Μήπως πίνετε πολύ; 5 σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν


Μήπως είμαι αλκοολικός; Έχετε θέσει ποτέ στον εαυτό σας αυτό το ερώτημα; Αν ναι, μην ανησυχείτε δεν είστε οι μόνοι. Εκείνοι που απολαμβάνουν μια μπύρα κάθε βράδυ αναρωτιούνται, όπως και αυτοί που μπορεί να μην πίνουν καθημερινά αλλά το παρακάνουν όταν βρεθούν σε κάποια ιδιαίτερη περίσταση.

«Δεν είναι τόσο η ποσότητα, όσο η σχέση του ατόμου με το ποτό» αναφέρει η θεραπεύτρια Sarah Allen Benton και συγγραφέας του βιβλίου «Understanding the High-Functioning Alcoholic». Αν σας είναι δύσκολο να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς αλκοόλ ή αν σας φαίνετε αδιανόητο να βγείτε έξω βράδυ αλλά να μην πιείτε, τότε μάλλον θα πρέπει να ανησυχήσετε.

Ακολουθούν 5 ανησυχητικά σημάδια που θα πρέπει να σας βάλουν σε σκέψεις:

Χρησιμοποιείτε το αλκοόλ για να καταπολεμήσετε το άγχος ή τον πόνο

Αν πιάνετε το μπουκάλι όποτε νιώθετε άγχος ή όποτε είστε στις μαύρες σας, ή το χρησιμοποιείτε ως έναν τρόπο να αντιμετωπίσετε τον πόνο, τότε υπάρχει πρόβλημα, το οποίο μπορεί να χρειάζεται τη βοήθεια ειδικού.

Πίνετε όλο και περισσότερο

Αναλογιστείτε την ποσότητα του ποτού που καταναλώνετε τους τελευταίους 6 μήνες ή τον τελευταίο χρόνο. Μήπως σταδιακά έχει αυξηθεί; Μήπως χρειάζεστε 3 ποτήρια κρασί για να χαλαρώσετε, όταν παλαιότερα χρειαζόσασταν ένα. Αν αυτή η κατάσταση αντιπροσωπεύει την καθημερινότητά σας, τότε είναι πολύ πιθανόν ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα.

Το έχετε όλη την ώρα στο μυαλό σας

Σκέφτεστε συνέχεια πότε θα πιείτε το επόμενο ποτό σας; Σκέφτεστε το ποτό ακόμη κι όταν κάνετε άλλα πράγματα, όπως όταν είστε στη δουλειά σας ή όταν περνάτε χρόνο με την οικογένειά σας; Οι άνθρωποι που έχουν μία υγιή σχέση με το αλκοόλ δεν τείνουν να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο.

Σας είναι δύσκολο να απέχετε

Αντιμετωπίζετε προβλήματα όταν προσπαθείτε να θέσετε όρια στον εαυτό σας, όπως το να πίνετε μόνο μερικά βράδια την εβδομάδα ή να σταματήσετε μετά τα 2 ποτά; Αν αντιμετωπίζετε συστηματικά πρόβλημα στο να τηρήσετε τέτοια όρια, μάλλον χρειάζεστε βοήθεια.

Γίνεστε ένας άλλος άνθρωπος

Μήπως παρεκκλίνετε από τους κανόνες και τις ηθικές σας αξίες ή συμπεριφέρεστε τρόπους που δεν σας ταιριάζουν κάθε φορά που πίνετε;

Αναζητείστε βοήθεια
Αν πιστεύετε ότι υπάρχει πρόβλημα, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Εφόσον θέλετε να τσεκάρετε τον εαυτό σας, πολλοί ειδικοί προτείνουν να κάνετε ένα διάλλειμα 30 ημερών, για να μπορέσετε να αξιολογήσετε τον ρόλο του αλκοόλ στη ζωή σας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ