Γονίδιο – «υπεύθυνο» για τους τραυματισμούς


Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα πράγματα που συνήθως αισθάνονται ήπια, όπως η τοποθέτηση σε μαλακά πουκάμισα, είναι οδυνηρά μετά από ηλιακό έγκαυμα; Σε μια μελέτη τεσσάρων ασθενών με σπάνια γενετική διαταραχή, οι ερευνητές του NIH διαπίστωσαν ότι το PIEZO2, ένα γονίδιο που είχε προηγουμένως δείξει ότι ελέγχει την αίσθηση του σώματός μας στο χώρο και την απαλή πινελιά, μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνο για την απτική αλλοδυνία: συνήθως απαλές πινελιές αισθάνονται επώδυνες.

Αυτή και μια δεύτερη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το NIH, και οι δύο δημοσιεύθηκαν στην Science Translational Medicine , χρησιμοποίησαν ποντίκια για να δείξουν πώς το γονίδιο μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην αντίδραση του νευρικού συστήματος σε τραυματισμό και φλεγμονή, καθιστώντας το PIEZO2 στόχο για την ανάπτυξη ακριβών θεραπειών για την ανακούφιση του πόνου που προκαλούνται από κοψίματα, εγκαύματα και άλλα τραύματα του δέρματος.

«Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο του πόσο απαλό άγγιγμα γίνεται οδυνηρό, τα οποία υποδηλώνουν ότι το PIEZO2 είναι το γονίδιο για την απτική αλλοδυνία και ελπίζουμε ότι αυτά τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν τους ερευνητές να αναπτύξουν καλύτερες θεραπείες για τη διαχείριση αυτής της μορφής πόνου. T. Chesler, Ph.D., ερευνητής στο Κέντρο του Εθνικού Κέντρου Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH) και ανώτερος συγγραφέας μιας από τις μελέτες.

Το γονίδιο PIEZO2 κωδικοποιεί τι λένε οι επιστήμονες μια μηχανική ευαισθησία πρωτεΐνη η οποία παράγει ηλεκτρικά νευρικά σήματα σε απόκριση των αλλαγών στο σχήμα των κυττάρων, όπως όταν τα κύτταρα του δέρματος και οι νευρώνες του χεριού πιέζονται πάνω σε ένα τραπέζι. Από την ανακάλυψή του σε ποντίκια από μια ομάδα με επικεφαλής τον Ardem Patapoutian, Ph.D., Scripps Research, La Jolla, CA, επικεφαλής συγγραφέας του δεύτερου εγγράφου, οι επιστήμονες πρότειναν ότι το PIEZO2 παίζει σημαντικό ρόλο στην επαφή και τον πόνο στον άνθρωπο.

Το 2016, η ομάδα του Dr. Chesler συνεργάστηκε με την ομάδα του Carsten G. Bönnemann, ανώτερου ερευνητή στο Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Εγκεφάλου (NINDS) του NIH, για να δείξει ότι δύο ασθενείς που είχαν μεταλλάξεις στο PIEZO2 που εξάλειψαν τη δραστηριότητά τους είχαν έλλειψη proprioception, ή μια έκτη αίσθηση του πώς οι οργανισμοί μας είναι τοποθετημένοι στο διάστημα. Δεν ήταν επίσης σε θέση να αισθάνονται κραδασμούς και ήταν λιγότερο ευαίσθητοι σε ορισμένες μορφές απαλής πινελιάς.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι Δρ. Οι Chesler και Bönnemann συνεργάστηκαν με την ειδίκευση πόνου Catherine Bushnell, Ph.D., στο NCCIH, για να εξετάσουν ακόμα τέσσερις ασθενείς στο Κλινικό Κέντρο της NIH και διαπίστωσαν ότι το PIEZO2 ελέγχει την απτική αλλοδυνία μετά από τραυματισμό του δέρματος. Για να δοκιμάσουν την αλλοδυνία, οι ερευνητές είχαν συμμετέχοντες κάθονται σε ένα τραπέζι που αντιμετώπιζε ένα φράγμα που εμπόδισε την άποψη των χεριών τους. Στη συνέχεια, οι ερευνητές βρήκαν δύο κρέμες στο χέρι ενός συμμετέχοντα. Το ένα ήταν ένα εικονικό φάρμακο, το οποίο δεν είχε καμία επίδραση, και το άλλο περιείχε καψαϊκίνη, το συστατικό που κάνει τις πιπεριές τσίλι ζεστές και προκαλεί φλεγμονή , όπως φαίνεται με τα ηλιακά εγκαύματα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ