι τοξικοί άνθρωποι μας κάνουν…

  • Να νιώθουμε θυμό και εξάντληση όταν είμαστε μαζί τους ή μετά από τη συνάντηση μαζί τους
  • Να αισθανόμαστε ντροπή για τον εαυτό μας
  • Να νιώθουμε τρόμο πριν τη συνάντηση μαζί τους
  • Να έχουμε συνεχώς νεύρα, θλίψη και αίσθημα κόπωσης
  • Να νιώθουμε έντονο στρες
  • Είναι αρκετές οι φορές που η συνεχής επαφή μαζί τους ενδέχεται να σωματοποιείται μέσω γαστρεντερικών διαταραχών, πόνου στον αυχένα και την πλάτη, δυσκολιών στον ύπνο και αισθήματος ασφυξίας.

Τι μπορείτε να κάνετε μόλις αναγνωρίσετε τους τοξικούς ανθρώπους;

Πρέπει να λάβετε δράση! Ανάλογα με το πόσο πολύ θέλετε να κρατήσετε αυτό το άτομο στη ζωή σας θα πρέπει να αποφασίσετε είτε να επαναπροσδιορίσετε τα όρια της σχέσης σας είτε να τους απομακρύνετε. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τους απομακρύνετε γιατί είναι σημαντικά άτομα για τη ζωή σας ή γιατί δεν μπορείτε (π.χ. είναι για παράδειγμα συγγενείς ή συνεργάτες) θα πρέπει να:

  • Μην μοιράζεστε τίποτα προσωπικό μαζί τους, είτε καλό είτε κακό
  • Υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και να μην αφήσετε να σας εκμεταλλευτούν συναισθηματικά
  • Μην το παίρνετε προσωπικά, καθώς τα τοξικά άτομα θα προσπαθήσουν να σας φορτώσουν με ενοχές για τα δικά τους προβλήματα. Μην το επιτρέψετε.
  • Εστιάσετε σε όλα τα όμορφα που συμβαίνουν στη ζωή σας και να επιλέξετε να έχετε κοντά σας άτομα που σας αγαπούν και χαίρονται με τις χαρές σας
  • Μην προσποιήστε ότι η συμπεριφορά τους είναι αποδεκτή και μην τους δικαιολογείτε για τον τρόπο που συμπεριφέρονται. Να αναρωτηθείτε εάν δικαιολογείτε τη συμπεριφορά τους και αν προσπαθείτε να τους αλλάξετε γιατί πολύ απλά δεν πρόκειται να αλλάξουν. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο έχουν μάθει να λειτουργούν και μόνο αν οι ίδιοι θέλουν μπορούν να το αλλάξουν.
  • Το να κρατήσετε τις αποστάσεις σας δε σημαίνει ότι δεν θέλετε το καλό τους- σημαίνει ότι φροντίζετε για το δικό σας καλό.

Και μην ξεχνάτε: Αν δεν προστατεύσετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας, ποιος περιμένετε να το κάνει;

Ελευθερία Μελ. Μουστάκα
Ψυχολόγος
Κλινικός Ψυχολόγος MSc

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ