Οκτώ τρόποι για να κοιμάστε καλύτερα το χειμώνα


Οι περισσότεροι θα πίστευαν ότι ο χειμερινός ύπνος είναι πολύ πιο εύκολος χωρίς διακοπές. Οι κουβέρτες, οι μεγαλύτερες νύχτες, το κρύο και η κούραση συντελούν στο να κοιμόμαστε κάθε βράδυ σαν πουλάκια. Κάποιοι άνθρωποι όμως δυσκολεύονται περισσότερο, στριφογυρίζουν τη νύχτα και δεν μπορούν να ξεκουραστούν όσο θα ήθελαν. Ποια είναι τα καθημερινά μυστικά που μπορούν να μας βοηθήσουν;

Βγείτε στον πρωινό ήλιο. Λιγότερες ώρες ημέρας μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον κύκλο του ύπνου. Αυτό συμβαίνει γιατί το φως του ήλιου πυροδοτεί την καταπίεση της μελατονίνης, μία ορμόνη που βοηθά το σώμα να προετοιμαστεί για τον ύπνο. Όταν όμως ο ήλιος δύει νωρίτερα, τα επίπεδα της μελατονίνης ανεβαίνουν νωρίτερα μέσα στη μέρα. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι νιώθουμε μεγαλύτερη κούραση την ημέρα και το βράδυ δεν έχουμε αυτή την έξτρα ώθηση να κοιμηθούμε εύκολα.

Κάντε μία σύντομη βόλτα. Πολλοί από εμάς ξεκινάμε για τη δουλειά πριν βγει ο ήλιος και επιστρέφουμε αφότου έχει δύσει. Εάν μπορούμε λοιπόν, ας κάνουμε μία μικρή βόλτα στον ήλιο για να πάρουμε κάτι να φάμε ή να πάμε μέχρι το πάρκο κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος.

Αντισταθείτε στους μικρούς υπνάκους. Όσο ζεστό και άνετο μας φαίνεται να ξαπλώνουμε στον καναπέ το απογευματάκι και να κοιμόμαστε λίγο, δεν είναι καλή ιδέα. Αυτό συνήθως μας δίνει ενέργεια και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ.

Μην αφήνετε τη γυμναστική λόγω χειμώνα. Ξέρουμε ότι το χειμωνιάτικο κρύο και το ότι νυχτώνει νωρίς, μας αποτρέπουν από τη σωματική άσκηση, αλλά μισή ώρα την ημέρα μας χαρίζει την απαραίτητη ενέργεια αλλά και την ευκολότερη χαλάρωση το βράδυ.

Προσέξτε το πόσο τρώτε. Συνήθως έχουμε μεγαλύτερη όρεξη και τρώμε περισσότερο στον καναπέ όταν κάνει κρύο. Αν φάτε όμως πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καούρες, στομαχόπονο και άλλα ανάλογα προβλήματα.

Μην ανάβετε πολύ το καλοριφέρ. Αν κρυώνετε αρκετά, είναι προτιμότερο να προσθέσετε άλλη μία κουβέρτα ή πάπλωμα από το να ανάβετε στο τέρμα τη θερμοκρασία.

Περιορίστε το αλκοόλ πριν τον ύπνο. Μπορεί να νομίζουμε ότι μας χαλαρώνει, αλλά όταν αποβάλλεται από τον οργανισμό, λειτουργεί διεγερτικά. Είναι πολύ σύνηθες να κοιμόμαστε αμέσως όταν πίνουμε αλλά να ξυπνάμε μετά από 4-5 ώρες και να μην μας παίρνει ο ύπνος.

Κρατήστε χαμηλά τα επίπεδα του στρες. Ο χειμώνας μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα άγχους ή κατάθλιψης, απλά και μόνο λόγω εποχής. Κάντε λοιπόν αυτό που λειτουργεί περισσότερο για εσάς ή ακολουθήστε μία ρουτίνα ύπνου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ