Πόση ώρα πριν την πτήση σου πρέπει να φτάνεις στο αεροδρόμιο;


Αν ταξιδεύεις για πρώτη φορά με αεροπλάνο ή αν δεν πετάς και τόσο συχνά, το αεροδρόμιο μπορεί να είναι τρομακτικό αποπροσανατολιστικό μέρος. Για αρχή, παντού βρίσκονται άνθρωποι και οι οδηγίες για να βρεις το σωστό αεροπλάνο δεν είναι πάντα κατατοπιστικές. Και σαν να μην έφτανε αυτό, υπάρχουν και κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες που δυσχεραίνουν την όλη διαδικασία.

Επιτρέπεται να έχεις στη χειραποσκευή σου στο αεροπλάνο ένα σαμπουάν άνω των 100 mL; Πότε ξεκινάει ουσιαστικά η επιβίβαση στο αεροπλάνο; Και για να έχουμε καλό ερώτημα, πόσο κοστίζει ένα μπουκαλάκι νερό σε έναν μικροπωλητή;

Παρόλο που μπορεί να υπάρχει αεροδρόμιο στην πόλη σου, το να επισκεφτείς ένα άλλο για πρώτη φορά μπορεί να σου φανεί σαν να πετάς σε μια ξένη χώρα. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος πίσω από αυτό το μπέρδεμα που θα σε βοηθήσει. Ο Scott Keyes, συνιδρυτής της εταιρείας Scott’s cheap flights, έχει περάσει αμέτρητες ώρες αναζητώντας τις καλύτερες αεροπορικές τιμές πριν γυρίσει όλους τους μεγάλους σταθμούς. Μπορεί πλέον να είναι ο ειδικός που χρειάζεσαι για να καταλάβεις τις συνθήκες που επικρατούν σε ένα αεροδρόμιο.

Ας ξεκινήσουμε, όμως, με μια φλέγουσα ερώτηση: Πόση ώρα πριν την πτήση του πρέπει να φτάνει κάποιος στο αεροδρόμιο;

«Οι πτήσεις εσωτερικού ξεκινούν τυπικά την επιβίβαση 30 λεπτά πριν την αναχώρηση, ενώ η τελευταία κλήση 10 λεπτά πριν» μας λέει ο Scott. «Γι’ αυτές τις πτήσεις, το να φτάνεις στο αεροδρόμιο δύο ώρες πριν είναι ένας καλός εμπειρικός κανόνας. Θα σου χαρίσει χρόνο σε περίπτωση που έχει ουρά στην ασφάλεια ή στο check-in.» «Όσον αφορά τις διεθνείς πτήσεις, η επιβίβαση ξεκινά 45 λεπτά πριν την πτήση και η τελευταία κλήση είναι περίπου 10 λεπτά», συμπληρώνει ο ίδιος. «Γι’ αυτές τις πτήσεις είναι καλό να φτάνεις στο αεροδρόμιο δυόμισι με τρεις ώρες νωρίτερα. Ειδικά αν είναι η πρώτη σου πτήση στο εξωτερικό.»

Ο Keyes είναι εδώ για να μας μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του όσον αφορά το check-in. Τυχόν αλλαγές στις πτήσεις και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Που θα σε κάνουν να νιώθεις σαν ειδικός στα ταξίδια χωρίς να είσαι στην πραγματικότητα. Τις περισσότερες φορές, τέτοιες λεπτομέρειες μπορούν να κάνουν ένα αεροδρόμιο να μοιάζει πιο προσιτό.

Πότε είναι η σωστή στιγμή να κάνεις check-in πριν την πτήση σου;
«Αν πετάς σε κάποια νοτιοδυτική χώρα του κόσμου, καλό είναι να κάνεις check-in ακριβώς 24 ώρες πριν από την πτήση σου αν είναι δυνατόν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο καθορίζονται οι θέσεις των επιβατών με προτεραιότητα,» λέει ο Keyes. Αν όμως πηγαίνεις οπουδήποτε αλλού και δεν έχεις αποσκευές να δώσεις, τότε καλύτερα να κάνεις check-in online ακριβώς πριν φτάσεις στο αεροδρόμιο. Με αυτόν τον τρόπο, λαμβάνεις την κάρτα επιβίβασής σου ηλεκτρονικά. Πηγαίνεις κατευθείαν στην ασφάλεια με το που φτάνεις στο αεροδρόμιο από το να περιμένεις στην ουρά. Αν παρόλα αυτά έχεις να δώσεις και αποσκευή για check-in, το να το κάνεις νωρίτερα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Όπως και να χει πρέπει να περάσεις από το γκισέ της αεροπορικής εταιρείας όπου θα κάνεις ούτως ή άλλως check-in.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος μετά το check-in;
Παρατήρησε τον κόσμο μπροστά σου στην ουρά του check-in. Όπως λέει και ο Keyes «είναι δύσκολο να θυμάσαι τι πρέπει να κάνεις με τα παπούτσια ή το λάπτοπ σου για παράδειγμα. Οπότε ακολούθησε τους μπροστινούς σου.» Κατέβασε ταινίες ή οτιδήποτε άλλο σου αρέσει για τη διάρκεια της πτήσης πριν φτάσει εκείνη η ώρα. «Μπορεί στα αεροδρόμια να έχει δωρεάν wifi. Συχνά όμως η ταχύτητά του είναι αβέβαιη. Οπότε αν προγραμματίζεις να παρακολουθήσεις κάτι εν ώρα πτήσης, προνόησε και κατέβασέ το από πριν».

Σιγουρέψου ότι έχεις φορτίσει πλήρως το κινητό σου πριν φύγεις από το σπίτι. «Οι πρίζες έχουν μεγάλη ζήτηση στα αεροδρόμια. Επομένως μην έχεις πάντα την απαίτηση να έχεις τη δυνατότητα να το φορτίσεις εκεί πριν την πτήση σου.»

Τι άλλο πρέπει να κάνει κάποιος για να προετοιμάσει σωστά τη μέρα της πτήσης του;
Ενεργοποίησε τη λήψη μηνυμάτων ή ειδοποιήσεων σχετικά με την κατάσταση της πτήσης σου. «Δε θέλεις να έχει αλλάξει τελευταία στιγμή η πύλη αναχώρησης και εσύ να βρίσκεσαι σε λάθος πύλη. Απλά επειδή δεν το είχες μάθει», λέει ο Keyes.

«Φέρε μαζί σου ένα άδειο μπουκάλι για νερό. Μπορεί να μην επιτρέπεται να περάσεις από τον έλεγχο έχοντας νερό πάνω σου. Υπάρχουν ωστόσο ψύκτες μετά τον έλεγχο όπου μπορείς να το γεμίσεις πριν την πτήση,» συνεχίζει ο Keyes. «Δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις μπουκαλάκι νερό εκ νέου».

Ενημέρωσε τις τράπεζές σου ότι πρόκειται να ταξιδέψεις στο εξωτερικό. Ο Keyes συμβουλεύει να ενημερώνεις την τράπεζά σου αν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις κάποια κάρτα σου σε ξένη χώρα. «Αυτό θα αποτρέψει την τράπεζα από το να σκεφτεί πως οι έξτρα χρεώσεις που εμφανίζονται στο λογαριασμό σου δεν είναι ύποπτες. Και έτσι να σου μπλοκάρει την κάρτα.»

Αν ταξιδεύεις διεθνώς, να έχεις μια φωτογραφία του διαβατηρίου σου μαζί. «Αυτό αποσκοπεί στη διαφύλαξή του σε περίπτωση που χαθεί,» προσθέτει ο ίδιος.

Αν έχεις αποσκευή για check-in, κράτα μια αλλαξιά ρούχα στην άκρη για παν ενδεχόμενο. «Δεν είναι σύνηθες, αλλά ούτε και τελείως απίθανο το να χάνονται οι αποσκευές για μια-δυο μέρες,» όπως μας λέει ο Keyes. «Και αν κάτι τέτοιο συμβεί, δε θες να έχεις μείνει με τα ρούχα που ταξίδεψες για 48 ή και περισσότερες ώρες.»

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ