Παχυσαρκία: Μικραίνει τον εγκέφαλο

Η παχυσαρκία ξέρουμε πως κάνει κακό στην υγεία. Κυρίως στην καρδιά. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τον εγκέφαλο μας. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως όσοι έχουν περιττό βάρος, ιδίως γύρω από τη μέση τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν ελαφρώς μικρότερο όγκο εγκεφάλου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λαφμπόροου στο Λέστερ της Βρετανίας ανέλυσαν στοιχεία για 9.652 ανθρώπους με μέση ηλικία 55 ετών, από τους οποίους ένας στους πέντε (το 19%) ήταν παχύσαρκος, είχε δηλαδή δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Ο επικεφαλής της μελέτης Μαρκ Χάμερ και οι συνεργάτες του μέτρησαν τον όγκο της φαιάς και της λευκής ουσίας του εγκεφάλου μέσω μαγνητικής απεικόνισης. Στη συνέχεια τον συσχέτησαν με το πάχος και την ποσότητα λίπους στο σώμα των συμμετεχόντων.
Διαπίστωσαν λοιπόν πως οι 1.291 άνθρωποι με το μεγαλύτερο ΔΜΣ και την μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στη μέση τους, είχαν τον χαμηλότερο μέσο όγκο φαιάς εγκεφαλικής ουσίας (786 κυβικά εκατοστά), ενώ οι 3.025 άνθρωποι κανονικό βάρος είχαν μεγαλύτερο μέσο όγκο φαιάς ουσίας (798 κυβικά εκατοστά). Κάπου ενδιάμεσα (793 κυβικά εκατοστά) βρίσκονταν όσοι είχαν υψηλό ΔΜΣ, αλλά όχι «σαμπρέλα» γύρω από τη μέση τους.

Δεν βρέθηκαν διαφορές στη λευκή ουσία του εγκεφάλου μεταξύ των παχύσαρκων και των ατόμων με κανονικό βάρος. Η φαιά ουσία περιέχει τους περισσότερους νευρώνες του εγκεφάλου και τα ζωτικά κέντρα (αυτοελέγχου, μυϊκού ελέγχου, αισθητηριακής αντίληψης κ.α.), ενώ η λευκή ουσία περιέχει κυρίως τα βοηθητικά νεύρα που συνδέουν τις περιοχές του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι ασαφές σε ποιο βαθμό η παχυσαρκία οδηγεί σε μικρή συρρίκνωση ενός μέρους του εγκεφάλου ή συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή άτομα με ανωμαλίες στην εγκεφαλική δομή έχουν τάση για παχυσαρκία. Ο μικρότερος όγκος εγκεφάλου έχει στο παρελθόν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για απώλεια μνήμης και εκδήλωση άνοιας. Το κοιλιακό λίπος έχει, επίσης, συνδεθεί με μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, διαβήτη, υπέρταση και κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here