Αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει λόγος ανησυχίας;


Ένα από τα θετικά της εγκυμοσύνης για πολλές γυναίκες – εκτός από το να “τσακίζεις” πατατάκια χωρίς τύψεις- είναι ότι σταματάει η περίοδος σου για μήνες, σωστά;

Τεχνικά, ναι. Σίγουρα δεν θα αδιαθετείς κάθε μήνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η επίσκεψή σου στο μπάνιο θα είναι πάντα χωρίς αίμα (κάτι που σίγουρα μπορεί να είναι τρομακτικό).

Όμως τι γίνεται αν δεις κάτι που μοιάζει με την περίοδό σου ενώ είσαι έγκυος; Πρώτον: Hρέμησε. Μια μικρή αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετά συχνή. Δεύτερον: Επικοινώνησε με τον γυναικολόγο σου. Ακόμη και για την πιο απλή περίπτωση, εκείνος πρέπει να είναι ενήμερος.
Στο μεταξύ, διάβασε πιο κάτω απαντήσεις στις πιο σημαντικές ερωτήσεις που μπορεί να κάνεις σχετικά:

Είναι φυσιολογική μια μικρή αιμορραγία ενώ είμαι έγκυος;

Σίγουρα μπορεί να είναι, λέει η Joanne Stone, διευθύντρια μητρικής εμβρυϊκής ιατρικής στο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. «Σημάδια αίματος εμφανίζονται σε περίπου 30% των κυήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο», λέει. Ενώ πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε αίμα, για να είστε ασφαλείς, οι σταγόνες αίμα δεν είναι συνήθως λόγος ανησυχίας, σύνφωνα με την ειδικό.

Σταγόνες αίμα μπορεί να δεις οποιαδήποτε στιγμή, αλλά συνήθως μετά το σεξ, ή περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες κατά την εγκυμοσύνη. «Μερικές γυναίκες έχουν αιμορραγία γύρω από το χρόνο που θα περίμεναν την περίοδο τους, λίγες εβδομάδες μετά», λέει η Stone. «Αυτό οφείλεται συνήθως στην εμφύτευση του εμβρύου και είναι απλώς μια σύμπτωση».

Αλλά να έχεις κατά νου ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην κηλίδωση (πολύ ελαφριά αιμορραγία, όπως όταν η περίοδος σας αρχίζει ή τελειώνει) και μια πλήρη περίοδο. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεσαι το αίμα που το σώμα σου χάνει κανονικά κατά τη διάρκεια της περιόδου σου για να θρέψει το έμβρυο.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω αν δω αίμα ενώ είμαι έγκυος;

Αν γνωρίζεις ότι είσαι έγκυος και έχεις αιμορραγία σε τέτοιο βαθμό ώστε να γεμίσεις μια σερβιέτα, πρέπει να μιλήσεις στον γιατρό σου λέει η γυναικολόγος Nicole Bullock. «Στο πρώτο τρίμηνο, μέχρι περίπου τις 20 εβδομάδες, ανησυχούμε για αποβολή όταν έχουμε βαριά αιμορραγία», λέει.

Αλλά η αποβολή δεν είναι η μόνος λόγος: Η επίμονη αιμορραγία μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ο πλακούντας έχει αναπτυχθεί χαμηλά στον τράχηλο. Ενώ μπορεί να έχεις μια εντελώς φυσιολογική και ασφαλή εγκυμοσύνη με έναν χαμηλό πλακούντα που ονομάζεται placenta previa, ο γιατρός σoυ πιθανόν να σου ζητήσει να αποφύγεις το σεξ και να σου συστήσει ξεκούραση στο τρίτο τρίμηνο, προσθέτει η Bullock.

Η βαρειά αιμορραγία που μοιάζει με περίοδο σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, μπορεί να είναι ένα σημάδι κάτι πιο σοβαρού όπως πρόωρου τοκετού ή αποκοπής του πλακούντα.

Αλλά ακόμα και τότε, θα πρέπει εκτός από την αιμορραγία να έχεις και πολύ έντονο πόνο, λέει η γυναικολόγος. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί θα χρειαστεί να πάρουν το μωρό. Bέβαια η αποκόλληση του πλακούντα από τη μήτρα είναι εξαιρετικά σπάνιο (ειδικά εάν δεν λαμβάνεις ναρκωτικά, οινόπνευμα και πηγαίνεις για όλες τις προγεννητικές εξετάσεις), λέει η γιατρός.

Φυσικά, είναι καλό να αισθάνεσαι ασφαλής. Επομένως, αν παρατηρήσεις αίμα και ανησυχείς για αυτό – και ειδικά εάν έχεις πόνο μαζί – κάλεσε τον γυναικολόγο σου. Εκείνος θα σου δώσει αμέσως τη λύση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ