Πώς να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου για να γίνεις πιο αστείος


Σε περίπτωση που θαυμάζεις και ζηλεύεις, ταυτόχρονα τον κολλητό σου που με το που ανοίξει το στόμα του κάνει τους πάντες γύρω του να λύνονται από τα γέλια, την ώρα που εσύ τους διώχνεις μακριά όποτε το έχεις επιχειρήσεις, τότε αυτό εδώ το άρθρο είναι αφιερωμένο σε σένα.

Η επιστήμη έκανε για ακόμη μία φορά το θαύμα της και κατέληξε σε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το τι κάνει κάποιον αστείο, ώστε να σε βοηθήσει να αναδείξεις την πιο αστεία πλευρά του χαρακτήρα σου.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια ζήτησαν από επαγγελματίες κωμικούς, ερασιτέχνες του είδους και κανονικούς ανθρώπους να γράψουν αστείες, αλλά και βαρετές, συνηθισμένες λεζάντες για σκίτσα του New Yorker, ενώ ήταν συνδεδεμένοι σε ένα μηχάνημα μαγνητικού τομογράφου (fMRI).

Στη συνέχεια, κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο αστείες ήταν τελικά οι λεζάντες τους, τις οποίες μετά παρέδωσαν σε άλλους για να τις βαθμολογήσουν επίσης.

Το αποτέλεσμα; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι δύο ξεχωριστά μέρη του εγκεφάλου ενεργοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια «γέννησης» των αστείων. Στους επαγγελματίες κωμικούς ενεργοποιήθηκε ο κροταφικός λοβός, που βρίσκεται στο πλάγιο τμήμα κάθε ημισφαιρίου, κοντά στους κροτάφους και είναι υπεύθυνος για την ακοή, την αντίληψη σύνθετων εικόνων, την κατανόηση της ομιλίας (στο αριστερό ημισφαίριο) καθώς και συμπεριφορές που είναι υπεύθυνες για τα κίνητρα και το συναίσθημα.

Από την άλλη, οι ερασιτέχνες κωμικοί και οι καθημερινοί άνθρωποι φάνηκε να χρησιμοποίησαν περισσότερο τον προμετωπιαίο φλοιό, που είναι υπεύθυνος για μια σειρά από δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα είναι η λήψη αποφάσεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές «Κατά τη διάρκεια της βαθμολόγησης των αστείων, εκείνα που προήλθαν από την κυριαρχία του κροταφικού λοβού στον εγκέφαλου αποδείχθηκαν πιο αστεία από εκείνα που «γεννήθηκαν» μέσω από τον προμετωπιαίο φλοιό».

Τα καλά νέα
Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης νικητές στο πείραμα αναδείχθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι άνθρωποι που είχαν αποδεδειγμένη εμπειρία στα αστεία και στην κωμωδία, οι επαγγελματίες δηλαδή. «Όσο πιο πολύ εντρυφάς στα αστεία, τόσο πιο πολύ εκπαιδεύεις τον εγκέφαλό σου να θέτει εκείνη τη δεδομένη στιγμή σε λειτουργία τον κροταφικό λοβό αντί του προμετωπιαίου φλοιού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου των επιστημόνων.

Το δίδαγμα
Συνέχισε λοιπόν να λες αστεία -ή μάλλον, να προσπαθείς-, ακόμη κι αν είναι απαίσια και σε φέρνουν αντιμέτωπο με τα απορημένα βλέμματα των γύρω σου. Θα έρθει η στιγμή που ο εγκέφαλός σου θα μπει στη σωστή τροχιά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ