Οι μεγάλες φιάλες είναι το next big thing στο κρασί


Τα μεγάλα μπουκάλια είναι καλύτερα. Οι εταιρείες εμπορίας κρασιού, οι σομελιέ, οι αγοραστές κρασιού και οι εισαγωγείς που δοκιμάζουν κρασί όλη την ημέρα, κάθε μέρα, ξέρουν ήδη ότι οι φιάλες μεγάλου μεγέθους είναι φιάλες ειδικών περιστάσεων και πολυπόθητα αντικείμενα συλλεκτών. Για τους υπόλοιπους μη επαγγελματίες, σας έχουμε τον παρακάτω οδηγό.

Οι οινοποιοί τοποθετούν σε μεγάλα μπουκάλια τα αγαπημένα τους κρασιά

“Οι οινοποιοί τείνουν να βάζουν τις καλύτερες εμφιαλώσεις τους – tête de cuvée, τα αποκαλούν – και τα καλύτερα κρασιά, τα κρασιά που για τα οποία είναι υπερήφανοι σε μεγάλες φιάλες”, λέει ο Joe Robitaille, επικεφαλής sommelier στο Bar Boulud στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπου ανοίγει ένα μπουκάλι μεγάλου format κάθε βράδυ για να το πουλάει με το ποτήρι. «Και ο λόγος για τον οποίο οι οινοποιοί βάζουν τα αγαπημένα τους κρασιά σε μεγάλα μπουκάλια είναι γιατί χρησιμοποιούν την κάψουλα χρόνου ως αποτέλεσμα, επειδή το κρασί θα ωριμάσει πολύ πιο αργά και πολύ πιο χαριτωμένα μέσα στο χοντρό γυαλί ενός μεγάλου μπουκαλιού».

Κρασί και μέγεθος φιάλης: Παίζει ρόλο το μέγεθος;

Τα ονόματα και τα μεγέθη

Τα πάντα στον κόσμο του κρασιού ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό και οι μεγάλες φιάλες δεν διαφέρουν σε αυτό. Καλύπτουν ένα εύρος ποιότητας και πολλές ιδιόμορφες περιφερειακές διαφορές. Περιλαμβάνουν επίσης μια σειρά μεγεθών. Παραδείγματος χάριν, υπάρχει κάποια σύγχυση μεταξύ ενός “double magnum” – που είναι πάντα τρία λίτρα – και ενός “jeroboam” – που μερικές φορές είναι τρία λίτρα, και μερικές φορές 4,5 λίτρα, ανάλογα με τον τόπο παραγωγής και εμφιάλωσης του κρασιού. Σε γενικές γραμμές, όμως, ένα “magnum” είναι το ισοδύναμο δύο standard μπουκαλιών κρασιού. Eνα “διπλό magnum” ή “Jeroboam” είναι τέσσερα standard μπουκάλια ένα ” Methuselah ” αντιστοιχεί σε οκτώ, ένα “Salmanazar,” σε 12, ένα “Balthazar” σε 16 και ένα ” Nebuchadnezzar ” σε 20.

Από το Jeroboam στο Baltazar… Πως πήραν τα βιβλικά ονόματα τους οι φιάλες κρασιού;
Κάθε είδος κρασιού από όλο τον κόσμο μπορεί να μπει σε μεγάλη φιάλη και αυτό συμβαίνει στα περισσότερα κρασιά. Στην Champagne συγκεκριμένα, οι παραγωγοί φτιάχνουν κρασιά ειδικά για τα μεγάλα μπουκάλια. “Μας αρέσει να φτιάχνουμε magnums”, λέει η Sophie Larmandier, του Larmandier-Bernier στην Champagne. “Είναι το τέλειο μέγεθος για την παλαίωση και εξακολουθεί να είναι εύκολο να σερβιριστεί”.

“Εάν βρείτε ένα μπουκάλι σε μέγεθος Nebuchadnezzar είναι σίγουρο ότι εννέα φορές από τις 10 θα είναι ένα μπουκάλι σαμπάνιας”, λέει ο Robitaille, σημειώνοντας ότι συχνά προορίζονται για μεγάλους γάμους και άλλους εορτασμούς.

Άλλες περιοχές που είναι πιθανό να φτιάξουν μπουκάλια σε μεγάλα μεγέθη περιλαμβάνουν τη Βουργουνδία και το Μπορντό στη Γαλλία και το Πιεμόντε στην Ιταλία, όπου γίνεται το κρασί Barolo.

Τα μεγάλα μπουκάλια είναι εορταστικά

Σε ένα εστιατόριο, η παραγγελία ενός magnum αντί για πολλά μπουκάλια είναι πιο ευχάριστη, λέει η Whitney Schubert, French-portfolio manager στην Polaner Selections, εταιρία εισαγωγής κρασιού της Νέας Υόρκης. “Είναι πιο οικονομικό και ένας τρόπος για να μπορείτε να απολαύσετε ένα κρασί σε ένα μεγάλο τραπέζι χωρίς να χρειαστεί να αγοράσετε πολλά μπουκάλια”, λέει.

Για μια γιορτή, όπως ένας γάμος, ένα πάρτι Πρωτοχρονιάς ή μια επέτειος, το μεγάλο format είναι πολύ πιο ξεχωριστό από την αγορά ενός κιβωτίου κρασιών. “Και τα Jeroboam και τα Methuselah είναι εξίσου εντυπωσιακά,” λέει η Λάρμαντερ. “Ταιριάζουν άψογα στα μεγάλα πάρτυ!”

Πώς να πάρετε τα χέρια σας σε ένα μεγάλο μπουκάλι κρασί

“Αν θέλετε μια μεγάλη φιάλη, καλύτερα να απευθυνθείτε σε μια αξιόπιστη κάβα κρασιού “, λέει ο Robitaille. “Νομίζω ότι καλύτερα να σας βοηθήσει κάποιος που ξέρει τα γούστα σας και τον εμπιστεύεστε πριν αποφασίσετε”.

Εάν δεν βλέπετε καμία μεγάλη φιάλη στο ράφι ρωτήστε. Μερικές φορές υπάρχουν μερικές magnums που κρύβονται στην αποθήκη, και αν όχι, το κατάστημα μπορεί να είναι σε θέση να σας παραγγείλει αρκετά γρήγορα από έναν διανομέα. Αν θέλετε κάτι ξεχωριστό, ή θέλετε πολλά μεγάλα μπουκάλια, παραγγείλτε αρκετά νωρίτερα – λέει ο Schubert.

Όσο για το είδος του γιγαντιαίου μπουκαλιού κρασιού, η Schubert είναι οπαδός των «καλλιεργητών σαμπάνιας» δηλαδή των αμπελουργών-οινοποιών που κάνουν τη σαμπάνια τους από τα σταφύλια που μεγαλώνουν οι ίδιοι, και όχι των μεγάλων οίκων σαμπάνιας που αγοράζουν τις συγκομιδές άλλων.

Για χαμηλότερου κόστους, αλλά ακόμα νόστιμες, φυσαλίδες, προτείνει να κοιτάξει κανείς στις περιφέρειες της Βουργουνδίας και του Λίγηρα της Γαλλίας. Το Crémant de Bourgogne είναι ένας αφρώδης οίνος φτιαγμένος στην Βουργουνδία, συνήθως από chardonnay, pinot noir ή από ένα μείγμα των δύο. Το Vouvray και το Montlouis-sur-Loire είναι δύο διαφορετικές περιοχές στην κοιλάδα του Λίγηρα, όπου γίνονται νόστιμα αφρώδη κρασιά με chenin blanc. “Η πολυπλοκότητα που θα βρείτε σε μερικά chenin από το Vouvray και το Montlouis … μπορεί να ανταγωνιστεί μερικά μεγάλα entry-level μπουκάλια σαμπάνιας”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ