Οι Έλληνες παίρνουμε θερμίδες από αλκοολούχα ποτά, εμπλουτισμένους καφέδες και γαλακτοκομικά


Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαϊκούς λαούς, φαίνεται οτι παίρνουμε τις περισσότερες ‘υγρές’ θερμίδες μας από τα διάφορα ροφήματα καφέ, τα γαλακτοκομικά και τα αλκοολούχα ποτά, και λιγότερο από χυμούς φρούτων, αναψυκτικά, τσάι και άλλα αφεψήματα.

Πρόσφατη μελέτη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποκαλύπτει ποια υγρά επιλέγουν οι Έλληνες στη διατροφή τους, πόσο συχνά τα καταναλώνουν καθώς και πόσες θερμίδες προσλαμβάνουν από αυτά.

Σύμφωνα με την μελέτη που έγινε σε δείγμα 1000 Ελλήνων ενηλίκων και των δύο φύλων, τα υγρά και ποτά που πίνουν οι Έλληνες συνεισφέρουν περίπου στο 25% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης ημερησίως. Καθημερινά προσλαμβάνουμε κατά μέσο όρο 480-490 θερμίδες από τα διάφορα υγρά που πίνουμε. Τα ροφήματα που καταναλώνονται πιο συχνά και επομένως συνεισφέρουν περισσότερο στις συνολικές θερμίδες, είναι το γάλα, το σοκολατούχο γάλα, τα ροφήματα καφέ και τα αλκοολούχα ποτά, καλύπτοντας το 17% της συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Ειδικά στην περίπτωση του καφέ, ο σκέτος καφές δεν περιέχει θερμίδες, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια είμαστε πρωταθλητές στους πλούσιους καφέδες που συνήθως εμπλουτίζονται με σιρόπια, αφρόγαλα, σαντιγί, κρέμες κτλ, τα οποία προσδίδουν τις επιπλέον θερμίδες.

Σε αντίθεση με τους άλλους Ευρωπαίους, καταναλώνουμε χυμούς φρούτων, φρουτοποτά, αναψυκτικά, τσάι και άλλα αφεψήματα σε μικρότερη συχνότητα, καλύπτοντας έτσι το 5% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης. Πιο συγκεκριμένα, τους καλοκαιρινούς μήνες, τα αναψυκτικά και οι χυμοί καλύπτουν το 2,8% και 2,7% των ημερήσιων θερμίδων, ενώ τα γαλακτοκομικά και οι καφέδες 5% και 5,2% αντίστοιχα, με το αλκοόλ να ανεβαίνει στο 7,2% των συνολικών μας ημερήσιων θερμίδων.

Τέλος, η μελέτη έδειξε οτι η πρόσληψη θερμίδων από ροφήματα το καλοκαίρι είναι υψηλότερη από ό,τι το χειμώνα, και μεγαλύτερη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και για τις δύο εποχές.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ